Kastaomnu Vali Vekili Yaşar Karadeniz, atıl durumdayken son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilen Doğa ve Kültür Köyü’nde incelemelerde bulundu. Vali Vekili Karadeniz’e Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ile Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi eşlik etti.
Doğa ve Kültür Köyü’ndeki yapıları tek tek gezen Vali Vekili Yaşar Karadeniz, burasının sadece konaklama ve restorandan ibaret olmaması gerektiğini belirterek, açık hava müzesi olarak hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanılması gerektiğini söyledi.
Yurt dışında buna benzer çok sayıda örneğin olduğunu da söyleyen Yaşar Karadeniz, interaktif bir müze anlaşıyının burada hayata geçirilmesi gerektiğini aktırdı. Vali Vekili Karadeniz, “Yazılı ve görsel bilgilendirme, hediyelik eşya bölümü, eski yaşantının canlandırılması gibi bilgilendirici faaliyetler yapılabilir. Sadece kültürün değil doğanında ön plana çıkarılması gerekiyor. Kastamonu doğal yaşantısına ait endemik bitki ve hayvanların tanıtımları da burada yapılabilir. Bunun için bu konularda uzmanlaşmış kişilerden bir komisyon oluşturarak neler yapılması konusunda çalışma yapılması gerekiyor. Buradaki otelin konukları ve günübirlikçiler için de farklı alternatif aktiviteler düşünülmeli. Dağ bisikleti parkurları oluşturulabilir” diye konuştu.
İl Millî Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise Doğa Kültür Köyü otel ve restoranının Nisan ayında açılması konusunda yoğun bir çaba sarf ettiklerini bu konuda İl Özel İdaresi yetkilileriyle birlikte çalıştıklarını belirtti.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yardımcısı Nida Sinsi ise Doğa Kültür Köyü projesi hakkında verdiği bilgide şunları ifade etti: “13 Mart 2007 tarihinde Kastamonu ilinde ve yakın çevresinde sürdürülebilir kültürel turizmin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Merkez Budamış Köyü üzerinde 80 bin metrekarelik alanda ve şehir merkezine 12 kilometre mesafede yapımı planlanan bir açık hava müzesi hüviyeti taşıyan projeyle; türünün tek örneği olarak çevre ilçelerdeki ayakta kalmış ahşap yapıların yerinden alınarak ya da aynı planda bu mekânda inşa edilerek turizme sunulması, ilin mimari yapı kültürünü ve doğal tabiat varlıklarını temsil etmesi, kentin turizm ekonomisine ivme kazandırması hedeflenmiştir. Çeşitli sıkıntılardan dolayı faaliyete geçirilemeyen tesis ile ilgili olarak 2010 yılında çalışmalara tekrar başlanılmış, arsa problemi çözülerek 80 dönüm hazine arazisi İl Özel İdaresi’ne kazandırılmıştır. İçerisinde İnebolu Evi, Tosya Bağ Evi, Serender, Cide Ahşap Cami, Kuleli Konak, Bezirhane, Su Değirmeni, Daday ahır ve ağıl, ambar, el sanatları evi, restoran binası, otel ile süs göleti, profesyonel futbol kulüplerinin kullanımına yönelik olarak standart ölçülerde futbol sahasının bulunduğu alan Kasım 2015 tarihi itibari ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 10 yıllığına kiralanmıştır. Bu güzide eserin ekonomiye kazandırılması adına büyük çaba gösteren başta Genel Sekreterimiz T.Zafer Karahasan olmak üzere kurumumuz üzerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye devam etmektedir.”