Devrekani Ziraat Odası Başkanı Orhan İshakbeyoğlu, “Milletin efendisi addedilen köylümüz, çiftçimiz şu an oldukça karamsar durumdadır ve ne yapacağını, toprağını nasıl işleyeceğini, bu girdi fiyatlarıyla nasıl üretim yapacağını düşünmektedir” dedi.
Yeni ekim döneminin geldiği şu günlerde çiftçilerin ekim yapabilmesi için tarımsal desteklerin ciddi manada artırılması gerektiğini belirten İshakbeyoğlu, “Özellikle gübreye ayrıca bir desteğin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Devrekani Ziraat Odası Başkanı Orhan İshakbeyoğlu, çiftçileri bunalıma sürükleyen, üretime kilit vuracağı gözüken girdi fiyatlarındaki artışın yarattığı duruma karşı alınmasını istedikleri önlemleri içeren bir açıklamada bulundu.
İshakbeyoğlu’nun açıklaması şöyle:
“Geçtiğimiz hafta sonu ilimiz Kastamonu’da yaşanan dolu yağışından zarar gören bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizde bulunuyor Cenab-ı Allah beterinden saklasın ve korusun diyoruz.Yetkili birimlerce vatandaşlarımızın zarar ziyan tespiti yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli adımların atılmasını temenni ediyoruz.
Acısıyla tatlısıyla bir hasat dönemi sona ereli yaklaşık bir ay olmuş. Çiftçilerimiz yeni ekim üretim sezonunun hazırlıklarını yapmayla başlamışlardır. Ama milletin efendisi addedilen köylümüz, çiftçimiz şu an oldukça karamsar durumdadır ve ne yapacağını, toprağını nasıl işleyeceğini düşünmektedir.
Yıllardır toprağını ekip. biçen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çiftçimiz bu girdi fiyatlarıyla nasıl üretim yapacağını düşünmektedir. Başta gübre. mazot, tohum ve zirai ilaçlarda ciddi fiyat artışları, bilhassa gübrede yüzde yüze varan artışlar olmuştur. Bu şartlarda çiftçimizin toprağını ekmesi üretim yapması oldukça zora girmiştir. Bunun sonucunda ülkemizde bitkisel üretim daha da düşerek tarımsal noktada dışa bağımlılığımız artarak devam eder hal almıştır.
Ülke ve millet olarak gıda konusunda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye’yi yeniden inşa etmek hepimizin boynunun borcudur.
Çiftçilerin topraklarını işlemesi için gerekli desteklerin sağlanması üretime teşviklerin çoğaltılması ve neticesinde üretimin artırılması sağlanmalıdır. Burada Tarım Bakanlığımıza ve yetkili kişilere büyük görevler düşmektedir. Bir an önce üretimi destekleyerek dışarısıyla rekabet edebilecek ve ülke tarımını daha da üretken hale getirip kendine yetebilen bir noktaya gelmesi için gerekli çalışmalar yapılıp uygulamaya konulmalıdır.
Yeni ekim ve üretim döneminin geldiği şu günlerde çiftçimizin arazilerini ekmesi için tarımsal desteklerin ciddi manada artırılması özellikle gübreye ayrıca bir desteğin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.Tarım Bakanlığımızın da bir an önce bir açıklama yaparak üreticileri aydınlatmaları ve karamsar havayı ortadan kaldırmalarının ülke tarımına üretimine olumlu katkılar sağlayacağı düşünüyor ve temenni ediyoruz.”