Zonguldak / Çaycuma / Filyos Projesi…
Endüstri Bölgesi ilan edilen 23 bin dekar, bitişiğinde 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı, Türkiye’nin kuzey-güney aksını birbirine bağlamaya talip. Alt yapısını devletin yaptığı liman inşaatının yüzde 90’ı tamamlandı, Mayıs ayında yüzde yüz bitecek, üst yapı ve limanın işletilmesine KARDEMİR talip.
Karabük TSO Başkanı Mehmet Mescier’inFilyos Projesi ile ilgili yayımlanan açıklamasını okuyalım…
“Filyos’un öyle bir noktası var ki; Filyos Zonguldak sınırları içerisinde. En yakın olduğu il Bartın. KARDEMİR’inde en yakın olduğu liman. Mecburen bu 3 il birlik ve beraberlik içerisinde olmak zorunda. Buna ilaveten İç Anadolu’daki konteyner yükleri Marmara bölgesi, İstanbul’a yakın olan Gebze Bölgesi Limanlarına hareketi var. Oradaki limanlar zaten yetersiz. Özellikle kara trafiğinde bir yoğunluk var. Buradaki Filyos Limanında konteyner terminalleri yapılıp Gebze Bölgesindeki konteyner hareketinin bir bölümü Filyos’a kaydırıldığında Karabük, Bartın ve Zonguldak’ın haricinde belki Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum buralarda imalat, ihracat yada ithalat yapan firmalarda konteyner limanı olarak da Filyos Limanı’nı kullanacaktır. Bu sayede Marmara’daki o yoğunluk karayolu, denizyolu yoğunluğu Batı Karadeniz’e kaymış olacak. Planlama zaten bu şekilde yapılmıştı… İhracat yapacak ve yapma ihtimali olan firmalarında yatırım yapmasını, başka bir yere yatırım yapmasındansa Karabük’e yatırım yapma ihtimalini arttıracak. Böylece bölge sanayisinde de mutlaka gelişim olacaktır.”
Müneccim olmaya gerek yok…
Filyos Projesi ile Zonguldak, Bartın, Karabük güçlerine güç katacak.
Ya Kastamonu?…
Olup bitenden bile habersiziz.
Komşu 3 il el ele vermenin gayretindeyken…
Çankırı ve Sinop ile birlikte ortak bir gayretimiz bile yok.
Ne yaparız, ne düşünürüz?…
“İçine sönen top” misali nedir bu halimiz?
(Kuzey-Güney aksı mevzusunda Filyos Limanı ile aynı göreve talip olduğunu varsaydığımız İnebolu Limanı var sınırlarımızda “lafta”, Karabük TSO Başkanı’nın açıklamasında “Kastamonu” ibaresi bile geçmiyor…
Ortaya iddia koyamayan, hedefleri olmayan, kurbanlık koç misali kafasını bıçağa gönüllü uzatan, ne siyaseti ne de meslek odalarıyla “vizyon” çizebilen bir ili ne diye telaffuz etsin elin TSO Başkanı? Kendimizi anlatamıyoruz ki, başkası bizi anlatsın.)
Liman, demiryolu, OSB, küçük sanayi, teknokent, üniversite, meslek liseleri, meslek odaları, kamu-sanayi işbirliği, teşvik…
Ne hedefimiz, ne programımız, ne hayalimiz, ne öngörümüz var.
Eller “metropol” olur…
Biz “köy” oluruz.
(“Karabük” demişken…
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin Kastamonu’yu da aralarına katarak komşusu illerin belediyelerinden görev yaptığı 10 yıllık süre içinde en az 2 kat iş yaptığını iddia ettiği konuşmasına ilimizden tek kelam karşılık verilmedi iyi mi?
Doğruymuş demek ki…
“Karabük Belediyesi, son 10 yıllık dönemde Kastamonu Belediyesi’nden 2 misli iş yaptı.”
Kabulümüz…
Helal olsun Başkan Vergili’ye.)
Kadınlar neden uzun yaşar?
TÜİK, illere göre yaşam sürelerini periyodik olarak paylaşıyor, 2015 ve 2017 verilerinden hesap edilen son raporu il il okudum, 81 vilayetimizin yekûnunda kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşıyor…
Temiz bir 5 yıl fazlaları var.
Kastamonu misal…
Kadın ömrü “80.5” yıl, erkek ömrü “74.6” yıl.
6 yıl…
2 bin günü geçiyor aradaki fark.
Kadınlar erkeklerden neden daha uzun yaşıyorlar?..
Hani erkek egemen iklimde nefes alamıyorlardı?
“Teneşir” verileri hiç öyle demiyor ama…
Kadının ardından bakan erkek yok.
Coğrafya, genetik, ekonomi farkı “tıraş”…
Kadın erkekten neden uzun yaşıyor?
MUSTAFA AFACAN