- CHP Parti Sözcüsü Özlem Eylem Kurt, son alınan tedbirler sonrasında özellikle işleri durma noktasına gelen esnaf ve çalışanlar için ‘Gelir Kaybına ve İşsizliğe Karşı Destek’ paketi açıklanması gerektiğini söyledi. Kurt, “Esnafımız aylık nakdi destekle maaş koruma programına alınmalıdır. Esnafın istihdam ettiği çalışanlar da gelir kaybına karşı korunarak, ücretsiz izin uygulaması yerine kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılarak devlet güvencesi kapsamına alınmalıdır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Sözcüsü Özlem Eylem Kurt, esnaf için gelir kaybına ve işsizliğe karşı destek paketinin hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan son kararların ardından, pandemi tedbirleri çerçevesinde ülke genelinde 385 bin iş yeri ve bu iş yerlerinde yaklaşık 2 milyon çalışan ve ailesi açlığa terk edildiğini söyleyen Özlem Eylem Kurt, “Esnafımız ve yanında çalışanlar için ‘Gelir Kaybına ve İşsizliğe Karşı Destek’ paketi derhal hayata geçirilmelidir. Esnafımız aylık nakdi destekle maaş koruma programına alınmalıdır. Esnafın istihdam ettiği çalışanlar, gelir kaybına karşı korunarak, ücretsiz izin uygulaması yerine kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılarak devlet güvencesi kapsamına alınmalıdır” dedi.
Bu süreçte başka ülkelerin yaptığı desteklerden de örnekler veren Özlem Eylem Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Almanya 1-4 çalışanı olan küçük esnaf için 9 bin Euro, 5-9 çalışanı olan esnaf için 15 bin Euro (Karşılıksız ve geri ödemesiz nakdi yardım programına dâhil etti.). ABD’de küçük esnafın korunması amacıyla 349 milyar dolarlık Maaş Koruma Programı hayata geçirildi. İspanya hükümeti esnafa yıllık 3 milyar Euro tutarında temel gelir paketi ayırdı. İşini kapatmak zorunda kalan küçük esnaf ve iş kaybeden seyyar esnaf (aileleriyle birlikte toplam 850 bin kişi) bu mali teşviklerden geri ödemesiz ve karşılıksız yararlandı. Tefecilere 489 milyar dolar para ödeyen devlet, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri ve otoyollar için Hazine’nin kasasından üç yılda 48 milyar TL ödeyecek olan devlet, faiz lobisi ile mücadele ettiğini iddia edip 3 yılda toplam 602 milyar 226 milyon TL faiz ödeyecek olan devlet; bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül 2020-Ekim 2020 dönemi arası bir aylık süre zarfında Merkezi Yönetim borç stoku 71,8 Milyar TL daha artmış buna rağmen Esnaf ve çalışanlara yönelik her hangi bir destek paketi açıklanmamıştır.”
Esnafa tek kuruş karşılıksız yardımın yapıldığını da söyleyen Kurt, “Sadece 25 bin TL faizli kredi verdi, verdiği kredi borçlarını da yine üzerine faiz işleterek erteledi. İktidar, sosyal devlet gereği diğer ülke örneklerinde olduğu gibi esnafı gelir kaybına karşı destekleyerek, esnafımızı maaş koruma sistemi ile güvence altına almalıdır” diye konuştu.
Özlem Eylem Kurt, yapılmasını bekledikleri destekler hakkında ise şunları söyledi:
“Günlük cirosunda % 30 kayba uğrayan esnafa aylık 2500 TL, günlük cirosundan %30 ile %50 arası kayba uğrayan esnafa aylık 3000 TL, günlük cirosundan % 50 ve üzeri kayba uğrayan esnafa aylık 3500 TL gelir koruma güvencesine dâhil etmelidir. Yine faaliyetleri kısmi ve tamamen durdurulan esnafımızın yanında istihdam edilen çalışanları günlük 39,24 TL ücretsiz izine çıkarmak yerine, bu iş yerlerinde kısa çalışma ödeneği hak ediş şartı olan son 450 gün prim ödeme ve 60 gün kesintisiz çalışma şartı kaldırılmalı, tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmalıdır. Sosyal Güvenlik ve BAĞ-KUR prim borçları devlet tarafından karşılanmalıdır. Vergi, harç ve stopaj ödemeleri hazine tarafından karşılanmalıdır. Su, elektrik, telefon, doğalgaz, kira ödemeleri hazine tarafından karşılanmalıdır. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır. Esnafa yönelik sicil affı çıkarılmalıdır. Faaliyetleri durdurulan iş yerlerinde, esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre pandemi sonrasına ertelenmelidir.”