Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Dünya gazetesine konuştu, “Kentle bütünleşen üniversite hedefi” konusunda bilgi verdi…
Üniversitelerin ürettiği bilgiyi topluma yansıtma sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekti Rektör Prof. Dr. Kılavuz ve bu çerçevede yerel ve merkezi yönetim olmak üzere toplumun her kesimiyle bütünleşen bir üniversite olmak için adımlar attıklarını dile getirdi.
İmrendim okurken…
“Üniversitede oluşan fikirler ortak akıldır. Bu sonuçların topluma yansıtılması gerekiyor. Yerel ve merkezi yönetimlerden taleplerin ötesinde üniversite olarak ‘kente nasıl katkı sağlayabiliriz’ konusuna ağırlık veriyoruz. Bu alanda da KOSGEB ile ÜSİGEM birlikte çalışmalar yürütüyor. Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa’da unutulan sanatlar ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarla ilgili protokol imzaladık. Liselerarası TÜBİTAK proje yarışmasını üniversitemizde düzenledik. Kentin her katmanıyla ilişkilerimiz devam ediyor. İŞKUR, BTSO ve diğer devlet kurumlarıyla işbirliği içinde Sürekli Eğitim Merkezi’nde eğitimleri sürdürüyoruz. Öte yandan SİAD’lar ile yapılacak toplantılarda hangi alanlarda startupların destekleneceğini ortaya koyacağız. Gençleri de bu alanda destekleyeceğiz.”
Şehrin dinamikleri de üniversite ile bütünleşmek için can atıyor Bursa’da elbet…
Tek taraflı bir talep değil.
Kastamonu’da durum ne?..
“Trafiğe kapalı alan.”
Şehirle bütünleşmeye emek veren “Bursa Uludağ Üniversitesi”…
“Model” olsun Kastamonu’ya.
Kolonya dahi yapamayana korona dokunmaz!
Korona virüsünün birinci can düşmanı kolonya malum, kolonyanın hammaddesi etil alkolü elinde bulunduran ülkeler bana mısın demiyor korona canavarına, etil alkol üretemeyen toplumların geleceği ise korona efendinin keyfine kalmış durumda.
Tam teşekküllü kolonya dahi üretememek ne demek?
Kolonya imalathanelerimiz var ancak birinci hammadde girdisi olan etil alkolün önemli bölümü “ithal”…
Korona tüm dünyada patlayınca etil alkol kıymete bindi, kapanın elinde kalıyor, elin adamı “ilaç” niyetine kullandığı etil alkolü paylaşır mı?
Şeker içeren tarımsal hammaddelerden fermantasyon uygulanarak elde edilen alkollere “etil alkol” yahut “tarımsal kökenli etil alkol” deniliyor,“ gıda, alkollü içki, ilaç, boya ve lak, deodorant, kolonya, biyoetanol ” gibi, doğrudan veya dolaylı insan tüketimine yönelik üretim yapan sanayilerde kullanılıyor…
“Şeker pancarı” birebir, etil alkol üretimi için.
“Şeker pancarı” zengini Anadolu…
“Etil alkol” fakiri Türkiye.
Ülkemizdeki şeker fabrikaları çatısı altında etil alkol üreten tesis sayımız “içler acısı”…
Kallavi şeker pancarı üreticisi olup da etil alkol ithalatçısı olan dünyada kaç memleket vardır acep?
Kastamonu şeker pancarı “diyarı”…
Etil alkol üretiyor mu?
Kolonya dahi üretemeyen toplumların avcunda çırpındığı virüs…
Korona virüsünü döver.
Not:“Amasya Şeker Fabrikası A.Ş.”; Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi, S.S. Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi, Türkiye İş Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin ortaklıkları ile 1952’de kuruldu, peyderpey hisse devirleri sonucunda 2004 yılında tamamen üreticinin eline geçti…
1992 yılında “Etil Alkol ve Şlempe Koyulaştırma Tesisleri” kuruluşuna başlandı ve 1996 tarihinde üretime geçildi.
Amasya’da olan Kastamonu’da olur mu?..
“Girişimsizlik” virüsümüz izin vermez.
MUSTAFA AFACAN