CHP’nin Karadeniz Masası, seçim çalışmalarına hız verdi. Bölgede ortalama yüzde 19 olan oyunu 30’un üzerine çıkarmayı hedefleyen CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 50+1’e ulaşacağı iddiasında.
CHP’nin, seçimlerde oy oranının düşük olduğu bölgelere yönelik oluşturduğu çalışma masalarından Karadeniz’in başkanlığını üstlenen Kastamonu Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hasan Baltacı, Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın yapılan çalışmalarla ilgili sorularını cevapladı.
Baltacı, Karadeniz Masası olarak Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin’de çalışma sürdürdükleri, son genel seçimlerde bu 12 ilde CHP’nin ortalama yüzde 19,4 olan oy oranını gelecek seçimlerde yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedeflediklerinisöyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Millet İttifakı’nın da etkisiyle bu oranın yüzde 50+1’i geçeceğini söyleyen Baltacı’ya göre Karadeniz’in çarpan etkisi tüm Türkiye’yi etkileyecek.
‘Karadeniz’deki oy oranlarının iktidar olmak isteyen partileri için yeterli olmadığını belirten
Baltacı, “Eğer bir ülkeyi yönetmek istiyorsanız, o ülkenin farklı bölgelerinde almış olduğunuz oyların oranı toplam aldığınız oy oranına yakın olmalı. Türkiye’de yüzde 30 oy aldıysanız Karadeniz’de de en az yüzde 30’u hedefliyor olmanız lazım. Düzce ve Rize’de milletvekili çıkarmak, diğer bölgedeki illerde de milletvekili sayımızı artırmak istiyoruz” dedi.
Karadeniz’in yoğun göç veren, Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayanların hâlâ bağlarını koruduğu ve buradaki değer yargılardan, bakış açısından etkilendiği bir yer olduğunu söyleyen Baltacı, “Karadeniz Türkiye’nin en çok göç veren bölgelerinden biri. Yaş ortalaması 47 civarında. Bunun sebebi genç kesimlerin sürekli göç ediyor olması. Karadeniz’in İstanbul’da ciddi bir nüfusu var ve dolayısıyla Türkiye siyaseti ve ticaretinde ağırlığı var. Mevcut iktidar son 20 yılda Karadeniz’den çok ciddi oranda oy aldı. Bu şöyle bir bakış açısını beraberinde getirdi. Cumhur İttifakı için Karadenizliler bir oy deposu gibi görülmeye başlandı ama öyle değil. Karadenizliler bundan rahatsızlar. Çok yüksek oranlarda oy vermelerine rağmen kendi yaşadıkları yerlerin sorunlarının çözülmediğini düşünüyorlar. Devlet yatırımlarından yeteri kadar pay aldıklarını düşünmüyorlar, işsizlik çok fazla ve hala göç verilmeye devam ediyor. Karadeniz’in Türkiye siyasetindeki ağırlığını düşündüğünüzde burada alınan her bir yüzde oy Türkiye’de çarpan etkisi yapacak” dedi.
Karadeniz’in “iktidarın kalesi” olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını söyleyen ve “Karadeniz’i değişmez olarak gören her bakış açısı kaybedecek” diyen Baltacı, yöneltilen soruyu “Karadeniz’deki seçmenin yüzde 22’si genç. Partinizdeki üye seçmen sayısı yüzde 22’lere yaklaşırsa toplumun ritmini yakalayabilirsiniz. Karadeniz’de 16 bin 400 sandığımız var. Bu sandıkların güvenliği konusunda ciddi bir çalışma var” şeklinde cevapladı, bir başka soru üzerine de daha önce başka partilerde görev almış kişilerle de görüştüklerini belirtip, ‘Artık kendilerini AKParti ve MHP’de görmeyen çok fazla insan var. İktidarın Karadeniz’de kredisi bitti” değerlendirmesinde bulundu.