Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasında “bölgesel kalkınma eylem planları” alt alta sıralanmış durumda, “fi” tarihini geçelim, son dönemde cümle “bölgesel destekler” arasında Kastamonu’nun yer almaması ilginç değil mi?…
“İtiraz yok” gerçi.
Bakanlık sayfası adeta ansiklopedi misali…
Kastamonu’nun akranlarına oranla neden geride kaldığını kelime kelime okumak mümkün.
“2008 ile 2012” yılları arasındaki dönemi kapsayan “eylem planları”…
“Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı (2008-2012)”.
“2014 ile 2018” yılları arasındaki dönemi kapsayan “eylem planları”…
“Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı (2014-2018)”, “Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı (2014-2018)”, “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı (2014-2018)”, “Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı (2014-2018)”.
“2021 ile 2023” yılları arasını kapsayan “bölge kalkınma programları”…
“Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma Programı (2021-2023)”, “Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma Programı (2021-2023)”, “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma Programı (2021-2023)”, “Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma Programı (2021-2023)”.
E hani Kastamonu?…
“Bir başına”.
(Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aralık 2021’de düzenlenen 2 bin 123 teşvik belgesiyle 83 bin 172 kişiye istihdam sağlayacak 53 milyar liralık yatırımın önünün açıldığını sosyal medya hesabından bildirdi…
Yatırım tutarı bakımında en fazla yatırımı “1 ve 3’üncü bölgeler” çekti.
Kastamonu, 4’üncü bölgede…
Umut başka bahara.)
Not: Kastamonu’da “siyaset” gündemi fındık kabuğunu doldurmayan ve halkın asli sorunlarını zerre ilgilendirmeyen mevzuların etrafında dönüp duruyor…
Ne emsal illerde olup bitenden ne de kalkınma yarışındaki dezavantajlarımızdan dem vuran var.
Misal…
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” tarafından yürütülen, “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı” sorumluluğunda ilerleyen, “2021 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” (CMDP) kapsamında “Samsun Valiliği” tarafından geliştirilen “Samsun Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi (Samsun NİSGEM)” projesi; 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla hayata geçti. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun NİSGEM’in, Samsun’un bir çekim ve cazibe merkezi olarak bölgesindeki diğer illere hizmet sunan yapısını imalat sanayisi alanında da güçlendireceğini ve ilde yapılabilecek yeni yatırımları da destekleyeceğini açıkladı.
Kastamonu Samsun’dan hizmet alacak…
“Sevinelim”.
Misal…
Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu illerini çatısını altına alan “Cazibe Merkezleri Programı”, kapsamını sürekli genişletiyor, en son “Demirağ Organize Sanayi Bölgesi” ile Sivas da dahil oldu.
Sivas dahil oldu da Kastamonu nerede?…
Soran çıkmadı.
(Tokat’ın muhalefet partili milletvekili sordu…
“Şu an ülkemizde 11 ilde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) uygulanmaktadır. Bakanlıktan aldığımız son güncel bilgiye göre bu iller Diyarbakır, Elazığ, Van, Erzurum, Hatay, Malatya, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon’dur. Örneğin; cazibe merkezi kapsamında Şanlıurfa’ya Ayakkabı Üretim Merkezi, Van ve Erzurum’a Tekstil Merkezi kurulmuş alt yapı, üst yapı, yol, su, elektrik her türlü işlemi yapılmış anahtar teslim binalarla yatırımcıya destek sağlanmış. Neden Tokat’a Gıda OSB kurulmasın?” dedi.)
MUSTAFA AFACAN