AK Parti Milletvekili Metin Çelik, TV366’nın canlı yayın konuğu oldu ve gündeme dair soruları yanıtladı.19 soruya cevap verip değerlendirmelerde bulunan Çelik, hükümetin pandemi sürecini çok iyi bir şekilde yönettiğini söylerken Kastamonu’da 80 milyon TL karşılıksız nakdi destek sağlandığını kaydetti.
Çelik, Daday yoluyla ilgili CHP eleştirisini cevaplarken, “Diğer ilçelerimiz ile ilgili olduğu gibi Daday yolu ile ilgili de süreç devam ediyor. Bu yönde söylemleri vatandaşlarımız ellerinizin tersi ile itsinler. Bütün ilçelerimiz bizim için önemli. Azdavay yolu da, Daday yolu da yatırım programından çıkmadı” dedi.
Çelik, BAKAP’la ilgili soruyu ise “Bu konuda biz girişimlerde bulunduk. BAKAP gibi dört proje var. Bakanlarımıza ilettiğimizde çok fizıbıl olmadığını söylediler. Kalkınma ajansları ile bu işlerin daha iyi olabileceğini söylediler. Ama biz bu konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye cevapladı.
AK Parti Milletvekili Metin Çelik, TV366’nın canlı yayın konuğu oldu ve gündeme dair soruları yanıtladı.
Metin Çelik’in kendisine soru yöneltilen konularla ilgili açıklamaları şöyle:
AZERBAYCAN
“2 devlet tek millet diyoruz. Azerbaycan Türkiye’nin kardeşidir. SSCB dağıldıktan kısa bir süre sonra Azerbaycan kendini toplamaya çalışırken Hocalı katliamı oldu. Bütün dünya bunu izledi. Azerbaycan o günden sonra gelişti. Türkiye ile iyi ilişkiler kurdu. Azerbaycan ordusu da Türkiye’nin desteği ile güçlendi. Ermenistan son olayda da sivil, asker ayrımı yapmadan saldırdı. Azerbaycan buna gerekli cevabı verdi. Azerbaycan’ın ilerleyişi sürüyor. Bu ilerleyişte TSK’dan aldığı İHA’ların, SİHA’ların katkısı olmuştur. Olayın il gününde CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı aynen şu ifadeleri kullandı: ‘Maalesef gelen haberlerde Türkiye’den Azerbaycan’a silah yardımı yapıldığı ve söylentilere göre cihatçı gruplarında gönderildiği söyleniyor.’ Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın karşısındakilerin söylemiyle olaya giren bir CHP gördük. Sonradan toparlamaya çalıştılar ama yıllardır dış politikada benzer tutumda bir CHP görüyoruz.”
KOVİD-19
“Kovid-19 Çin’de başladı. Sonrasında dünyayı 9-10 aydır kasıp kavuruyor. Hem sağlık bakımından, hem de diğer alanlara etkileri bakımında Dünya’yı çok büyük bir sıkıntıya sokan sürecin içerisinden geçiyoruz.
AK Parti’nin iktidara gelişiyle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla sağlıkta dönüşümü kısa sürede gerçekleştirdik. AK Parti öncesi sağlıkta büyük sorunlar vardı. AK Parti’nin ilk anda yaptığı dönüşüm, birbirinden ayrı olan sitemi bir çatı altında toplamak oldu. AK Parti daha sonra genel sağlık sigortasını hayata geçirdi. Bununla üniversite, eğitim araştırma hastaneleri, farkını vermek suretiyle özel hastanelerde tedavi olabiliyor.
Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında hastaneleri otel konforunda yapan bir AK Parti iktidarı yaşıyoruz. Son dönemde de şehir hastanelerini devreye sokan bir anlayışla devam ederken ve ‘Şehir hastanelerini neden yapıyorsunuz?’ diyen muhalefetle karşı karşıyayken Türkiye de Kovid-19 pandemisi ile mücadele etmeye başladı. Sağlıkta dönüşümde yakaladığımız başarı ile bu dönemde de güçlü bir sağlık sistemi ile başarılı bir süreç geçiriyoruz. Bu süreci yöneten bir Türkiye’yi gördük. Baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü dahil, Türkiye dünya tarafından da takdir edilen bir ülke. Kastamonu’da da biz yıllardan beri Türkiye’de ki çalışmalarla eşgüdüm içerisine il merkezi ve ilçelerde sağlık altyapısını güçlendirdik. Türkiye’de olduğu gibi bu dönemde Kastamonu’da da zaman zaman sorunlarımız oldu. Ama hiçbir hastamızı sağlık sisteminden mahrum kalacak bir durumla karşı karşıya kalmadık. Hastamızın neye ihtiyacı varsa onu yaptık.
RAKAMLAR DOĞRU AÇIKLANIYOR MU?
“Sağlık Bakanımız bu konuda gerekli açıklamayı yaptı. Bu manada ben Sağlık Bakanımızın da gerçekten bu süreci çok iyi bir şekilde yönettiğini ve milletimizin güvenini kazandığını söyleyebilirim. Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanemizde de bütün doktorlarımız çok iyi çalışma ortaya koydu. Başından beri yaşanabilecek senaryoları değerlendiriyorduk. Hasta sayılarının arttığı dönemde de Tosya, İnebolu ve Taşköprü hastanelerimizi devreye alarak hastanemizi rahatlatmış olduk. Eğitim Araştırma Hastanemizdeki yoğun bakım ünitesi sayısını arttırdık. Sağlık Bakanlığımız gerekli bütün ihtiyaçlarımızı karşıladı. 15 gün içerisinde PCR makinamızı devreye sokarak, Kastamonu’da tahlillerin alınmaya başlamasıyla bu süreci daha iyi yönetmiş olduk. Önceki kadın doğum ve devlet hastanemizin 4 katı büyüklüğünde bir alanda hizmet veriyoruz. Bu aşamada işimizi kolaylaştırmış oldu. Cide’de hastanemizin kaba inşaatı bitmek üzere. Cide Devlet Hastanemiz şuanda 25 yataklı, yeni hastane ihtiyaç durumunda 35 yatak kapasiteli olabilecek şekilde yapılıyor. Küre ve Bozkurt hastaneleri de yapılmaya başlandı. Kastamonu’da bütün ilçelerimizin altyapısını iyi seviyeye getireceğiz.
UĞURLU HASTANESİ
“Biliyorsunuz, 2014 yılı itibariyle Özel Uğurlu hastanemizin ruhsatı sona eriyordu. Hastane sahibimiz bize gelerek ruhsatın uzatılmasını talep etti. ‘Ben para işini hallettim, bana ruhsatı uzattırıverin’ dedi. O dönemde ruhsat uzatımını gerçekleştirdik. Dönüşünde Atıf Hocamız ‘Hastaneyi açıyorum’ dedi. Burada belli yanlışlar var. Bu yanlışlarla AK Parti yıpratılmaya çalışılıyor. Kaynak bulunması noktasında çok girişimleri oldu. Davalar oldu. Bunun ardından 4 defa daha süresini uzattık. Bakanlık nezdinde üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirdik. Buranın açılması benimde en büyük dileğimdir. Bugüne kadar bu ihtilaf çözülmüş değil. Bu ihtilafın çözülmesini bekliyoruz. Biz her zaman yanındayız. ‘Özel Uğurlu Hastanesi’ni açıyoruz’ diyen bizim ağzımızdan bir beyan yok. Biz sadece bizden istenileni yerine getirdik.
TOSYA DEVLET HASTANESİ
“Tosya Devlet Hastanemizde 10 tane uzman hekimimiz var. Bu hekimlerimiz zaman zaman tayin olabiliyor. Orada dahiliye hekimimiz yok ama kısa sürede inşallah atamasını yaptıracağız. Onun dışında Tosya ilçemizde 10 tane uzman hekimimiz var. Bütün sorunları Tosya’da çözme durumumuz yok. İleri seviye hastalıkları burada çözmek istersek onun sonu yok. En iyi donanımı sağlama gayreti içerisindeyiz. Özellikle ara dönemlerde bazı branşlarda sıkıntı yaşanabiliyor. Biz bu manada ne gerekiyorsa yapıyoruz. Afiliasyon çalışmalarımız zaten, birazda bunun içindi. Eğitim Araştırma Hastanesi olduğunda sabit doktor sayımız artmış olacak. Sabit doktor sayımızı arttırdığımızda sorunları en aza indirmiş olacağız. Kastamonu genelinde; 188 filen çalışan uzman hekimimiz var. 378 adet pratisyen hekiminiz var. 61 adet diş hekimiz var. Özeller hariç. 22 adet eczacı, 307 ebe, 855 adet hemşiremiz var. 917 adet sağlık memurumuz var. 80 adet diğer sağlık personeli ve 925 adet sürekli sürekli işçi kadrosunda çalışan sağlık personelimiz var. Şuan Kastamonu’da görevde toplam 3 bin 745 sağlık çalışanımız var.
EKONOMİ
Dünyanın gelişmiş tabir edilen ülkeleri yüzde 20 daraldı. Türkiye bu süreçte ilk çeyrekte büyüdü, ikinci çeyrekte Kovid-19’un etkisiyle biraz küçüldü. Ama veriler Türkiye’nin bu süreci artıda bitirebileceği yönünde bizi umutlandırıyor. Ekonomiye çok büyük manada olumsuz etkisi olan bir süreçle karşı karşıyayız. Türkiye’nin bu durumdan etkilenen kesimlere 32 milyar TL karşılıksız yardımı oldu. Bunun dışında yaklaşık 480 milyar TL’de piyasayı canlandırma adına fonlama söz konusu oldu. Hükümetimiz bu süreci yeni önlemlerle yönetmeye devam ediyor. Bugüne kadar yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın teminatıdır. Kastamonu’da da 80 milyon TL karşılıksız nakdi destek sağlandı. Hükümetimiz bu süreci çok iyi bir şekilde yönetiyor.
KUR
Türkiye’nin ekonomisine dış karşılıklı kur saldırıları oldu. Bu sürece gerekli cevabı verdiğimiz dönemde pandemi ile karşı karşıya kaldık. Bu süreç sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı etkiledi. Bütün para birimleri değer kaybetti. En iyi şekilde bu duruma karşı mücadele edeceğiz. Eylül ayındaki ihracat rakamları dikkat çekti. 16 milyar doları aştık. Böyle bir dönemde Türkiye bunu başarabilecek bir ülke. Biz kendimize güveniyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz.
2001 KRİZİ ETKİLERİ
2001’de dünyayı etkisi altına alan bir salgın yok. Türkiye’yi o sürece getiren siyasi istikrarsızlık. O süreçte en çok konuştuğumuz şey İMF’ydi. Bugün bu kadar sıkıntıya rağmen, dünya ekonomileri sıkıntıya girerken bizde etkileniyoruz. Türkiye, Dünya ve Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında iyi durumda. Hep birlikte göreceğiz, Türkiye mutlaka çok iyi noktalara gelecek. 2023 hedefimize ilerleyeceğiz.
KASTAMONU
İHRACAT VERİLERİ
“Kastamonu, 2020 yılında ihracat verileri anlamında büyük bir sıçrama yaptı. 2017 yılında Kastamonu’nun 92 milyon dolar ihracatı var. 2018’de 127 milyon dolar, 2019 ise 96 milyon dolar ihracatı var. Kastamonu bu yılında ilk 9 ayında 221 milyon dolara ulaşan ihracat rakamları ile karşı karşıya. İlk 9 ayda yüzde 150 gibi bir artış var. Kastamonu’da sanayi bağlamında baktığımızda güzel bir hareketlilik var. Dördüncü organize sanayi bölgesini yapan bir Kastamonu var. Bu dört organize sanayi bölgemiz ve diğer fabrikalarımızla ekonomimizin lokomotifi. 5’inci tarım ihtisas organize sanayi bölgesini Devrekani’de hayata geçireceğiz.
KASTAMONU NEDEN
5’İNCİ BÖLGEDE DEĞİL?
“Biz dördüncü bölgedeyiz. Organize sanayide yatırım yapan müteşebbislerimiz 5’inci bölge avantajlarından yararlanıyor. Bazı ilçelerimizde yapılacak yatırımlar organize sanayi bölgesinde yapılacak ile eşitlendi. Burada zaten amaç daha az yatırım yapılacak yerleri üste çıkartarak yatırım yapılmasını sağlamak. Koşulları daha olumsuz olan bölgeler daha üst teşviklerden yararlandırılarak yatırım yapılması sağlanmak isteniyor. İllerin belirli araştırmaları var. Bakanlığımız il bazında da ilçe bazında da bu verilere göre hareket ediyor.
TÜİK VERİLERİ
“Ben Tosya kongremizde bu konuda bilgiler paylaşmıştım. Gelir durumuna baktığımızda Kastamonu orta gelirli iller arasında. Kastamonu’yu olmadığı yerde göstermek, siyasi olarak sizi tatmin edebilir. TÜİK’in 26 tane çalışma bölgesi var. 26 bölge içerisinde her bölgeyi kendi içinde değerlendiren farklılıkları ortaya koyan bir çalışması var. Her bölgeye kendi içerisinde bir araştırma yapılıyor. Her bölge için ayrı ayrı yoksulluk sınırları belirleniyor. TR82’de 10 bin 682 lira belirlenmiş. Bu sınırlamada 11’inci sırada. Yoksulluk sınırı bizim altımızda belirlenmiş 15 bölge daha var. Bu araştırma TR82 bölgesinin gelir durumunu sıralamaya koyan bir sıralama değil. Kendi içerisinde yaşantısına göre farklılıkları ortaya koyan bir bölge. Bu tamamen çarpıtılıyor. Bizim 10 bin 682 liranın altında geliri olan vatandaşlarımız diğer bölgeler için orta seviyede geliri olan vatandaşlarımızla eşdeğer durumda Buradan siyaset çıkmasını umuyorlar. Bu gerçekten üzücü. Kastamonu’nun geçmişi var, tarihi var. Ekonomik durumumuz ortada, veriler ortada. Bunu hâlâ devam ettirler ise burada art niyet ararım.
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
“Engelsiz yaşam merkezi için uzun süredir bir uğraşımız var. Arsa konusunda sıkıntımız var. Bunu aşma noktasına geldik. Belediyemizin daha önce önerdiği yer bakanlığımız tarafından uygun bulunmadı. Engelsiz yaşam merkezini, vatandaşlarımızın rahatlıkla ulaşabileceği bir yerde hayata geçireceğiz. Bu konu takibimizde.
EĞİTİM
“Uzun yıllardır eğitim altyapımızı geliştirmek adına çalışıyoruz. Son 3 yıldır eğitim altyapının geliştirilmesi noktasında ciddi aşama kat ettiğimizi söylemek istiyorum. Bu noktada da Türkiye’nin önde gelen illerindeniz. Son 3 yılda 15 okul yapıp, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Buralarda ki derslik sayısı 212… Bun maliyeti yaklaşık 100 milyon TL… Şuanda yapımı devam eden, bitmeye yakın okullarımızda var. Bitme aşamasında ki yatırımların maliyeti de 83 milyon TL. Bitmeye yakın okulumuzun sayısı da 14… Yakın zamanda bütün işlemleri bitirilip, yatırım programına alınacak çok sayıda okulumuz var.
İnternetin çekmediği bölgelerle ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Coğrafyamız biraz dağınık. Kırsalımız biraz fazla ama mücadeleye devam edeceğiz. En iyi noktaya taşımak anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Pazartesi’den itibaren yüz yüze eğitim başlayacak. İkisi bir arada devam edecek. Belirli sıkıntılarımız var ama onu da EBA destek noktalarıyla, çocuklarımızın bu derslerine ulaşımını sağlamak için Bakanlığımızın çalışmaları var.
Bazı şeyleri de muhalefetteki arkadaşların görmesi lazım. Geçen yıl Merkez Ortakulu’nda açılış oldu. Oraya katılım sağlayabilirlerdi. Orada bir güzellik söz konusu. Burada bir siyaset söz konusu değil. Başka bir açılış oluyor. Bir güzellik oluyor. Organize Sanayi Bölgesi’nde temel atma törenleri oluyor. Buralara katılsınlar. Ama muhalefetin tavrı bu konuda biraz sıkıntılı.
CİDE DEVLET HASTANESİ
“Hizmet etmekte gönlü olmayanın, bahanesi bol olur. Millete hizmet etmek herkesin harcı değildir. Gerçekten güzel bir hastane oluyor. Ama inşaat yetkilisi ‘kanalizasyonu, suyu nereye bağlayamayacağımı bilmediğim için çalışma yapamıyorum’ dedi. Burada bir belediye başkanının ‘Ben yapamam’ deme gibi bir şansı yok. En azından AK Parti Belediye başkanının böyle bir şey söyleme şansı yok. Bu hastanenin altyapısını yapamayacaksan orada ne işin var. Burayı yapmak senin bahanen. Hiçbir girişimleri yok. Siz orada bostan korkuluğu musunuz? Belediye seçiminde 800 kişiye iş sözü verip. Seçimden sonra 80 kişiyi aldın. Gerek varsa alacaksın tabi ama bir anda böyle bir işe alımın maliyeti 3-3 buçuk milyon TL. Bugün konuştuğumuz yol, su, kanalizasyonun maliyeti bunun çok altında. Belediye başkanının bu söz konusu bile ettirmemesi lazım. Bu yönetim zafiyetinden kaynaklı bir durum. ‘Bizim gelirimiz düştü’ diyecek bir durum yok. İller Bankası’ndan kredi çıkartılıp yapılabilir. Bizim belediyelerimiz bunları böyle yaptı. Kaç tane şehir hastanesi yaptık böyle bir durumla karşılaşmadık. İçinde hizmet heyecanı olursa, bütün sorunlar aşılır. Nasıl olursa ‘Hastaneyi yapan bunu da yapar’ deyip, kendi asli görevini yapmaktan kaçarsa böyle sorunlarla karşılaşırız.
TOSYA ADLİYESİ
“Arkadaşlarımız derslerini iyi çalışmıyorlar. Beni de takip etmiyorlar sanırım. Uzun süredir takip ettiğimiz bir konuydu. 2 Kasım’da inşallah ihalesi gerçekleştirilecek. Bu konuyu ben uzun süredir takip ediyorum. Zaten açıklamıştım. Tosyalı hemşerilerimiz bunu biliyor, bilmeyenlerde öğrenmiş olsun.
ULAŞIM
“Kastamonu’da ulaşım anlamında güzel işler gerçekleştirdik. Önceki dönemlerle karşılaştırılmayacak işler yaptık. Türkiye’de 4 buçuk katına çıkan bölünmüş yol ağını ilimizde 7 katına ulaştırdık. Bunları yaparken birde Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ni de yaptık. Bu tünel Kastamonu’da attığımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Şuanda yapımı devam edn Kırık tünelleri ve yol yapımı bu kadar önemli bir proje. İnebolu yolu Kastamonu’nun geleceği adına vizyon bir projedir. 2012-2013 yılından itibaren vizyonumuzu ortaya koyduk. Şuanda çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin ulaşım anlamında en önemli projelerinden bir tanesi. Bu 2 projenin bugünkü tahmini maliyeti 4 milyar TL civarında.
AK Parti döneminden önceki gibi mi Daday yolu? O yolda çeşitli çalışmalar yapıldı. Önceki dönemlerde o yollar yapılırken Daday Belediyesi, AK Parti’de miydi? Diğer ilçelerimiz ile ilgili olduğu gibi Daday yolu ile ilgili de süreç devam ediyor. Bu yönde söylemleri vatandaşlarımız ellerinizin tersi ile itsinler. Bütün ilçelerimiz bizim için önemli. Azdavay yolu da, Daday yolu da yatırım programından çıkmadı.
KÖYDES
“Türkiye’de köy ve mahalle anlamında Türkiye’de 1’inci sıradayız. Bizim 3600 yerleşim birimimiz var. 10 kilometre yol ağımız var. Türkiye’de ki tüm il ve ilçeleri birbirine bağlayan il devlet otoyolları uzunluğu 66 bin kilometre. Kastamonu’da ki köy yolları uzunluğu 10 bin kilometre. KÖYDES, köylerin içme suyu ve yol sorunlarının İl Özel İdersinin kendi ödenekleri dışında desteklenmesidir. Özel İdarelerle, Köylere Hizmet Birlikleri ile köylere destek götürülen 51 il içerisinde en fazla ödeneği alan il biziz. Toplam ödeneğin 20’de 1’ini alıyoruz. Nüfus bazında ödenek gönderilse Kastamonu bu ödenekleri göremezdi. Biz bu kıstasları belirlerken köy yolu uzunluğunu, bağlı sayısının da göz önünde bulunmasını istedik. Son 4-5 yıldır en fazla ödeneği alan il Kastamonu’dur.
BAKAP
“Bu konuda biz girişimlerde bulunduk. BAKAP gibi dört proje var. Bakanlarımıza ilettiğimizde çok fizıbıl olmadığını söylediler. Kalkınma ajansları ile bu işlerin daha iyi olabileceğini söylediler. Ama biz bu konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz.
ÇOKLU BARO SİSTEM
“Büyük şehirlerde tek baro, ihtiyaçlara cevap veremeyecek noktaya geldi. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde dünyayı ayağa kaldırdılar. Anayasa Mahkemesi, ‘Anayasa’ya aykırı değil’ dedi. Anayasa’da böyle bir sınırlayıcı bir madde yok. Bir bardak suda fırtına çıkarmaya kalktılar. Bu bir zorunlulukda değildi. Biz bunun yolunu açtık sadece. Bizim amacımız mesleğin gelişimini sağlamak, süreçleri takip edebilmek adına en iyi ortamı sağlamaktı. Sivil toplum kuruluşlarının pandemi sürecinde genel kurullarını yapamayacağı yönünde İl Hıfzıssıhha Kurulları karar almışsa 1 Aralık’a kadar ertelendi. Pandemi şartları oluşunca AK Parti olarak kongrelerimizi erteledik. Kontrollü sosyal hayata geçildiğinde Sağlık Bakanlığımızın önerdiği koşullara uyarak yapıyoruz. Bitme noktasında bizim kongrelerimiz. Siyasi partiler kongre süreçlerini belirli süreler içerisinde tamamlamak zorunda. 2 ile 3 yıl arasında yasal olarak kongrelerimizi yapmak zorundayız. İl kongresinin tarihi, ilçe kongreleri bittikten sonra belirlenecek.”