Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis üyeleri Av. Sibel Karakaş ve Av. Özgür Ergülenoğlu, Belediye Meclisi’nin önceki akşam yapılan Kasım ayı ilk oturumunda üç soru önergesi verdi. Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, doğrudan teminler konulu olanın yazılı olarak cevaplanması istenen önergelerden TÜGVA’ya tahsisler ve teleferikle ilgili olanlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Vidinlioğlu, önceki dönemde yurt yapılmak üzere TÜGVA’ya 25 yıllığına ücretsiz tahsis edilen arsayla ilgili önergeyi cevaplarken, inşaatın bitmemiş olduğunu belirtti ve “‘Bu tahsisi iptal edin’ diyor. Yapılan binayı ne yapacaksınız? Parasını verebilecek misiniz? Böyle yalan dolan sözlerle siyaset yapmak doğru değil. Pinokyo görseydi saygıyla önünü iliklerdi. Bu kadar da olmaz” diye konuştu.
Maliyeti 7.8 milyon lira olan teleferik için 3’ü kendi dönemlerinde olmak üzere 7.3 milyon lira ödendiğini, kur farkı olarak 6 milyon lira daha isteyen firmayla mahkemelik olduklarını ve sözleşmeyi feshettiklerini açıklayan Vidinlioğlu, “Kültür Bakanlığı’ndan ödenek aktarabilirsek elbette tamamlayalım. Sonuçta elbette tamamlayacağız. Ancak çok işler bir proje olduğuna benim halen kanaatim yok” dedi.
Belediye Meclisi’nin önceki akşam yapılan Kasım ayı ilk oturumunda CHP’li üyeler Av. Sibel Karakaş ve Av. Özgür Ergülenoğlu, doğrudan teminler, TÜGVA ve teleferik konularında, ilki yazılı olarak cevaplanmak üzere üç soru önergesi verdi.
CHP’nin soru önergeleri ve Başkan Vidinlioğlu’nun bunlardan ikisini sözlü olarak cevapladığı önergeler şöyle:
DOĞRUDAN TEMİNLER KONULU ÖNERGE
“5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 26. maddesinde, ‘Belediye Meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.’ amir hükmü yer almaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 26. maddesi uyarınca aşağıda belirtmiş olduğumuz sorunun yazılı olarak cevaplanmasını saygılarımızla talep ederiz.
– Göreve gelmiş olduğunuz 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinden bu yana Kastamonu Belediyesi doğrudan temin yoluyla iş yapmış mıdır? Şayet doğrudan temin yöntemi kullanılmışsa, doğrudan teminler için Kastamonu Belediye’sinden ne kadar bütçe ayrılmıştır?
-Doğrudan temin kapsamında hangi firmalarla, hangi iş alanlarında çalışılmış ve bu doğrultuda ne kadar ödeme yapılmıştır?”
TÜGVA KONULU ÖNERGE
“Kastamonu Belediye Başkanlığı’nın 01/03/2017 tarih ve 35 numaralı Meclis kararı ile Kastamonu Merkez Aktekke Mahallesi 92 ada 2 No’lu parselde bulunan 3 katlı konak Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmiş,
– Kastamonu Belediye Başkanlığı’nın 01/03/2017 tarih ve 36 numaralı Meclis kararı ile Kastamonu Merkez Kuzeykent Mahallesi Yenişehir Parkı içerisinde bulunan 1099 ada 5 No’lu parselde bulunan Çadır Cafe Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmiş,
– Kastamonu Belediye Başkanlığı’nın 07/12/2015 tarih ve 205 numaralı Meclis kararı ile Kuzeykent Mah. 1299 ada 7 No’lu parselde bulunan 5750,37 metrekare yüzölçümlü gayrimenkul Türkiye Gençlik Ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) 25 yıllığına ücretsiz olarak tahsis edilmiştir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bedelsiz tahsislere ilişkin yapılan oylamalarda o dönem görev yapan Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis üyeleri ret oyu kullanmıştır. Kamusal zararın ortadan kaldırılmasını sağlamak ve kentin imkanlarını Kastamonu’da yaşayan vatandaşlarımızın tamamına sunmak amacıyla geçmiş dönemde yapılan 3 adet bedelsiz tahsis işleminin iptaline karar verilmesini ve Kuzeykent Mahallesi 1299 ada 7 No’lu parselde bulunan gayrimenkulde yapılan ve henüz tamamlanamayan inşaatın Kastamonu Belediyesi’nce tamamlanarak barınma sorunu yaşayan kız öğrencilere yurt olanağı sağlanmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.”
VİDİNLİOĞLU’NUN TÜGVA İLE İLGİLİ CEVABI
“Yurt olarak tahsis edilebilmesi için içinde oturulabilir durumda olunması lazım. Sıvası bile yapılmamış bir yeri ‘yurt olarak tahsis ettiniz’ diyor, Sayın İl Başkanı’na teklifimdir: Sıvasını falan yapsın da yurt olarak işletilmesine izin vereceğim!
Yani şimdi siyaset yapacağız diye Kastamonu’da herkesin huzuruna çıkacaksınız, ipe sapa gelmez şeyler söyleyeceksiniz. Kusura bakmayın da, tuttu Özel Kalem’in harcamalarıyla ilgili ‘10 milyon liranın üzerinde para harcadınız’ dedi. Ben cevap vermeyeceğim diye kendimi tuttum, tuttum, tuttum… Fakat bütçesi 1 milyon lira olan Özel Kalem 2,5 yılda 10 milyon lirayı nasıl harcadı? İspata davet ediyorum. Eğer edebiliyorsa ben her türlü söylenen şeye razıyım. Ama edemiyorsa ben o zaman farklı şeyler söylemek istemiyorum, fakat siyasetin tarzı ve yolu bu olmamalıdır.
31 Mart’ta Özel Kalem’in bütçesi bitmişti. Biz ek bütçe ile o yıl idare ettik. Ondan sonraki yıllarda da birer milyon lira bütçesi var. Toplam harcadığımız rakam 2,5 yılda 2,5 milyon lira yoktur.
‘10 milyon lira harcandı’ diye basının huzuruna çıkıp da açıklamalarda bulunmak en hafif deyimiyle terbiye özürlü olmaktır. Çok ayıp! Hangi bilgileri nereden aldın? O rakamları kim verdi bilmiyorum, fakat teyit edebilirdin. Sorma ihtiyacı bile hissetmeden çamur at izi kalsın politikaları kimsenin kendisine bir şey kazandırmaz.
TÜGVA’nın yeri de öyle… 25 yıllığına tahsis edilmiş. Neden tahsis edilmiş? Yurt yapılmak üzere… Bitmiş mi? Bitmemiş. Diyor ki, ‘El koyun”… ‘Bu tahsisi iptal edin’ diyor. Yapılan binayı ne yapacaksınız? 25 yıllığına tahsis edilmiş, oradaki binayı ne yapacaksınız? Parasını verebilecek misiniz? Böyle yalan dolan sözlerle siyaset yapmak doğru değil. Pinokyo görseydi saygıyla önünü iliklerdi. Bu kadar da olmaz.”
TELEFERİK KONULU ÖNERGE
“31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçiminden sonra yapmış olduğunuz Valilik ziyaretinde;
‘Teleferiklerle ilgili seçim sürecinde de dile getirdiğim gibi başlamış bir iş. Henüz daha bitme aşamasında değil. Fakat benim bu konuda verilmiş bir sözüm var. Biz bu teleferik projesini ‘halka soracağız’ diye. Biz de halka sorup öyle kararımızı vereceğiz. Kimin projesi olursa olsun. Sonuçta teleferiğe karar vermesi gereken şehirde yaşayan insanlar. Bunu da demokrasinin gereği gündemimize almamız gerekiyor. Halkın tercihleri çok daha önemli. Eski Başkan Topçuoğlu’nun projesinde teleferik yatay konumda idi. Bu şekilde dikey değildi. Sonrasında değiştirilmediyse. Ben böyle biliyorum. Bence teleferikten daha önemli olan şey şu. Bir şehirde, tabii ki olabilir, ama Kastamonu için neyle gündeme gelmeli? Eğer siz onu havaalanından Ilgaz Dağı’na kadar yapabiliyorsanız bir anlam ifade eder. Ama tarihi bir kenti böyle ortadan ikiye bölen görüntü benim şahsıma kalırsa hoş bir görüntü değil. Bunun kararını, yine söylüyorum, halk versin. Soracağız; devam kararı çıkarsa devam eder. ‘Hayır, beğenmedik’ denilirse de zararın neresinden dönülürse de kârdır.’ demiştiniz.
2 Ekim 2020 tarihinde TV366’da yaptığınız açıklamada, ‘Teleferiği mecbur olduğumuz için tamamlayacağız. Çünkü kamu zararı oluşacak. Bu sebeple tamamlamak durumundayız’ demiştiniz. Göreve geldiğiniz günden bu yana 2,5 yılı aşkın bir süredir teleferik konusunda ne yazık ki somut bir adım atılamamıştır. Kastamonu halkı teleferiğin akıbetini merak etmekte, bu doğrultuda Kastamonu Belediyesi’nden somut bir adım atmasını beklemektedir. Kastamonu Belediyesi’nin teleferik projesi konusunda atmış olduğu veya atacağı somut bir adım var mıdır? Teleferik projesi tamamlanacak mıdır? Şayet proje tamamlanamıyorsa tarihi dokuya zarar veren, görüntü kirliliğine neden olan demir direkler sökülüp, kaldırılacak mıdır? Yoksa bu proje sürüncemede kalmaya devam mı edecektir?”
VİDİNLİOĞLU’NUN TELEFERİK İLE İLGİLİ CEVABI:
“AK Parti İl Başkanımız Sayın Doğan Ünlü de bu konuda bir ifade kullandı. Teleferik ile ilgili ben daha önceden defalarca bilgilendirme yaptım. Sanki ben hiç açıklama yapmamışım gibi konuyu tekrar aynı yere getirmek çok da doğru değil. Ben referandum demiştim, evet demiştim. Fakat, referandum kanunen uygun değil ve örneği olan bir durum değil. Referandumu kullanırken, belki maksadını aşmış bir kelime olabilir, ancak referandum derken halkın genel kanaati ne yönde oluşacaksa ona göre bir karar vereceğiz anlamındadır. Konuştuğum hukukçuların tamamı, ‘Bir kamuoyu yoklaması ile teleferiğin kaldırılması veya kaldırılamamasına karar veremezsiniz’ dediler. ‘Bu konuda görüş beyan etmeyenlerden herhangi birisi mahkeme yoluna gittiği zaman mahkûm olursunuz’ şeklinde ifadeleri var. Dolayısıyla bir kamuoyu yoklaması ile teleferiğin akıbetinin belirlenmesi söz konusu değil. Ona istinaden de dediğim şu: Teleferiği mecbur olduğumuz için tamamlayacağız. Bu süreçte şu oldu: Sevgili Doğan Başkan da teleferik ile ilgili bir şeyler söylüyor. ‘Teleferik Tahsin Bey’in eseri’ deniliyor. Fakat Turhan Bey’inki yatay bir teleferik idi, bu da dikey bir teleferik oldu. Sonuçta evet Turhan Bey’in de bir teleferik projesi vardı. Bende olsa olur muydu? Bende olsa olmazdı, çok net… Sonuçta olmuş ve bu aşamaya gelmiş. Bakın arkadaşlar; teleferik projesinde 2 milyon lira civarında KUZKA desteği var. 2 milyon lira civarında da Tahsin Bey döneminde ödenen rakam var. 3 milyon lira üzerinde de benim dönemimde ödenen rakam var. Toplam maliyet 7,8 milyon TL… Teleferiğin bitmesi gereken zaman 2018 yılı yaz ayı… 2018 yılında bitmemiş, aradan bir yıl geçmiş, 2019’a kalmış ve seçimde belediye başkanı ben olunca kucağımızda bulduğumuz konulardan bir tanesi oldu. Bu anlamda lafı da eğip bükmeye gerek yok. Yani bir yıl öncesi bitmesi gereken bir şey bitmedi. Burada aslında sorulması gereken şey, bunun neden bitmediği. Ben firma ile defalarca görüştüm. Firma dedi ki, ‘Biz ödemelerimizi düzenli alamadık. Zaten meydanda. Tahsin Bey’in projesinde, Tahsin Bey döneminde ödenen tutar 2 milyon lira. Benim dönemimde ödenen tutar 3 milyon liranın üzerinde. Yani bir önceki dönemden kalan projeye benim ödediğim tutar daha fazla. Fakat 7,8 milyon liraya bitmesi gereken proje aradaki kur farkından dolayı, içeride alacağı 500 bin lira kadar bir tutar kalmıştı, ancak bitirmesi için gerekli tutarı önce 4 milyon lira olarak ifade etti, akabinde de ‘6 milyon lira kadar gerekiyor’ dedi. Bedeli 7,8 milyon lira olan bir projede 7,3 milyon lira ödenmişken, ortada 500 bin lira kalmışken, tutup da 5,5 milyon lira daha verip, ‘Al kardeşim, 6 milyonu tamamladım, yap’ diyecek halimiz yok.
Belediye’nin kaynaklarını sorgusuz, sualsiz kullanmam, bunu da paylaştım. Buna rağmen bu konuda konuşulması doğru değil. En son gelinen aşama şu: Teleferik firması ‘Biz bunu tamamlayamıyoruz’ dedi. ‘Çünkü ödemeniz gereken tutar 6 milyon lira… Hadi biraz fedakârlık yapalım 5 milyon lira… Benim muhasebeleştiremediğim ciddi bir rakam söz konusu. Ödeyebileceğim rakam 500 bin lira, muhasebeleştiremediğim kısmı da ortada. Bu sonuçta Belediye’nin parası, benim yakama yapışırlar. Bitmesi gereken bir şeyin o güne kadar bitmemesinin böyle bir ceremesi oldu. Sonuçta firma ‘ben yapamıyorum’ dedi. Biz de içeride kalan 500 bin lirasına el koyduk ve şu anda firma ile mahkemeliğiz. Sözleşmeyi mecburi feshettik. Dolayısıyla yeniden bir sürecin devam etmesi lazım. Muhtemelen bu konuda, daha önceden Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Bey de ‘Belki bir şeyler yapılabiliriz’ demişti. Önümüzdeki günlerde kendisini ziyarete gideceğim. Hatta bu konuda Doğan Başkan’la da seve seve gidebilirim. Beraber gidip de Kültür Bakanlığı’ndan belli bir ödenek aktarabilirsek teleferiği elbette tamamlayalım. Tamamlasak da tamamlamasak da, sonuçta elbette tamamlayacağız, ancak çok işler olduğuna benim halen kanaatim yok. İnşallah işler, inşallah şehrin ekonomisine katkı sağlar.”