Eğer çocuğunuz çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremiyor, okul ödevlerinde, etkinliklerde dikkatsizce hatalar yapıyor, okul ödevleri gibi görevleri tamamlamaktan kaçınıyor veya üzerine aldığı görevler ile etkinlikleri düzenlemekte zorluk çekiyor ise çocuğunuzda dikkat eksikliği yada hiperaktivite bozukluğu olabilir.
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Psikolog Mert Dravor, “Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir durumdur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bazı çocuklar sadece ev hayatı değil aynı zamanda okul hayatlarında da sorunlarla karşılaşabilirler” uyarısında bulundu.
“ZEKADAN BAĞIMSIZ BİR BOZUKLUK”
Derse odaklanamama, ders çalışmak istememe, ödev başında oyalanarak saatlerce zaman geçirme, baştan savma bir biçimde çalışma, sınavlarda istenen performansı sergileyememenin öğrenciler arasında çoğu kez karşılaşılan bir durum olduğunu ifade eden Psikolog Mert Dravor, “Dikkat eksikliği; Kişinin kendi bilişsel seviyesine göre, yani ortalama olarak yaşıtlarının gösterdiği performanslara göre dikkat süresinin çok kısa olması, masa başında veya nispeten daha sıkıcı bir iş yaparken örneğin; dersin daha monoton ilerlediği zamanlarda dikkatinin kolay dağılması, dalıp gitmesi veya basit matematiksel hesaplar yaparken aklına bir anda başka bir şey geldiğinde dikkat hatası yapıp normalde kolaylıkla yapabileceği bir işlemi yapamaması gibi durumların söz konusu olduğu zekadan bağımsız bir bozukluktur. Fakat dikkat eksikliği olup olmadığı tanısını koyup buna bakarken anneler ve babalardan şunları duyuyoruz ‘bizim oğlan/kız televizyonun/tabletin başında saatlerce oturabiliyor. Bu nasıl dikkat eksikliği?’ Aslında dikkat eksikliği; kişinin sıkıcı, rutin ya da ertelemesi kişiye zor gelen işleri yaparken canının kolay sıkılması ve erteleme mekanizmasının ‘tamam şimdi bu işi yapayım ardından eğlenceli işe geçerim’ demeyi becerememesidir. Bu sebeple dikkat eksikliği; işine gelebilen olaylara aşırı odaklanma, işine gelmeyen olaylara ise odaklanamama kusuru olarak da tanımlanabilir” dedi.
“PROFESYONEL DESTEK ALIN”
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun birden fazla belirtisi olsa da her bireyde aynı belirtilerin görülmediğini, bireyin yaşına, bulunduğu ortama ve hastanın isteklerine göre belirtilerin çeşitlilik gösterebildiğine dikkat çeken Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Psikolog Mert Dravor, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bazı çocuklarda yalnızca aşırı hareketlilik olarak kendini gösterirken, bazılarında yalnızca dikkat dağınıklığı olarak kendini gösterebilir. Eğer çocuğunuz çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremiyor, okul ödevlerinde, etkinliklerde dikkatsizce hatalar yapıyor, doğrudan kendisi ile konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi görünüyor, okul ödevleri gibi görevleri tamamlamaktan kaçıyor, üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çekiyor, günlük etkinliklerde unutkan, eşyalarını sürekli kaybediyor ve dış uyaranlara karşı dikkati kolaylıkla dağılıyor ise bir uzman yardımı ile çocuğunuz adına en sağlıklı çözümü alabilirsiniz.”