Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin olarak, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın harekatı “işgal” olarak nitelendiren ve büyük tepki çeken sözlerinin aksine, “Türkiye’yi ve tüm Türk dünyasını kutlamak isterim. Bu dik duruş bizim olduğumuz yerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çok farklı görünüyor.” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin “Türkiye’yi ve tüm Türk dünyasını kutlamak isterim. Bu dik duruş bizim olduğumuz yerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çok farklı görünüyor.” dedi.
Taçoy, Kastamonu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Adli Bilimciler Derneği ve Sağlıkta Şiddete Son Derneğince “Uluslararası 15. Anadolu Bilimleri Kongresi”nde ve Kastamonu Belediyesi hizmet binasında 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla düzenlenen yemekte yaptığı konuşmalarda Barış Pınarı Harekatı’na da değinirken, Cumhurbaşkanları Mustafa Akıncı’nın bu harekatı “işgal” olarak değerlendiren ve tepki çeken sözlerini tekzip eder nitelikte ifadeler kullandı.
Taçoy, kongredeki konuşmasında “Biz 1974’de barış harekatını yaşadık. Belki yaşımız daha çok küçüktü ama savaşın ne olduğunu iyi bilenlerdenim. Savaşın ve karşı tarafın ne yapmak istediğini de iyi bilenlerdenim. Eğer barış yoluyla olmuyorsa savaş yoluyla bir şekilde halletmek gerektiğini de iyi bilenlerdenim.” diye konuştu.
Taçoy, Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan Mehmetçik’e ve vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Barış Pınarı Harekatı’nda Türkiye’mizin, tüm Türk milletinin göstermiş olduğu kararlı duruşunun sonucunda önceki gün büyük gururla izledik ve gördük ki tüm dünya Türkiye’nin haklılığını anladı. Bu haklılığı biz 1974’te anlatmaya çalıştık. Yunan cuntasının yapmış olduğu hareketin ve Kıbrıs’ta yapmış olduğu darbenin neticesinde garantör Türkiye’nin müdahalesinin ne kadar haklı olduğunu anlatmaya çalıştık. Şimdi inşallah anlamışlardır. Çünkü o dönemde Türkiye adaletli ve hakkaniyetli davranışıyla ‘Kuzey Kıbrıs’ diye isimlendirdiğimiz adanın kuzey kısmının sadece yüzde 36’sına girmiş ve adanını hepsini almak yerine Kıbrıs’ta yaşayan Türklere özgür alanı verebilmek için bir olay gerçekleştirmişti. Bunu dünya çeşitli şekillerde dillendirdi. ‘Geldi işgal etti, şunu yaptı, bunu yaptı.’ demişti. Şimdi dünya Türkiye’mizin Suriye’ye 32 kilometre girmesini 220 kilometre genişlikteki bir alanı kontrol altına alabilmesi için anlaşmalar imzalama yoluna gidiyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin bölgenin en etkili devleti olduğunu dünyaya bir kez daha gösterdiğini belirten Taçoy, bu süreçte Kıbrıs Türk halkı olarak her zaman ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında yer aldıklarını dile getirdi.
İçlerindeki azınlık bir grubun çıkan cılız seslerine kulak verilmemesini isteyen Taçoy, “Bu sadece ve sadece seçim propagandaları için yapılmış şeylerdir. Zıtlaşabilme ve puan toplama adına yapılan işlerdir. Onun için hiç dikkate almadan olanı bir kenara itin, hiç konuşmayın bile. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki tarihi kültürel geçmişi ve bu geçmişin ayrılmaz bütünlüğünü unutanlardan değiliz. Bu bütünlüğü kimsenin bozamayacağını her yerde dillendirebiliyoruz. Kıbrıs Türk halkı buna asla müsaade etmeyecektir.” diye konuştu.
MUHTARLAR GÜNÜ TOPLANTISI
Muhtarlar Günü toplantısındaki konuşmasında da Kastamonu’yu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Taçoy, “21 yıldır siyasetin içindeyim. 270 küsür muhtarım var. Hepsiyle temasım var ve ayrı ayrı görüşürüm. Çünkü işi en iyi bilen muhtarlardır. Bir telefon açtığımızda bölgede ne olduğunu hemen anlıyoruz. Onun için muhtarların kıymeti paha biçilmezdir.” ifadelerini kullandı.
Barış Pınarı Harekatı’na burada da değinen Taçoy, şunları söyledi:
“Türkiye’yi ve tüm Türk dünyasını kutlamak isterim. Bu dik duruş bizim olduğumuz yerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çok farklı görünüyor. 1974’te Kuzey Kıbrıs adası bir bütün olarak görülse de Yunan cuntasının dürtüleriyle ve Yunan cuntasının generalleriyle bir darbe yapıldı. Bu darbenin sonunda Türkiye garantörlük hakkını kullanarak adaya müdahale etti. Biz 50 yıldır bu müdahale işgal mi değil mi, anlaşma mı, değil mi diye uluslararası arenada tartışıyoruz. Türkiye isteseydi o gün o güçle tüm adayı alabilirdi. Adaletli, hakkaniyetli bir millet olarak sadece adanın yüzde 36’sına girdi ve orası özgür bölge ilan edildi. Oradan suçlanıyorsunuz, bugün ise ’32 kilometre içeriye gir ve güvenli bölge oluştur’ diye anlaşma imzalıyorlar sizinle. İkisi de aynı şey. İkisi de cana kasteden tarafa karşı yapılan bir mücadele. Bunu artık dünya idrak etmiştir diye inanıyorum ve her yerde söylüyorum.”
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da muhtarlarla daha sık bir araya geleceklerini belirtti.
Kastamonu için birlikte el birliğiyle hizmet edeceklerini dile getiren Vidinlioğlu, “Her zaman kapımızın açık olduğunu bilmenizi istiyorum. Her türlü problemi çözmek için bizler buradayız. Bizim çözüm önerilerimizden ziyade sizin de bizlere sunacağınız çözüm önerileriniz kıymetli. Eleştiri müessesesi çok önemli bir müessese. Ortak aklı bulmak çok önemli.” dedi.
Konuşmaların ardından Vidinlioğlu, günün anısına muhtarlara hediye verdi. AA