Bozkurt’ta yeni sellere karşı önlem
“Dere yataklarına ev yapılmasına belediyeler izin vermemeli.”
- Sel ve su baskınlarına karşı hükümetin aldığı yeni tedbiri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Soylu, “Bozkurt’ta dere kenarlarındaki 90 evin bodrum katlarını satın aldık ve kapatıp yaşam alanı olmaktan çıkardık” dedi.
- AFAD’dan Esenyurt’taki sel felaketiyle birlikte telefonlara gönderdiği “Dere yataklarına ev yapmayın” mesajına değinen Soylu, “Biz yapıyoruz işte bunu. Bu yüzden geçen yıl Bozkurt’ta dere yataklarındaki 90 evin bodrum katlarını satın aldık, oraları yaşam alanı olmaktan çıkarıp doldurduk. Bu çalışmalarımız riski azaltma yolunda atılan adımlardan biri aynı zamanda. Çünkü suyu özgürleştirmek gerek. Dere yataklarına ev yapılmasına belediyeler izin vermemeli. Vatandaşlar da ev yapmamalı” dedi.
Bakan Soylu, Türkiye Gazetesi’nden Fuat Uğur’a yaptığı açıklamalarda yangın, sel afetleri ve FETÖ’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Son olarak Esenyurt’taki sel olayında bölgede olduğunu belirten Soylu, “Ben kamu düzeninden sorumlu bir bakanım. Afetin olduğu yerde olmak zorundayım. Ve AFAD bana bağlı bir kuruluş. Bu yüzden üzerimdeki sorumluluğun gereği afetin yaşandığı yerde olmak zorundayım. Yerel yönetimler de aynı sorumluluğu omuzlarında hissetmeli. Eğer AFAD bana bağlı olmasaydı yine giderdim ama oradaki bakanlardan biri olurdum sadece.” ifadelerini kullandı.
‘AFAD’ın çalışmalarını bizzat
Cumhurbaşkanı koordine ediyor’
“Bakın, geçen yıl afet eğitim yılıydı ve bu yıl Afet Tatbikat yılı. Bu çerçevede 54 bin 302 tatbikat yapılacak ve yapılmaya başlandı. Bu yüzden Nallıhan’da, Vakfıkebir’de, Bozkurt’ta, Bolu’da, Düzce’de, orman yangınlarında, Bartın’da ve Esenyurt’ta AFAD var, onların olduğu yerde tabii ben de olacağım” diyen Soylu, “Daha da önemlisi AFAD’ın çalışmalarını bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan koordine ve kontrol ediyor, adım adım” diye konuştu.
“90 evin bodrum
katlarını satın aldık”
AFAD’dan Esenyurt’taki sel felaketiyle birlikte telefonlara gönderdiği “Dere yataklarına ev yapmayın” mesajına değinen Soylu, şöyle konuştu:
“Biz yapıyoruz işte bunu. Bu yüzden geçen yıl Bozkurt’ta dere yataklarındaki 90 evin bodrum katlarını satın aldık, oraları yaşam alanı olmaktan çıkarıp doldurduk. Bu çalışmalarımız riski azaltma yolunda atılan adımlardan biri aynı zamanda. Çünkü suyu özgürleştirmek gerek. Dere yataklarına ev yapılmasına belediyeler izin vermemeli. Vatandaşlar da ev yapmamalı. Bu çerçevede Bartın’daki selden sonra altı ilgili bakan bir araya geldik, 7. bakanımız da Özbekistan’dan video konferans sistemiyle katıldı. Hem seli değerlendirdik, hem de sel ve benzeri felaketlerin önlenebilmesi konusunda yapılabilecekleri. Bakın size bir bilgi vereyim. Almanya’nın 50 bine yakın öğrencisiyle en büyük üniversitelerinden biri olan Bochum Ruhr Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, Türkiye’nin afet açığı yüzdesi yüzde 45’ten yüzde 40’a düştü. Bu oranın düşmesinde ele alınan kriterler afet öncesi, afet esnasında ve afet sonrasında yapılanlar olarak sıralanıyor. Biliyorsunuz Almanya’da bizim geçen yılki Bozkurt felaketiyle paralel bir sel felaketi yaşandı. Almanya vatandaşlarına ‘Gidin sigorta şirketinizle görüşün’ dedi. Biz en son Esenyurt’ta yaptığımız gibi önce vatandaşları sel bölgesinden tahliye ediyoruz, hemen ardından onlara hayatlarını idame ettirmeleri için 5-10 bin lira arasında ödedik. Bu arada Esenyurt’ta hane başına 80 bin liraya kadar da eşya yardımı yapıldı”