Mayıs 2017 tarihinde Kastamonu Gazetemizde “Turizm ve Görsellik” başlıklı bir yazı yazmıştım o günden bu güne kadar bazı şeylerin değişmediğini görüyor ve o tarihlerde çekmiş olduğum fotoğraflarla beraber tekrar hatırlatmak istiyorum.
Örneğin; özellikle Pazar kurulan günlerde bırakın ana caddeleri ara sokaklarda insanların yürümekte bile zorlanacağı bir araç trafiği ve park sorununu yazmıştım, tabela kirliliklerinden bahsetmiş, elektrik direklerinin ve trafolarının görsel açıdan çok kötü bir görüntü oluşturduğunu belirtmiştim.
Yerel yönetimler bulundukları yerdeki toplumları temsil ettiklerinden dolayı yaşamın her alanında ve faaliyetinde çok önemli bir yer taşımaktadırlar.
Turizmden beklenen faydayı sağlayabilmek için tüm boyutları ile beraber ve birlikte hareket etmek gerekir, turizm sektörü açısından baktığımızda önemli roller ve görevler düşmektedir.
Yerel yönetimlerin yani esas tanımı ile belediyelerin ortak özelliği her zaman içinde bulundukları bölgeyle ilgili aldıkları her türlü kararın ve uyguladıkları eylemlerin bulundukları yere ait olduğu gerçeğidir.
Özellikle Belediyelerin başka kurumlar tarafından yapılamayan asli görevlerinin yanısıra toplumun, firmaların ve çevrenin gereksinimlerini ve eksikliklerini bilerek, bunların karşılanmasını sağlamaktır.
Bu bağlamda Belediyemizin yaptığı icraatları ve turizme katkılarını görmemezlikten gelerek göz ardı edilmesi asla kabul edilemez.
Ancak; Turizm sadece oteller ve restoranlardan ibaret değildir. Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir bölgeye turist çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turistler yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin ve gezdikleri yerlerdeki kültürel mirasların tanınması ve tanıtılması amacını da yerine getirmektedir.
Esas amacı ile Turizm dinlenme, görme ve tanıma gibi amaçlarla yapılan bir gezi ise ve bu amaçlarla insanları bölgeye çekmek amaçlanıyorsa öncelikle görsel açıdan şehrin ön plana çıkarılması gerekmektedir.
Ayrıca şehrimizde bir tabela kirliliği olduğu özellikle de ençok gezilen yerlerden birisi olan Nasrullah Meydanı ve civarındaki tabela kirliliği ilimizi gezmeye gelenlerle konuştuğumuzda olumsuzluk olarak bildirilmektedir.
Bugün artık bir fotoğrafın sosyal medyada paylaşılması ile milyonlara ulaştığını kabul ediyor ve Kastamonu’yu açık hava müzesi olarak tanımlamak istiyorsak görsellik olarak kötü görüntülerin ortadan kalkması, tarihi değerlerimizin etrafındaki olumsuzlukların giderilmesi, bazı bölgelerde en azından isteyen istediği ebatta levhayı tabelayı hiçbir kural tanımadan istediği yere istediği şekilde renk ve boyutta asmamalı bunlara yön ve bilgi tabelalarını da dahil edebiliriz.
Kısacası, çevre kirliliği sadece yere çöp atmak ile ilgili bir durum değildir.
Bülend Çadırcıoğlu