CHP Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Deniz Bakar, elektrik ve doğalgaz faturalarının tüketici üzerindeki yükün büyüklüğüne dikkat çektiği açıklamasında, gününde ödenmeyen faturalarda konutlarda yüzde 78, sanayide ise yüzde 185 artış yaşandığını belirtti.
Yaşanan sorunun çözümünün Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan CHP vizyon belgesinde projeleri sıralanan enerji politikalarında olduğunu ifade eden Bakar, enerji tasarrufu sağlamadığını söylediği yaz saati uygulamasındaki ısrarı da eleştirdi.
CHP Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Deniz Bakar, elektrik ve doğalgaz faturalarının tüketici üzerindeki yükün büyüklüğüne dikkat çektiği açıklamasında, gününde ödenmeyen faturalarda konutlarda yüzde 78, sanayide ise yüzde 185 artış yaşandığını belirtti.
Bakar’ın açıklaması şöyle:
“Sonu gelmeyen hayat pahalılığı vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Ekonomik krizden ötürü gününde ödenmeyen faturalarda konutlarda %78, sanayi de ise %185 artış yaşandı.
Türkiye’de çalışanların neredeyse yarısını oluşturan asgari ücretlilerin kış aylarında maaşlarının %39’unu temel bir ihtiyaç olan ısınmaya harcamak zorunda kalacaklar. Asgari tüketim olarak kabul edilen 240 kWsa’in faturaya yansıması 417 TL olurken, ısınma amacıyla günlük 10 m³ doğalgazın bir aylık tüketim faturası ise 1.716 TL’ ye çıkmış durumdadır. Bu tutarlar 5.500 TL olan asgari ücretli çalışanın maaşının % 39’una denk gelmektedir. Ülkemizde öyle bir enerji yoksunluğu yaşanıyor ki resmi raporlara göre her 16 doğalgaz abonesinden birinin faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilmektedir.
Cumhuriyet ‘in ikinci yüzyılına girerken, Genel Başkanımızın açıkladığı vizyon belgesinde bizleri ilk önce 2030, daha sonra 2050’li yıllara taşıyacak enerji politikaları sıralanıyor. Enerji politikaları 6 ana ilke, 6 tema, 6 sektör, 6 yeni kırım üzerinden 16 proje yer alıyor. Türkiye’nin enerjide yeşil dönüşümü, enerji yoksulluğunda vatandaşın korunması, çifftçi ve küçük esnafa verilecek enerji destekleri, halkın enerjiye rahat ulaşımı, Türkiye’nin enerji sektöründe elinin güçlenmesini sağlayacak ve enerji dönüşümünde finansman sorunlarını giderecek 16 proje yer alıyor. Kimse ne soğukta ne de karanlıkta kalacak Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da söylediği gibi birimiz karanlıktaysak hiçbirimiz aydınlıkta değiliz.
Bir başka konu, CHP Enerji Politikalarından sorumlu Genel Başkan yardımcımız Balıkesir milletvekilimiz Sayın Ahmet AKIN’ın TBMM Genel Kuruluna sunduğu kalıcı yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunların araştırılmasıyla ilgili önergenin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedilmesidir.
Çocuklarımız karanlıkta yola çıkıyor! Kasım ayıyla birlikte sabahları Batı illerindeki vatandaşlarımız sıkıntı yaşamaya başladılar. Karanlığa uyanmaya başladık… okula giden öğrenciler, çalışan kadınlar karanlığa uyanıyor ve karanlıkta evine dönüyor yani gün yüzü göremiyorlar. Bu uygulama nedeniyle öğrencilerin güvenli ulaşımıda riske girmektedir. 2017’de dünya genelin de kalıcı yaz saati uygulaması analiz edilerek tasarruf edilip edilmediği inceleniyor, ortada bir tasarruf yok. Aynı şekilde Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü yaptığı araştırmada 2012 ve 2022 yılları arasındaki veriler incelendi. Uygulamanın elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir hiç bir etkisi yoktur sonucuna kanaat getirdiler. Yani ‘tasarruf yok’, ne var Koskoca bir inat! İktidar, milletimizin bu uygulamanın kaldırılması konusundaki isteğini ısrarla görmezden geliyor.”