Gazi Stadı’nda yıllar sonra yeniden “Ergin” rüzgarı
Kastamonuspor tarihinde farklı bir yeri olan Ergin Külçeli’den sonra şimdi de Ergin Keleş, camia için özel olan bu ismin hakkını vermeye başladı.
Kırmızı-siyahlı camia için özel bir isimdir, Ergin…
Takımın, şimdinin 1. Ligi olan 2. Lig’den şimdinin 2. Ligi olan 3. Lig’e düştüğü sezon sonrasında oluşturulan kadroya dahil edilmiş büyük bir yeteneğin, muhteşem bir futbolcunun, örnek bir insanın taraftarın yüreğine attığı imzadır.
Ergin Külçeli… Nam-ı diğer “Boynueğri”…
Çoğu kez balçık tarlasına dönüşen toprak sahalarda, yağmuru gördü mü gülleye dönüşen gerçek anlamda meşin yuvarlağa olan hakimiyeti, sürati, tabela değiştirmedeki meziyetleri ile Kastamonuspor’u tam beş sezon sırtlayan Ergin Külçeli ile ilgili bilgileri size kulüp tarihi ile ilgili kitap çalışmalarını hâlâ sürdüren Ünsal Kenanoğlu anlatsın:
“Ergin Külçeli, 1946 yılında İstanbul’da doğdu. Futbola İstanbul 1. Amatör Küme takımlarından Çelikspor’da başladı. 1964 yılında profesyonel lisans çıkarttı. Askerde iken iki yıl Jandarmagücü’nde futbol oynadı. Terhisinden sonra Çelikspor’da bir sezon boyunca her maçta forma giydi. 1969-70 sezonu öncesi 12 bin 500 liraya Kastamonuspor’a transfer oldu. 1969-1974 yılları arasında beş sezon Kastamonuspor formasını şerefle, başarıyla taşıdı.
Penaltı, frikik, kafa golleri, uzaktan attığı, attırdığı gollerle her sezon iki rakamlı sayılara çıktı. Karakteriyle, futboluyla Kastamonuspor tarihinde derin izler bıraktı. Kastamonuspor camiasında çok sevildi, gönüllerde taht kurdu. Kastamonuspor efsaneleri arasında yer aldı.
1970 yılında Hürriyet gazetesi okurlarınca Kastamonu’da yılın sporcusu seçildi. Şilti, 21 Şubat 1971 Pazar günü Gazi Stadı’nda oynanan Ankara Sanayi Barbaros maçının devre arasında Vali Sabahattin Savacı tarafından verildi.
1974 yılında Denizlispor’a transfer oldu. 1975-76 sezonunda Karagümrük’te forma giydi. 1976yılında tekrar Kastamonuspor’a döndü. Bir sezon daha kırmızı-siyahlı formayı taşıdıktan sonra 1977’de amatörlüğe dönüp Davutpaşa’da top koşturdu. 1979 yılında futbolu bıraktı.
1978 yılında İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi’nde memuriyete başladı. Futbolculuğunda olduğu gibi karakteri ve çalışkanlığıyla orada da sevildi. 1990’yı yıllarda hastanede ‘Yılın Memuru’ seçildi. 2006 yılında emekli oldu. İstanbul Halkalı’da yaşamını sürdüren Ergin Külçeli bir erkek çocuk ve bir de 14 aylık erkek torun sahibi…”
Kırmızı-siyahlı gönüllere kazınmış Ergin’i bize bir kez daha hatırlatan, bu bayrağı yeniden dalgalandırmaya başlayan bir başka üstün yetenek, adaşı Ergin Keleş oldu.
Trabzon’un Türk futboluna kazandırdığı, lise takımıyla dünya şampiyonluğu, Genç Milli Takım’la Balkan şampiyonluğu, Sivasspor’da lig şampiyonluğu yaşamış, Meridyen Kupası’nda Benzema ile gol krallığını paylaşmış, Messi’nin de yer aldığı 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda ay-yıldızlı formayı taşırken PSV Eindhoven’ın radarına girmiş, sonrasında ise Türkiye’de Süper Lig’den başlayarak üç ligde Kastamonuspor’a gelinceye kadar 15 takımın formasını taşımış olan Ergin Keleş…
Bu serüveninin kitabını “Nasıl Yıldız Olunmaz?” diye yazmış, ama daha ilk beş hafta sonunda Kastamonuspor taraftarının “yıldız”ı olmuş Ergin Keleş… Nam-ı diğer “Keleşnikof”.
Boynueğri’den Keleşnikof’a uzanan bir çizgi…
Gazi Stadı, anılarının canlanmasından mutlu.