Cumhuriyet’in 96. Kuruluş yıldönümü dün tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama töreni önceki yıllara göre çok daha görkemli geçti. Halkın büyük ilgisinin olduğu kutlamaların dar bir alanda yapılması ise tepki çekti. Vatandaşlar, özellikle çocuklarının töreni izleyememesinden şikayet ederken, bu tür etkinliklerin stadyumda düzenlenme çağrısı yaptı.
Vali Yaşar Karadeniz, törende yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimiz 96 yaşındadır. Ülkemiz güçlü ordusuna, güçlü diplomasisine, güçlü bir ekonomiyi de ekleyerek bölgenin en önemli ülkesi haline gelmiştir. Bizler birlik ve beraberlik içinde sırt sırta verdikçe, milli menfaatlerimizi her şeyin üzerinde tuttukça, cumhuriyetimizi yüceltmek için çalıştığımız sürece, ülkemiz ve milletimiz yükselmeye devam edecektir” dedi.
Cumhuriyet’in 96. Kuruluş yıldönümü dün tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama töreni önceki yıllara göre çok daha görkemli geçti. Halkın büyük ilgisinin olduğu kutlamaların dar bir alanda yapılması ise tepki çekti. Vatandaşlar, özellikle çocuklarının töreni izleyememesinden şikayet ederken, bu tür etkinliklerin stadyumda düzenlenme çağrısı yaptı.
Cumhuriyet Bayramı kutlama programı Vali Yaşar Karadeniz’in makamında tebriklerin kabulü ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden programda ise Vali Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu ve Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu vatandaşların bayramını kutladı. Törene milletvekilleri Metin Çelik ve Hasan Baltacı da katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu. Vali Yaşar Karadeniz de günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından öğrenciler şiirler okudu.
Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi ile lise ve ilkokul öğrencilerinin halk oyunları gösterileriyle birlikte spor kulüplerinin gösterileri ilgiyle izlendi. Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi’nin Cumhuriyet Destanı adlı oratoryosu da vatandaşlardan büyük alkış aldı. Etkinlikte 5. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı’na bağlı komandoların gösterisi de büyük ilgi gördü. Tören, motosiklet ve off-road kulüplerinin ve kurum araçlarının geçişleriyle sona erdi.
Vali Yaşar Karadeniz, törende yaptığı konuşmada,“Cumhuriyetimiz 96 yaşındadır. Ülkemiz güçlü ordusuna, güçlü diplomasisine, güçlü bir ekonomiyi de ekleyerek bölgenin en önemli ülkesi haline gelmiştir. Bizler birlik ve beraberlik içinde sırt sırta verdikçe, milli menfaatlerimizi her şeyin üzerinde tuttukça, cumhuriyetimizi yüceltmek için çalıştığımız sürece, ülkemiz ve milletimiz yükselmeye devam edecektir” dedi.
Cumhuriyet’in kuruluş sürecine de değinen Vali Yaşar Karadeniz, şöyle konuştu:
“1.Dünya Savaşı’ndan sonra Sevr Antlaşması imzalanmış ve güzel ülkemiz dört bir yandan işgal edilmeye başlanmıştır. Dünyanın bütün büyük devletleri karşımıza geçmiştir. O tarihte ordumuzun elindeki imkanlar çok kısıtlıydı. Dönemin aydın olarak bilinenleri, dünyada yalnız kaldığımızı ve yeterince güçlü olmadığımızı, savaşa girmek yerine bu devletlerin himayesine girmemizi ve bu ülkelerle olan sorunlarımızı, iyi ilişkiler ve diplomasi ile çözebileceğimizi iddia ediyorlardı. Sevr Antlaşması da bu düşüncenin sorunuydu. Mustafa Kemal ve silah arkadaşları tam bağımsızlık yanlısıydılar. Savaş en son tercih edilecek bir seçenektir. Ancak hiç kimse cephede kazandıklarını diploması ile vermez. Diplomasinin güçlü olması ve arzu edilen kazanımların elde edilmesi, cephede elde edilecek zaferlere bağlıydı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’nın mutlaka yapılması gerekiyordu. O an için dünyada yalnızdık. Cephanemiz yetersizdi. Fakat milletimiz tam bağımsızlık ilkesi etrafında tek yürek oldu. Cephelerde ölüm-kalım savaşı verildi. Ordumuzun ihtiyacı olan silah ve cephanenin tedarik edilmesi için kadın, çocuk ve yaşlılar fedakarca çalıştılar. Başka Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelesi veren herkes zaferin kazanılmayacağına dair şüphe etmediler. Sonunda üst üste yapılan zaferlerle Anadolu, düşmandan temizlendi. Bu askeri zaferden sonra, sıra diplomasiye geldi. Lozan Anlaşması ile diplomatik zafer elde edilerek bağımsızlığımız kabul ettirildi. Savaş ve diploması birbirinin karşıtı değil, tamamlayıcısıdır. Güçlü ve caydırıcı ordumuzun bulunması bize güven vermektedir. Milletimizin varlığına ve birliğine yönelmiş açık tehditler varken, bu gücü kullanılacağının bilinmesi diplomatlarımızın elini güçlendirmektedir. Şunu unutmayalım ki, Birinci İnönü, İkinci İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz olmasaydı Lozan olmazdı. İstiklal Savaşı’nın kazanılması, Türk milletine bağımsızlığı getirmiştir. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’inin ilanı ile milletimizin tarih sahnesindeki mücadelesini tekrar ayağa kaldıran Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Cumhuriyetimiz 96 yaşındadır. Güçlü ordusuna, güçlü diplomasisine, güçlü bir ekonomiyi de ekleyerek bölgenin en önemli ülkesi haline gelmiştir. Bizler birlik ve beraberlik içinde sırt sırda verdikçe milli menfaatlerimizi her şeyin üzerinde tuttukça, cumhuriyetimizi yüceltmek için çalıştığımız sürece, ülkemizin ve milletimiz yükselmeye devam edecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere cumhuriyetimizi ve istikbalimizi emanet eden tüm kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimiz rahmetle minnetle anıyorum. Türk olmanın gururunu bizlere hatırlatan gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.”