Gerçeği aratmadı
AFAD’ın çözüm ortağı kurumlarla ortaklaşa düzenlediği tatbikat, olası durumlara göre hazırlanmış plana uygun biçimde gerçekleştirildi.
Tatbikatı izleyen Vali Avni Çakır, gerçeği aratmayan bir tatbikat yapıldığını ve bu tür tatbikatların çok önemli olduğunu ifade etti.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (AFAD) Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yerel düzeydeki sağlık hizmet grubu olarak destek ve ana çözüm ortaklarıyla birlikte düzenlediği çöken binaya müdahale tatbikatı dün kurum bahçesinde yapıldı.
Tatbikatı Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Uğur Minder, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi ile bazı kurum yöneticileri de izledi.
Tatbikata; AFAD 2 Araç 9 personel, İtfaiye 3 araç 12 personel, Emniyet 6 araç 19 personel, Jandarma 2 araç 10 personel, UMKE 6 araç 25 personel ile katıldı.
İki katlı bir binanın çökme ihbarı ile başlayan senaryo, olası bir duruma göre yapılan planlamaya uygun biçimde başlayıp sonlandırıldı.
Gerçeği aratmayan bir tatbikat yapıldığını ve bu tür tatbikatların çok önemli olduğunu ifade eden Vali Çakır, şöyle konuştu:
“ Bugün Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında sağlık çalışma grubumuzun yerel düzeyde bir tatbikatına diğer kurum ve kuruluşlarımızın katkısıyla şahitlik ettik. Çok güzel bir tatbikat icra ettik. Şu an AFAD İl Müdürlüğümüzün bahçesinde hayali bir bina çökmesi ve akabinde yangın ihbarına arkadaşlarımız 112 yönlendirmesiyle seri bir şekilde intikal ettiler ve kendilerinin eğitim aldığı şekilde olay yerinde müdahalelerini gerçekleştirdiler.
Bugünkü tatbikatımızda 9 tane yaralıyı sağlık kuruluşlarına intikal ettirdiler. Senaryo gereği hayatını kaybeden iki vatandaşı da göçük altından onları da çıkartarak ilgili yerlere ulaştırdılar.
Neticede burada bir afet müdahalesi sadece bir kurumun değil tüm kurumların iş birliği içerisinde hareket etmesiyle oluşuyor. Burada da görüyorsunuz basit gibi gözüken bir tatbikatta itfaiyesinden AFAD’a, UMKE’sinden JAK ve polis olmak üzere eğitimini aldıkları konuyu sahada icra etmesiyle bu konuda başarı sağlanıyor. Bu anlamda Kastamonu olarak biz afetlerin maalesef sıklıkla yaşandığı bir coğrafyayız.
Özellikle yağışa bağlı sel afetleri, onun ötesinde orman yangını şeklinde yaşadığımız büyük yangınlarımız vardı. Sıklıkla da köy yangıları ve coğrafyamızın dağlık olması sebebiyle kaybolmalar bunların tamamına arkadaşlarımızın müthiş bir uyumuyla biz en seri bir şekilde müdahale kabiliyetine sahibiz. Bugün de bu konudaki tecrübemizi test ettik. İnşallah ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç olursa da tüm ekiplerimizle en seviye hem mental anlamda hem de fiziki anlamda müdahaleye de hazırız. Bütün ekiplerimize ben teşekkür ediyorum.”
Vali Çakır, 12 Kasım’da ülke çapında 18.57’de tatbikat icra edileceğini de hatırlattı.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da tatbikatla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Hayatın içinde her şey olduğunu, tatbikatlar da bu tür olası durumlarda bütün personellerin tecrübe kazanmasında önemli yer tutuyor. Burada da bütün kurumlarımız hepsi birlikte böyle bir olayda iş bölümü yapıp kısa bir sürede hem göçük altında kalan vatandaşlarımızın çıkarılması hem yararlara ulaşma noktasında hem de insanlarımızı kurtarma noktasında ne yapacaklarını belirlemiş oldular. Bundan sonrası için de Allah göstermesin, böyle durumlarda herkes ne yapacağını bilmiş oluyor. Geçen sene de zaten buna benzer bir uygulama da İstanbul Kağıthane’de olmuştu. Bu noktada bakanlığımızın da çalışmaları var. Bu sadece il içinde değil, çevre illerde olduğunda da birbirimize yardım noktasında da üç aşağı beş yukarı kimlerin ne yapacağını belirlemiş oluyoruz. Başarılı bir tatbikat oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Cengiz MUHZİROĞLU