Uzak Doğu Asya kökenli, keskin bir aromaya sahip olan zencefil,vitamin ve minerallerle dolu olan bitkisel kaynaklardan biridir.Çin tıbbında binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Günümüzde isebağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sistemini iyileştirmek ve sağlığı korumak amacıyla tercih edilmektedir.
Ter bezleri, hastalıklara karşı savaşan ve antimikrobiyal bir madde olan “dermcidin” üretirler. Dermcidin,terin içine salınır ve cildin yüzeyine taşınır. Burada cilt enfeksiyonlarınınnedeni olan bakteri ve mantarların bulunduğu zararlı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Zencefil ise acı bir baharat olduğundan vücudu ısıtır ve dermcidin üretiminin artmasını sağlar. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemini artırır.
Zencefilin Yararları
- Antioksidandır. Bu nedenle iltihaplanma karşıtıdır. İltihapları ve iltihabın yol açtığı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarını azaltır.
- Enfeksiyon sonucu oluşan ateşi düşürmeye yardımcı olur.
- Mide ağrılarını ve hazımsızlığı azaltır, sindirimi kolaylaştırır.
- Bulantı ve kusmayı azaltır.
- Egzersiz sonrası kas ağrılarını azaltır.
- Uykusuzluk problemini azaltır.
- Zararlı bakteri ve mantar karşıtıdır.
- Kan şekeri seviyesini dengeler.
- Kan damarlarını genişleterek kalp ve damar sağlığını korur.
- Kolesterol seviyesini düşürür.
- Kadınlarda regl ağrılarını azaltır.
- Kilo kaybını destekler.
- Bazı çalışmalar beyin fonksiyonlarını olumlu etkileyerek hafızayı güçlendirdiğini göstermiştir.
Zencefilin Tüketilme Yöntemleri
- Taze zencefil, suya dilimlenip kaynatılarak zencefil çayı yapılabilir.
Zencefil Çayı: Küçük bir parça taze zencefil soyulup dilimlenir. Bir tencereye koyulur ve üzerine 2 bardak su eklenir. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra içerisinden zencefil parçaları çıkarılır. İsteğe bağlı olarak zencefil çayının içine bal, karanfil, limon ya da çubuk tarçın eklenebilir. Günde 1 bardak tüketilebilir.
- Toz zencefil, bala serpilip karıştırılarak tüketilebilir.
- Yemeklere, salatalara ya da tatlılara baharat olarak eklenebilir.
- Diğer bitki çaylarına küçük parçalar halinde taze zencefil eklenebilir.
Genel olarak güvenilir bir bitkisel kaynak olmasıyla beraber yüksek doz tüketimi çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Örneğin fazla tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girerek bu ilaçların etkisini artırır ve kanamaya neden olur. Bu nedenlekullanım dozuna dikkat etmenizi önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU