Belediye Meclisi’nin (BM) Eylül ayı olağan toplantısı önceki akşam yapıldı. Ana gündemini, bu yönde yoğunlaşan taleplerin ve Valilik kararı sonrasında ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması amacını taşıdığı belirtilen “içkili yer bölgesinin tespiti” maddesinin oluşturduğu toplantıda tansiyon zaman zaman yükseldi. Söz konusu gündem maddesiyle ilgili bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.
Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısı önceki akşam yapıldı. Ana gündemini “içkili yer bölgesinin tespiti” maddesinin oluşturduğu ve tansiyonun zaman zaman yükseldiği toplantıda, söz konusu gündem maddesiyle ilgili bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, söz konusu madde görüşülürken yaptığı konuşmada, konuyu şöyle özetledi:
“Geçtiğimiz hafta içerisinde Kastamonu Valiliği tarafından bir karar alındı. Bu kararla kamuya açık alanlarda içki içilmesi Valilik tarafından yasaklandı. Ben bu konuya ilişkin Sayın Valimizle de görüştüm. Ruhsat anlamında özellikle Kuzeykent bölgesinde çok ciddi bir talep var. Halktan da bu konuya ilişkin ciddi talepler geldi. Konuyu değerlendirdik, ilk aklımıza gelen yer UFO İş Merkezi’nin olduğu alan oldu. Giriş ve çıkışları kontrollü, alkol almak isteyenler giderler burada alkolünü alabilirler. Buna ilave yerlerde olabilir. Şartları yerine getirenlere bu tarz ruhsatları vermek lazım diye düşünüyorum. Bu konuyu özellikle Meclis gündemine taşımak istedim. Bu kentin ihtiyacıdır, sonuçta ben bunu meclis gündemine getirmek istedim” dedi.
MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hamdi Öz de bu onuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Kastamonu merkezinde son zamanlarda il yerleşim çevresindeki alanlarda araç içinde veya mesire yerlerinde alkol tüketimi çoğalmış olup, bu alanlarda vatandaşlarımızın rahatsız olduğu sürekli gündeme gelmektedir. Bu alanların temiz olmadığı, çöplerin bulunduğu, her türlü yasa dışı olayların yaşandığı yerler olmuştur. Geniş arazi alanları olduğu için güvenlik kontrolü ve çevre temizliği de yapılamamaktadır. Bu problemin çözümü için önerim; şehrimizde eğlence ve alkollü yerler yapılmalıdır. Bu yerler belirlendikten sonra, çevre, temizlik ve güvenlik tedbirlerinin alınmasında daha rahat ve kolay olacağını düşünüyorum. Yer olarak da şehir merkezindeki Dede Sultan Hamam Sokağı’nın en sonunda yol ikiye ayrılır, sağ tarafı bisiklet yolu olup, sol tarafında tam Saat Kulesi’ne kadar uzanan bir güzergah var. Yol boyu yapılaşma ve yerleşim yoktur. Yeni modern yapılaşmaya uygun alan olduğunu düşünüyor, güvenlik açısından sokağın başına baş tarafına ve son tarafına bir güvenlik kontrol noktası konulduğunda kontrol altına alınmış olur. Neden bu alan diye düşünüldüğünde, Kuzeykent tarafından olursa öğrenci kesimi ile iç içe olur, uzak olsun ki gençleri alkole teşvik etmemiş oluruz. Bu nedenlerden dolayı Barlar Sokağı adı altında bir yer yapılmasını öneriyorum.”
“Memleketi yönetiyorsak, taşın altına herkes elini koymalıdır” diyen Hamdi Öz, “Bu insanlarımızı yasaklarla sıkmamalıyız. Bunu kontrol altına alıp bir yer belirlersek emniyet güçlerine de sağlık birimlerine de toplumumuza da yardımcı oluruz. Biz hep beraber yaşıyoruz” dedi.
Belediye Meclis Üyesi Hamdi Öz’ün bu teklifi Divan’a sunuldu, ardından değerlendirilmek üzere İmar Komisyonu’na sevk edildi.
KÖYLÜ: BU İŞİ KOLAYLAŞTIRMAMALIYIZ
Aynı zamanda Yeşilay Başkanı olan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi İzzet Serhat Köylü ise teklife karşı çıktı. Köylü: “Üniversitemiz Kuzeykent Mahallesi’nde… Gençlerimizin ağırlıkla bulunduğu mekanlar hep bu bölgede. Şahsi kanaatim UFO İş Merkezi bunun için uygun değildir. Bunun da oylamada dikkate alınmasını rica ediyorum” dedi.
Köylü, ikinci bir konuşmasında ise, “UFO İş Merkezi Üniversite’ye yakın bir alan. Burası üniversitenin bulunduğu alanda kolay ulaşılabilecek bir alan. Buraya ruhsat vermek demek, bunu teşvik etmek demektir. Bu işi kolaylaştırmalıyız dediniz, bence kolaylaştırmamalıyız. Gençliğimizi korumamız gerekiyor, sağlıklı bir nesil yetiştirmek için çaba sarf ederken, tam zıttında mekanlar açılması için karar vermiş olacağız” şeklinde konuştu.
ATAK: CİDDİ MANADA BİR TALEP YOK
Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Necati Atak ise “İçki satılması, alınması veya tüketilmesi noktasında bir sıkıntı yok. Herkes rahat bir şekilde alabiliyor, tüketebiliyor. Konaklar, oteller, her yerde içki satışı serbest. Bu bölgeyi içkili bölge ilan ettik diyelim, insanlarımızın sağda solda içmesine mani olabilecek miyiz? Zabıta veya polis, o insanlara burada neden içki içiyorsunuz diyebilecek mi? Yine diyemeyecek. Böyle ciddi manada toplum da bir talep yok, biz de bu toplumda yaşıyoruz. UFO İş Merkezi’nden bir önceki dönemde de talep olmuştu. Biz hem çocuklarımızı, hem de toplumumuzu düşünmek zorundayız. Bununla ilgili de tüketim veya alım noktasında bir sıkıntı yok” dedi,
HAMZAOĞLU: KİMSE FARKLI GÖRÜNMEYE ÇALIŞMAMALI
Gündem maddesiyle ilgili söz alan MHP’li Belediye Meclis Üyesi Av. Metehan Hamzaoğlu da şunları söyledi:
“Maalesef aldığımız istihbaratlar ve yaptığımız çalışmalarda, bu işin yasak olarak ilan edilmesi ve resmi olarak bir yerde içki ruhsatının verilmemiş olması gayri resmi yerleri doğuruyor. Kuzeykent’te bu şekilde gençlerimizi bataklığa sürükleyecek, sadece içkinin değil yasak olduğu için daha farklı pisliklerin de barınabildiği olumsuz ortamların türemeye başladığını duyduk. Bunu istihbarat olarak aldık. İçki içmek insanlarımızın takdiridir, inancıdır, kültürüdür, bu bizi bağlamaz. Buna engel de olamayız, teşvik de edemeyiz. Ama biz burada hizmet üretiyorsak, o hizmeti karşılayan insanlara da resmi ve temiz bir yol açmak durumundayız. Üzüldüğüm nokta şu oldu. Bu konu Encümen’e geldiğinde biz sizinle bu konuyu ele almıştık. Bu talebi Meclis’e gönderme kararı aldık. Konuşan bazı arkadaşlarımız; ‘Biz hiç içki içmiyoruz, içki kötülüklerin anasıdır.’ diyor. Biz burada seçilmiş belediye meclis üyeleriyiz. Benim hayat tarzımdan ziyade toplumun beklentileri ve talepleri önemli. Bazı şeylerin yasaklarla yıkılamayacağını yaşayarak öğrendik. Bundan 15 sene önce yasak diye diretilen şeylerin bugün yasaklarının kalktığını ve aslında topluma hiç bir zararı olmadığını gördük. Biz bazı şeyleri dünkü zihniyet gibi yasaklayarak insanlara dikte etmeye çalışırsak bu zaten ters tepecektir. Ama insanların yaşayacaklarını kanun ölçüsünde yaşayarak özgürlüklerini eline vermek ne yobazlıktır, ne alkolikliktir, ne de uyuşturucu bağımlılığıdır. İnsanlarımızı koruyabilmek adına taleplerini iyi değerlendirmek lazım. Bugün buradaki konuşmalar biraz siyasi oldu, ben ona üzülüyorum. Ben de çıkıp diyebilirdim, içki kötüdür, kimse içmesin, çocuklarımızı uzak tutalım. Bu toplumun bir gerçeği ise biz bu gerçekle yüzleşmek zorundayız, siyasete girdiysek. Bu da belediye meclis üyeliğinin bir gerçeği maalesef. O nedenle kimse topluma farklı görünmeye çalışmamalı ve elini taşın altına koymalıdır.”
VİDİNLİOĞLU:
PROBLEMİ ÇÖZME ADINA ADIM ATMALIYIZ
Toplantısının devamında yeniden söz alan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, ortada bir problem olduğunu ve bu problemi çözme adına adım atmaları gerektiğini belirtip şöyle konuştu:
“İnsanlarımızı da bu şekilde legal zemine taşımış oluruz. Başka yollara kayma olabiliyor. İnsanlar içkiye ulaşamadıklarında daha kolay ulaşabilecekleri daha farklı şeylerin peşine düşüyorlar. Bu daha farklı sosyal yaraları da beraberinde getiriyor. Asıl kaygımız bu olmalı. Yoksa herkesin kendi tercihidir. Benim kanaatim, orası izole bir yer olduğu için oraya ruhsat verilebilir. Sosyal dokuyu tahrip etmeyecek, manevi değerlerimize yakın olmayacak her yerde insanlarımız hayatlarını yaşayabilmeliler. Ortada bir problem var ve biz bu problemi çözme adına bir adım atmalıyız.”
MEHMET YURT:
BU DURUM BENİ ÜZDÜ
Belediye Başkan Yardımcısı MHP’li Mehmet Yurt ise, “Bir saattir bu konuyu görüşüyoruz. Bir tarafımız içki içenleri çok tutuyor, bir tarafımız da içki içenleri çok tutmuyor gibi bir görüntü oluştu. Bu da çok abes bir durum oldu. Bu durum beni çok üzdü. Ben bir eğitimciyim, hiç bir çocuğumuzun hayatı boyunca ne içkili, ne de uyuşturucularla anılmasını kesinlikle istemeyiz. Benim ricam bu konuyu ötelememizdir. Takdir başkanlığa aittir” diye konuştu.
MELEKOĞLU:
“ORTAK KARAR ALALIM DİYE BUNA YÖNELDİK”
MHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Melekoğlu da “AK Parti’nin komisyon kurulması noktasında isim vermemesini, şahsım adına şehrin sorunlarına, ihtiyaçlarına çözüm üreten bir merci olarak çok uygun bulmadım. İyi niyet çerçevesinde ortak karar alalım diye buna yöneldik. Ortak akıl ve bir duruş noktasında bu teklifi sunduk” dedi.
KOMİSYON KURULDU
İçkili yer bölgesinin tespiti noktasında yapılacak çalışmalarda görev almak üzere gayri resmi komisyon kurulması kararı sonrasında 5 kişilik komisyon kuruldu. Bu komisyonda 3 MHP’li ve 2 Ak Partili üye olması gerekirken, Ak Parti isim bildirmeyeceğini iletti.
Bunun üzerine söz alan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu: “Komisyona isim vermek istemiyorsanız diyecek bir şey yok. Gayri resmi bir komisyon olacağından, CHP ve İYİ Parti’den de birer arkadaşımızı komisyona öneriyorum. Zabıta ile işbirliğiyle bu değerlendirmeyi yapalım. Uygun olan yerleri belirlesinler ve bir sonraki mecliste bunu tekrar ele alalım” dedi.
Kurulan komisyonda MHP’den Mehmet Melekoğlu, Cevad Uyanık ve Hamdi Öz, İYİ Parti’den Mehmet Tingiroğlu, CHP’den ise Özgür Ergülenoğlu yer aldı.