Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, özelleştirilen İnebolu Limanı’nın işletmesini devralan Etibakır A.Ş’nin ilçede rahatsızlık uyandıran uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirdi.
Cengiz Holding’e bağlı Etibakır’ın liman işletmesini devraldıktan hemen sonra İnebolular’a liman içine girmeyi, iskele mevkiinde ise balık tutmayı yasakladığını dile getiren Milletvekili Baltacı, belediye tarafından işletilirken balıkçı teknelerinden alınmayan balık boşaltma ve barınak ücretlerinin, şirket tarafından misliyle tahsil edilmeye başlanmasının ilçe ekonomisine büyük zarar vermeye başladığını söyledi.
Milletvekili Baltacı, Meclis’te şöyle konuştu:
“Kastamonu’nun en büyük sahil ilçelerinden İnebolu, AKP’nin stratejik yatırım ve kurumları özelleştirmekteki ısrarının bedelini ağır ödemektedir. Tıpkı Etibakır’ı peşkeş çekilen Küre, tıpkı SEKA’sı satılan Taşköprü gibi. Yatırım yapılacak, istihdam artacak yalanıyla tarihi İnebolu Limanı Cengiz Holding’e devredilmişti. Limanın işletmesini alır almaz İnebolulara liman içi kumsalda denize girmeyi, gümrük iskelesi mevkiinde balık tutmayı yasaklayan Cengiz Holding şimdi ise, belediye tarafından işletilirken balıkçı teknelerinden alınmayan balık boşaltma ve barınak ücretlerini misliyle tahsil etmeye başladı. Limana gelen tekne sayısında büyük düşüşe, teknelerin açıkta demir atmasına yol açan bu uygulama maalesef esnaflarımızı olumsuz etkiliyor, ilçe ekonomisini ağır ağır felç ediyor. Bir kez daha haykırıyoruz; Özelleştirme demek yağma demektir! Özelleştirme demek yoksulluk demektir! Bir kez daha hatırlatıyor ve uyarıyoruz; İnebolu Limanı ekmeğini denizden çıkaran balıkçıların, İnebolu Limanı, İnebolulularındır. İnebolu Limanı İstiklal Yolu’nun başlangıcıdır.”
Milletvekili Hasan Baltacı, Meclis oturumu sonrası yaptığı açıklamada ise Cengiz Holding’e bağlı EtibakırA.Ş’nin olması gerekenden kat ve kat fazla ücret talep ettiğini, sektörün ilçeye sağladığı katkının göz önüne alınmadığını vurguladı.
Milletvekili Hasan Baltacı, açıklamasında şunları söyledi:
“İnebolu Limanı’na her balık sezonunda hemen hemen günlük 30’un üzerinde balıkçı teknesi gelirken bu sayı yeni sezonda oldukça düştü. Her balık teknesinde en az 30 kişi çalıştığını düşünürsek bu yaklaşık İnebolu’yu her gün 900 kişinin ziyaret etmesi demek. Tekneler gece avlandıkları için gündüzleri limanda geçirir, çalışanları da İnebolu esnafından ihtiyaçlarını karşılar ve ilçe ekonomisine bir hareket katardı. Yani esnafın yüzü gülerdi. Esnafın mutluluğu İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesi ile son bulmuş durumda. İnebolu Limanı’nı belediye işletirken ilçe ekonomisine sağladıkları katkı gözetilerek balıkçı teknelerinden alınmayan balık boşaltma ve barınak ücreti maalesef limanın yeni işletmecisi Etibakır A.Ş tarafından misliyle alınmaya başlandı. Talep edilen rakamlar oldukça yüksek. Ya balıkçılar başka bir limana balık boşaltmaya gidiyor ya da açığa çapa atıyor. Bu durumda da tekne personeli ilçeden ihtiyacını karşılayamıyor. Birde mağdur olan balık yüklemeye gelen kamyoncular var. Kamyoncu esnafı İnebolu Balıkçılar Kooperatifi’ne menşei ücreti ödemesi yapıyor. Etibakır A.Ş balık yükleyen kamyonlardan limana giriş için ayrıca ücret talep ediyor. Limanın yeni sahibi balıkçının, kamyoncunun cebinden ne alırsam kar mantığıyla hareket ediyor. Biz her zaman söyledik. Özelleştirme demek yoksulluk demektir. Kaybeden İnebolu esnafı olmuştur. Kaybeden kamyoncu olmuştur. Kaybeden balıkçılarımız olmuştur. Bu uygulamadan biran önce vazgeçilmelidir.”