AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “sarımsak üretiminde miktar olarak Taşköprü’yü geçtik, artık bir numara” diyen Gaziantep Milletvekili partidaşı Mehmet Erdoğan’ı, önemli olanın miktar değil “kalite” olduğu hatırlatmasıyla cevapladı.
Çelik, Kastamonu-Taşköprü sarımsağı, özellikleri bilimsel olarak da kanıtlanmış, piyasada en çok aranılan ve talep gören, bu nedenle fiyatı diğer sarımsaklara göre daha yüksek olan bir sarımsak çeşididir. bu nedenle sadece ülkemizde değil dünyada bir numaradır” dedi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “sarımsak üretiminde miktar olarak Taşköprü’yü geçtik, artık bir numara” diyen Gaziantep Milletvekili partidaşı Mehmet Erdoğan’ı, önemli olanın “kalite” olduğu hatırlatmasıyla cevapladı.
Mehmet Erdoğan’ın, sarımsakta bir numara olduklarıylas ilgili iddiası İHA’nın dün geçtiği “Gaziantep’in Araban Ovazı’nda kuru sarımsak hasadına başlandı” haberiyle gündeme geldi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban sarımsağının kalite olarak Taşköprü sarımsağını geçtiğini iddia etti ve üretim açısından da Taşköprü’den fazla üretime sahip olduklarını söyledi.
Milletvekili Erdoğan, “Sarımsakta Türkiye’de birinci sıraya ulaşan Araban sarımsağı, gerek aroması olarak gerek kalitesi olarak, tabi bundan önce Kastamonu Taşköprü sarımsağıydı. Taşköprü sarımsağı da kaliteli ve iyi bir sarımsak, ama biz de Araban olarak boş durmadık buradaki çiftçilerimiz ziraat odası başkanlarımızın burada yönlendirmeleriyle sarımsak ekimine başlandı. Geçen yıl sarımsakta rekoltede Araban birinci sırada yer aldı. Ardıl Barajı bu bölgenin 50 yıllık hasretiydi, şimdi sırada Çat Barajı ve Harmancık Barajı var. Bunu da yaparsak bu bölgenin tamamı dünyanın sarımsağını karşılar” diye konuştu.
ÇELİK’TEN CEVAP
Sosyal medyada yankılanan bu açıklamaya cevap AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik’ten geldi.
Çelik, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Taşköprü’müzde üretimi yapılan sarımsağımız bölgemizin kendine has selenyum içeren toprak çeşidi nedeniyle ülkemizin diğer bölgelerinde ve bütün dünyada üretilen sarımsak türleriyle kıyaslandığında çok öne çıkmaktadır.
2010 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret tescili yapılan Taşköprü sarımsağımız keskin kokulu aromalı, selenyum içeren ve süre açısından yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsak türüdür. Kükürtlü uçucu yağların miktarı, mineral maddeler ve vitaminler yönünden zengin besin değeri,içindeki kurumaddelerin yüksekliği, başlarının iri ve kaliteli olması nedeniyle ihracata elverişliliği, ülkemizde bileşiminde selenyum elementi bulunan tek sarımsak çeşidi olması gibi özellikleri Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan çok farklı kılmaktadır.
Ülkemizdeki sarımsak üretiminin yaklaşık %20’si Taşköprü’de yapılmaktadır.
Gaziantep Milletvekilimiz Sn.Mehmet Erdoğan, Araban sarımsağının Kastamonu sarımsağını üretim miktarı olarak geçtiğini, artık bir numara olduğunu söylemiş.
Elbette ülkemizdeki tüm ürünlerde üretim miktarının artması bizi mutlu eder. Ancak sadece üretim miktarına bakarak bir değerlendirme yapılması doğru değildir.
Dünya sarımsak üretiminin % 80’i Çin’de yapılmasına rağmen Çin sarımsağıyla Taşköprü sarımsağının kalite olarak karşılaştırılması bile mümkün değildir.
Kastamonu-Taşköprü sarımsağı,belirttiğim özellikleri bilimsel olarak da kanıtlanmış, piyasada en çok aranılan ve talep gören, bu nedenle fiyatı diğer sarımsaklara göre daha yüksek olan bir sarımsak çeşididir. BU NEDENLE SADECE ÜLKEMİZDE DEĞİL DÜNYADA BİR NUMARADIR.
Geçen yıl dolu nedeniyle üretim miktarında kısmen bir azalma olsa da fiyat yönünden sarımsak üreticimizin yüzü gülmüştür.İnşallah bu sene üretim miktarımızın geçen yıllara göre artmasını bekliyoruz.”