Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın uygulama kararı aldığı İstiklal Yolu ve Ilgaz İhya Projesi’yle olarak Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunulacak öneri paketiyle ilgili çalışmalara start verildi.
Vilayet salonunda dün yapılan toplantıda konuyla ilgili birimlerin görüşlerini dinleyen Vali Yaşar Karadeniz, yapılacak çalışmanın, ihya projesinin en doğru ve güzel şekle dönüşmesini sağlamak olduğunu vurguladı ve “Çünkü bu fırsat bir kez ele geçer. Bu proje ne kadar doğru yapılırsa, ne kadar uygun yapılırsa başarı şansı o kadar yüksek olur. Hem ilimiz hem de ülke turizmine fayda sağlar” dedi.
CENGİZ MUHZİROĞLU
Milli Mücadele’de cepheye giden cephanenin kağnılarla taşındığı en önemli lojistik güzergah olarak bilinen İstiklal Yolu’nu Milli Park konumuna getirecek ihya projesinin yerel ölçekteki çalışmalarına başlandı.
Vali Yaşar Karadeniz Başkanlığında dün yapılan toplantıda, proje kapsamında yapılabilekler konusu masaya yatırıldı.
İstiklal Yolu güzergahında yer alan ilçe belediyeleri ve kaymakamlarının yanı sıra Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ve diğer ilgililerin katıldığı toplantıda konu ile ilgili öneriler ele alındı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne nasıl bir proje ile gidileceğide tartışıldı.
VALİ KARADENİZ
Toplantıda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, şunları söyledi:
“Bizim şu anda yapacağımız İnebolu-Ankara arasında yapılacak olan İstiklal Yolu ihya projesinin Kastamonu ayağında öneriler geliştirmek ve bu önerileri Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunmaktır. İhya projesinin en doğru ve güzel proje şekline dönüşmesini sağlamaktır. Çünkü bu fırsat bir kez ele geçer. Bu proje ne kadar doğru yapılırsa, ne kadar uygun yapılırsa başarı şansı o kadar yüksek olur. Hem ilimiz hem de ülke turizmine fayda sağlar. Proje yaparken bin defa düşünürsek o zaman hayata geçirirken 1 defa düşünmek yeterli olacaktır. Bir diğer konumuz ise Ilgaz’ın imar planının güncellerken oranın daha işlevsel bir hal alması ve bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi… Örneğin yer altına 2 katlı bir otopark yapılması gibi örnekler var. Tabi bunlar henüz taslak plan aşamasındadır.”
KARASALİHOĞLU
Kastamonu Valiliği’nin 2006 yılından bu yana Atatürk ve İstiklal Yolu’nda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler veren ve sunumunu gerçekleştiren Kent Tarihi Müzesi Sorumlusu Arkeolog Murat Karasalihoğlu ise müze olarak yapılması gerektiğini düşündükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“MİLLİ MACADELE MÜZESİ OLUŞTURULMALI”
Kent merkezinde mutlaka Milli Mücadele Müzesi oluşturulması gerektiğini söyleyen Karasalihoğlu, Milli Mücadele’yi anlatan belgesel, sinema filmi hatta dizi çekilmesine ya da popüler tarihi roman çalışmasına ön ayak olunabileceğini ifade etti.
Güzergahta yaşanan olayları dramatize eden heykel ve heykel grupları yapabileceğini, sanatsal duraklarla yolun zenginleştirebileceğini de söyleyen Murat Karasalihoğlu, “İstiklal Yolu’nun temel talihsizliklerinden biri 4’te 1’lik kısmının günümüzde anayolla çakışmakta olmasıdır. Temel anlamda yolun orijinal haline kavuşturulması gerekmektedir. Kent merkezine geldiğinde yolun ana arter dışında kalan Daday karayolundan Şeker Köprü’ye geçen bir alternatifi var. Bu alternatif yolun geliştirilmesi, konsepte uygun hale getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Tescilli dediğimiz köprüler son 10 yılda muazzam tahrip oldu. Altyapı ve sanat yapıları yeniden tespit edilip, bilinmeyenler ortaya çıkarılıp koruma altına alınmalıdır. Treking parkurumuzdaki işaretler uluslararası standartlara göre yapılmış, ama yeterli değil. Sadece kilometre gösteriliyor. Tarihsel kaynaklara dayandırılarak yol üzerindeki yaşanmışlıkların ahşap panolarda anlatılacağı bir işaretleme yapılmasının çok daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Temel sıkıntılardan biri de yol üzerinde bulunan taş ocakları ve HES’ler olarak göze çarpıyor. Milli Park açısından da bakacaksak yol panoramasını bozacak uygulamalara bundan sonra izin verilmemesi yada dikkat edilmesi gerekiyor. 100 kilometrelik bu yol üzerinde üç belediyemiz var. Yolun geçtiği ilçe belediyelerinin yolun bakımı ve temizliğiyle ilgili mutlaka sorumluluk almaları gerekiyor. Milli Mücadeleyi anlatan ama basit olmayacak; prodüksiyon, belgesel, sinema filmi hatta dizi çekilmesine yada basılı bir yayın olarak popüler tarihi roman çalışmasına ön ayak olunabilir. Bunun dışında güzergahta yaşanan olayları dramatize eden heykeller, heykel grupları yapabiliriz. Sanatsal duraklarla yolu zenginleştirebiliriz. Güzergahın hemen başında İnebolu Cezaevi var. Bu cezaevinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu güzergah üzerindeki eski hanlar ayağa kaldırılabilir, turizm tesisi haline getirilebilir. Önemli tarihlerde bir drama yapılarak tarihi konsept canlandırılabilir. Kastamonu özelinde de bir Milli Mücadele Müzesi’nin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. İstiklal Yolu’nda ayrıca arkeolojik yapılarda çok fazla. Güzlüce Höyüğü tescil edildi. Bunun yanında Seydiler İmrenler Höyüğü bulunmaktadır. Buralarında belki ileride yapılacak bir kazıyla açık hava müzesi olarak sergilenerek yolun tarihsel derinliği arttırılabilir diye düşünüyoruz.”