Genel olarak Kastamonulular, özel olarak da Araç, Taşköprü, İnebolu, Tosya ve Cidelilerin tarih boyunca müziğin her alanında çok başarılı, yetenekli olduklarını Gurur Kaynağımız Kastamonulular (Özdemir Tan’la, 10 cilt) adlı biyografi ansiklopedimizle Kastamonu, Araç Haber gazetelerindeki köşe yazılarımızda göstermeye çalışmıştık. Memleketim Araç’ın sahip olduğu müzik değerlerinden ilk aklımıza gelenleri bir kez daha hatırlatarak Jülide Yalçın’ın son başarısına geçmek istiyoruz. İşte Araç’ın müzik alanındaki gurur tablosu:
- Osman Zeki Üngör (1880-1958): Viyolonist/kemancı, CSO şefi, devlet konservatuvarı müdürü, İstiklâl Marşı’mızın bestecisi, Hacı Bekir’in torunu.
- Ekrem Zeki Ün (1910-1987): Viyolonist/kemancı, CSO üyesi, şefi, besteci
- Mehmet Nişancı: Trompetçi, CSO üyesi
- Doç. Metin Yalçın (1942-1995): Tromboncu, CSO üyesi, konservatuvar öğretim üyesi, viyolonist Jülide Yalçın ve viyolonist Volkan Mete Yalçın’ın babası
- Çetin Yalçın: Obuvacı, CSO üyesi, konservatuvar öğretim üyesi
- İrfan Kurt: Bağlama sanatçısı, konservatuvar öğretim üyesi
- Baha Boduroğlu: Pop müzik bestecisi ve ses sanatçısı
- Emre Şen: Piyanist
- Emel Önen Akarsu: Çelist, konservatuvar öğretim üyesi
- Jülide Yalçın: Viyolonist, CSO başkemancısı, konservatuvar öğretim üyesi
- Volkan Mete Yalçın: Viyolonist, CSO üyesi
- Yücel Yalçın: Piyanist, DOB sanatçısı, ObuvacıÇetin Yalçın’ın oğlu
- Sıtkı Akın: THM ses sanatçısı, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Sanatçısı
- Nil Kocamangil: Çelist/viyolonselist, solist sanatçı, öğretim üyesi
- Funda Erbay Okser: Viyolonist, DOB orkestra üyesi
- Cankut Yılmaz: Trompetçi, DOB orkestra üyesi
- Emre Savaş: DOB şan sanatçısı
- Zeynep Savaş: THM ses ve bağlama sanatçısı
Ne kadar gurur verici bir tablo değil mi? Bu tabloda Türk sanat müziğinin zayıf kaldığı görülüyor. “Babası Araç’ta görev yaparken Erol Sayan Araç’ta doğdu.” deyip kendimizi bir parça avutuyoruz. Muhakkak, bu listeye eklenecek, bizim henüz haberdar olmadığımız başka müzik sanatçılarımız da vardır.
Gelelim, hâlen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) başkemancısı ve Türkiye’nin CSO İlk Kadın Başkemancısı (I. Konsertmeisteri) unvanına sahip aile kökeni Araç Kavacık köyüne (yani bizim köye) dayanan Jülide Yalçın’ın yeni başarısına. Hürriyet gazetesinde İhsan Yılmaz’ın yönettiği Kültürazzi başlıklı kültür sanat sayfasında 29 Haziran 2022 Çarşamba günü yayımlanan haber şöyle: “Dünya Barışı İçin Çalacak. Türk keman sanatçısı Jülide Yalçın, bu akşam Bulgaristan’daki Varna Uluslararası Yaz Festivali’nde sahne alıyor. Festivalde kongre merkezinde gerçekleşecek Barış İçin Konser’de Bulgaristan, Ukrayna, Romanya, Avusturya, Slovakya, Sırbistan, Türkiye, Kuzey Makedonya, İspanya, Finlandiya, Moldova, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, İsrail, Büyük Britanya/İngiltere, Çin’den müzisyenler bir araya gelecek. Festival orkestrasını Şef JinWang ve Şef Alexander Gordon’un yöneteceği konserde Jülide Yalçın, Georgi Zlatev Cherkin’in ünlü Bulgar eseri/bestesi Sevdana’yı seslendirecek.”
Hâlen Ankara’da CSO Başkemancılığı görevini başarıyla sürdüren Jülide Yalçın, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarında da misafir öğretim üyesi olarak keman dersleri veriyor. Hakkında Gurur Kaynağımız Kastamonulular’ın III. Cildiyle ek ciltlerinde ve Genel Ağ/İnternette geniş bilgi bulunmaktadır. Çok başarılı bir sanat kariyeri bulunmaktadır. Dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle birçok ülkede, Türkye’nin birçok şehrinde çok sayıda konser vermiştir. Kendisini eşimle Ankara CSO’da çok sayıda konserde dinlemenin onurunu yaşıyoruz. Ara bölümlerde ve konser sonrasında ağabeyi Mete’yle birlikte bizimle ilgilenip candan bir Kastamonulu olduğunu hep göstermiştir.
Faruk Şüyun’un 10 Şubat 2020 tarihinde sosyal medyada yayımladığı söyleşide de söylediklerinden bazı cümlelerin altını çizelim:
“Almanya’da okumak için kazandığım D.A.A.D. Bursu, ABD’den almış olduğum Fulbright Bursu ve Longy Schoool of Music’ten almış olduğum burslar sayesinde 20. yüzyılın dehâları ile çalıştım. Yo-Yo Ma, İtzhak Periman, Louis Krasner, Eugene Lehner, Gilbert Kalish, Isaac Stern bunlar arasında.”
“Cumhuriyet’in 75. Yılı Konserleri kapsamında dünyanın önemli konser salonlarında T.C. adına ülkemi temsilen verdiğim 40 konserde aldığım her bir övgü de ayrı bir anıdır.”
“Shinichi Suzuki’nin hayatı ve felsefesini anlatan Nurtured by Love/Sevgiyle Eğitmek kitabının Türkçeye çevirisini yaptım. Keman metodları da Türkçe olarak basıldı.”
“CSO, Avrupa’nın en eski orkestralarından biridir. 1826 yılından beri vardır ve Türkiye’nin medâr-ı iftiharıdır. 1990 yılında girmiş olduğum ve benim için çok kutsal bir önemi olan bu orkestranın-kutsal diyorum, çünkü babam Metin Yalçın bu orkestranın trombon grup şefiydi- orkestranın koridorlarında geçti çocukluğum. 1995 yılında Amerika’da okurken sınavımdan bir gün önce konuşmuştuk babamla. Bana; ‘Okulunu tamamla gel, vatanına hizmet ver, burada öğrenci yetiştir.’ demişti. Ertesi gün, meğer sınavımın olduğu saatlerde hayatını kaybetmiş. Babacığımın bu vasiyeti, Şikago Senfoni, New York Senfoniden aldığım davetleri geri çevirip Türkiye’ye dönmemin en büyük sebebidir. CSO’da bulunmak, benim için de büyük bir onur kaynağıdır. Böyle bir orkestranın konsertmeisteri/başkemancısı olmak gurur vericidir.”
Başarıları hep sürsün!Kemanından yaydığı sanat ışığı hep iyilik, güzellik, sevgi, saygı , barış duyguları saçsın!
NAİL TAN