Cumhuriyet Halk Partisi İl Gençlik Kolları Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı bağımsızlık mücadelesinin 102. yılında, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı marşlar eşliğinde kentte düzenlediği konvoyla kutladı.
Kentin ana caddelerini parti genel merkezinden gönderilen otobüsle ve araç konvoyuyla 3 saat boyunca dolaşan CHP’liler, pandemi nedeniyle etkinliklerden uzak kalan halkın bayramını kutladı.
Kutlama konvoyunun Cumhuriyet Meydanı’nda son bulmasının ardından da CHP İl Başkanlığı, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in çelenk sunumunun ardından CHP Kastamonu Milletvekili Parti Meclis üyesi Hasan Baltacı ve İl Gençlik Kolları Başkanı Alican Yılmaz birer konuşma gerçekleştirdi.
HASAN BALTACI
CHP Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Hasan Baltacı konuşmasında şunları ifade etti:
“Güzel memleketimin güzel insanları; İstiklal Yolu’nun Şerife Bacı’nın kahraman çocukları, aydınlık yüzleri, cesur yüzleri hepinizin 19 Mayıs bayramını kutluyorum. Biraz önce güzel bir konvoy yaptık. Bu konvoya eşlik eden arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kastamonu’nun bir ucundan bir ucuna şunu gördüm: Bundan 102 yıl önce kararlılıkla atılan adımın Kastamonu’daki mayasını hiç kimse sökememiş. Bu memlekette hala Cumhuriyet’in mayası var. Bu memlekette hala bağ eğmezliğin mayası var. Bu memlekette hala aydınlığın, adaletin, birlikte yaşamanın, eşitliğin ve özgürlüğün mayası var. Bu memlekette hala kararlılık var. Bu ülke gençlere emanet. Bu ülkenin geleceği size emanet. Korkmuyorum. Sizin heyecanınızı, umudunuzu, cesaretini gördükçe daha da umutlanıyorum. Bundan 102 yıl önce koşullar bundan çok daha kötüydü. Bir imparatorluğun başkenti işgal edilmişti, baskı ve zulüm vardı. Mustafa Kemal’e dediler ki ‘O vapura binme. Ya seni tutuklayacaklar ya Karadeniz’de vapuru batıracaklar.’ Şöyle baktı, ‘Bu memlekette esir olmaktansa bu vapurlar birlikte canımı veririm’ dedi. O kararlılıkla Samsun’a çıktı. Samsun’dan Amasya’ya, Sivas’a, Erzurum’a oradan tekrar Sivas Kongresi’ne ve Ankara’ya geldi. Türkiye’nin siyasi rotasını böyle çizdi. Ama kurtuluşun bir rotası daha vardı ki o da Bandırma Vapuru geçerken duraksadığı İnebolu’ydu. Bu şehrin İstiklal Yolu’ydu. Buradan Çankırı’ya, oradan Ankara’ya, oradan Dumlupınar’a ve bu günlere uzanan aydınlığın ve geleceğin yoluydu İstiklal Yolu. İstiklal Yolu’nun çocukları, bugün gördüm ki şunu biliyor: Asla vazgeçmeyecekler, aynı kararlı adımlarla bu ülkeyi adil, eşit, özgür, birlikte yaşayacağımız bir ülke haline getirecekler. Sizi gördüm çok umutlandım, umudum bir kez daha arttı.”
ALİCAN YILMAZ
CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Alican Yılmaz da konuşmasında şunları ifade etti:
“Bugün ulusal egemenliğimizin başlangıç günüdür. Tarihimizdeki en önemli dönüm noktalarından biridir bugün. Ulu önderimizin doğum günü sayacağı kadar da mühim bir gündür. Bandırma Vapuru’ndan Samsun’a ayak basıldığında adeta bir fidana can suyu verilmiş adeta bir milletin kaderi değişmiştir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir temel ilkesiyle, bir ulusun kurtuluşunun aynı zamanda da cumhuriyetin kuruluşunun ilk adımı atılmıştır ve bu cumhuriyet gençlere armağan edildiği gibi biz gençlerle de teminat altına alınıp emanet edilmiştir. Bu gençlerdir ki bu ülkenin geleceğini belirleyenler, bu gençlerdir ki çağdaşlığın ışığını tutanlar ve yine biz gençleriz ki bu mücadeleyi ilk gün ki şevk ve arzuyla devam ettirecek olanlar. Bir milli bayramımızı çocuklara, bir milli bayramımızı de gençlere armağan eden ince zekâya, atamıza, milletin egemenliği uğrunda bir an bile düşünmeden canını veren tüm silah arkadaşlarına, bu bayrak için şehit düşen, gazi olan bu vatanın evlatlarına söylemek isteriz ki, biz büyüklerimizden emaneti aldık aynı şekilde koruyarak ve kollayarak gururlu ve onurlu bir şekilde kardeşlerimize devredeceğiz.
Sözlerimi şu dörtlükle bitirmek istiyorum. Yer yok umutsuzluğa / karamsarlık en büyük düşmanımız / engelleri bir hamlede aşıp / karanlıkları aydınlatacak olanlarız / çünkü biz Atatürk’ün çocuklarıyız.”
Cengiz MUHZİROĞLU