İktidardaki siyasilerimizin bizzat kendi ağızlarından çıkan açıklamalarına göre ilimizdeki yatırımlara yetecek bütçe Ankara’dan gelmiyor, siyasilerimiz umudu hepten kesmiş olacaklar ki oturup kalkıp İl Özel İdaresi mülklerini satıp bu sayede yatırım bütçesi oluşturmaktan bahsediyorlar…
Açıklamalarına bakınca adeta kaderimize terk edilmişiz gibi bir hava esiyor.
Evvela altını çizmekte fayda var…
İl Özel İdaresi mülklerini satıp savmakla bahsini ettikleri köy altyapısı derdi çözülmez. Belli ki ellerinde envanter yok, ancak 10 milyon TL gelir elde etmek mümkün İl Özel İdaresi’nin kamu yararına satışa konu olabilecek mülklerinin satışından. Haa tamamen göz karartıp, ne var ne yoksa elden çıkarılacaksa hadi bilemedin 50 milyon TL.
Hangi köy yoluna yeter bu bütçe?..
Pansuman olur ancak.
Öte yandan merkezi hükümet kapı gibi dururken, vilayetin mülk satıp köy yolu yapmasının mantığı nerede?..
Prenslik mi olduk?
Bir ara dile gelmişti, bazı ilçelerde İl Özel İdaresi’nin astarı yüzünü geçen masraflı işyerleri vardı kirada…
E satılsın bunlar, kimin sözü olur?
“Lojmanları satalım köy yolu yapalım” fikri misal…
Taşköprü kavşağındaki İl Özel İdaresi lojmanları yıkıldı, yerine okul yapılıyor. Satılsaydı, nerede okul yeri bulunacaktı o daracık bölgede? Sunta kavşağında en son yapılan 24’şer derslikli iki okul binasının yapıldığı alan İl Özel İdaresi’nin. Satılsaydı o alan, nereye okul yapılacaktı? İl Özel İdaresi kendi arsasından 70 dönüm devlet hastanesine, 20 dönüm tıp fakültesi için Kastamonu Üniversitesi’ne, 10 dönüm yine devlet hastanesine ulaşımı sağlayan yola, 11 dönüm sunta kavşağı yolu için verdi.
Toplam 111 dönüm alanı “bedelsiz” verdi kamu yararına…
Satılsaydı evvelinde tüm alanlar, üzerilerindeki kamu yatırımları nereye yapılacaktı?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi planlanıyor Kuzeykent’te…
İl Özel İdaresi’nin mülkü üzerine.
Tüm bu mülkler zamanında elden çıkarılsaydı ve hormonlu apartmanlara dönüşseydi?..
Kamu yatırımları için nereden yer bulunacaktı?
Siyasilerimizin açık bir dille Ankara’dan ilimize gerekli yatırım bütçesinin gelmediğini dile getirmeleri son derece yürekli ve örnek bir davranış…
Ayakta alkışlıyorum.
Gerçekle yüzleşmiş oldu ilimiz bu sayede…
Elimizdekileri satmadıktan sonra çare olmadığı vaaz ediliyor bizzat iktidar temsilcileri tarafından.
Bir başına…
Yan başına.
Ama çıkış yolu eldekini satmak değil…
Ankara’yı bütüncül bir plan içinde ilimizi kalkındırmaya ikna etmek.
- ••
Not:
İl Özel İdaresi ve Maliye arasında bir süredir yürüyen ve topun Maliye’de olduğu “takas” mevzusu ile İl Özel İdaresi mülklerinin satılma iştahı apayrı konular…
Takas ihtiyacının gerekçesi; şehrimizde okulların üzerinde bulunduğu arsaların İl Özel İdaresi’nin, üstündeki okulların Maliye’nin, buna karşın İl Özel İdaresi’nin bulunduğu iki yerleşkenin üstündeki binaların İl Özel İdaresi’nin, arsaların ise Maliye’nin mülkü olmasından kaynaklanıyor. Takas fikrine göre İl Özel İdaresi, mülkiyetindeki okul arsalarını Maliye’ye verecek, bunun karşılığında binalarının oturduğu yerleşke alanlarının tapusunu alacak. Son derece mantıklı ve olması gereken.
Ancak İl Özel İdaresi mülklerini satmak fikri ise hem atılan taşın ürküttüğü kuşa değmeyeceği hem de ulusal devlet mantığında pek de yeri olmayan bir düşünce durumunda…
Pansuman tedavilerinden medet umacağımıza sorunu kökten çözmeye elverecek “bütüncül” kalkınma hamleleri peşinde nefesimizi tüketelim.