Ünlü gazeteci Hulki Cevizoğlu, cumartesi günü sona eren 1. Kastamonu Kitap Günleri’nde okurlarının yanı sıra yaşamının üç yılını geçirdiği kentimizde, Lise’nin birinci sınıfında öğretmenliğini yapan İsmail Dönmez’le de bir araya geldi.
1. Kastamonu Kitap Günleri sona erdi. Etkinliğin en ünlü konuklarından gazeteci Hulki Cevizoğlu, okurlarıyla buluşmanın yanı sıra ilk gençliğinin üç yılını geçirdiği Kastamonu’yla hasret giderme imkanı da buldu.
Babasının görevi nedeniyle üç yıl Kastamonu’da kaldıklarını, ortaokul ikinci ve üçüncü sınıflar ile lise birinci sınıfı Kastamonu’da okuduğunu söyleyen Cevizoğlu, Lise’deki Beden Eğitimi Öğretmeni İsmail Dönmez’le bir araya gelmenin de mutluluğunu yaşadı.
Cevizoğlu, “Kendimi Kastamonulu’da sayıyorum. Merkez Ortaokulu’nda orta iki ve orta üçü okudum. Oradan mezun oldum. O dönemde okullarda öğrencilerin şapkası vardı. Bunu şimdiki öğrenciler bilmezler. Bu şapkalar bekçi şapkası gibiydi… En son da bizim dönemimizde bu şapkalar giyildi. Hükümet Meydanı’nda şapkalı çekilmiş resmim şu anda evimde en görünür yerde duruyor. Lise birinci sınıfı Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde okudum. Bugün burada İsmail Dönmez Hocamız da bizi ziyaret etti. Hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Sağolsun, o olgun yaşına rağmen zahmet edip geldi. Beden Eğitimi hocamız ve de o dönemde Müdür Yardımcısı idi. Daha sonra da Okulun Müdürü olduğunu ve emekli olduğunu öğrendik. Kastamonu çok sevdiğim bir il, her geldiğimizde büyük bir misafirperverlik örneği gösteriyorlar, buradan Kastamonululara da çok teşekkür ediyorum” dedi.
1. Kastamonu Kitap Günleri’ni de değerlendiren Cevizoğlu, bu konuda da şunları söyledi:
“Bu yıl ilki düzenlenen Kastamonu Kitap Günleri, bundan sonraki senelerde daha da başarılı olur. Birincisine baktığımızda tabi ki bazı eksiklikleri var. İlk olmasından kaynaklanan eksiklikler, ama böyle bir girişimde bulunmaları ve buna cesaret etmelerinin de takdir edilmesi gerekir. Sonuçta fuarı düzenleyen özel bir firma; ticari kaygıları da olması gerekir, kimse zarar etmek istemez. Bu fuardan kâr ettiğini de düşünmüyorum, ilkleri yapmak her zaman zordur. Valilik, Belediye ve ilgili birimlerin kendi illerinde yapılan kültürel bir etkinliğe daha fazla sahip çıkmaları da beklenirdi. Siyasi görüşe göre yayınevi ve yazar ayrımı yapmadan herkese kapılarını açıp daha çok destek olmaları da beklenirdi. Bu destek nasıl olabilirdi? daha çok afiş ve tanıtımlarla, daha fazla anonslarla, vatandaşları kitap günlerine ücretsiz taşıyarak daha da kalabalık ve güzel bir etkinlik olabilirdi.
Uzun yılların gazatecisi ve yazarı olarak diğer yerlere de gidiyor, görüyor ve nasıl neler yapıldığını da biliyoruz. Kastamonu Valimiz, Kitap Günlerinin hareketli ve canlı olması için öğrencilerin gelmesini sağlamış, öğrenciler geldi. Valimizi tebrik ediyoruz. Belediye Başkanı’nın da çok iyi niyetli birisi olduğunu duydum, buna rağmen iletişimde veya bürokraside bazı kopukluklar da olabilir, bunu da tam olarak bilemiyorum. Bizim Anadolu’da gittiğimiz yerlerde fuarlarda çok daha fazla yoğunluğu ve izdihamları görüyoruz. Kastamonululara hemşehrilerim de diyebilirim, ben çünkü üç yıl Kastamonu’da kaldım ve okula gittim. Babamın görevi nedeniyle Kastamonu’ya geldik. Kastamonulu hemşehrilerimiz kültürlü insanlardır, çok yoğun kitap okur biliyorum. Buraya akın akın gelebilirlerdi, bir kopukluk olmuş. Bunlar da aşılır. Bundan sonra daha da ciddi organizasyonlar olursa Kitap Günlerine seve seve katılırız.”