Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, besicinin çok zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Hayvancılık yapan üretici ve besiciler hep zarar ediyor. Böyle giderse işletmelerin çoğu kapanır. Köylü asgari ücrete şehre çalışmaya geliyor, üretimi bırakıyor. Çuvalı 80 lira olan yem 160 liraya, 50-60 lira olan üre gübresi 210 lira çıktı. Bunun altından kimse kalkamaz” dedi.
“Çiftçi – üretici şu kadar kazanıyor, bu kadar kazanıyor diyorlar; ama bunlar hiç gerçeği yansıtmıyor” diyen Şekercioğlu, “Herkes kan ağlıyor. Bu yüzden de herkes köyünü kentini bırakmayı düşünüyor. Diğer illerde de aynı sıkıntı var. Dayansak dayansak bu işe 3-4 ay kadar daha dayanabiliriz diyorlar” şeklinde konuştu.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, dün yaptığı açıklamada, Hayvan Pazarı’na kurban bayramı öncesi yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verirken, besicinin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Kastamonu Hayvan Pazarı’nın modernizasyonu kapsamında daha önce İPARD’a sundukları projeye destek gelmediğini hatırlatan Osman Şekercioğlu, “Hangi sebeplerden ise aynı anda Taşköprü, Devrekâni, Araç İğdir’in projeleri de vardı. Bunlar da her ne sebepten ise geçmedi. Şimdi biz bu proje kapsamında kendi bütçemiz doğrultusunda ve kendi paramızla pazarımızla büyükbaş hayvan pazarının üzerinin kapatılması, küçükbaş pazarı alt kısmının betonunun atılıp padoklarının yapılması ve pazarın içme suyunu karşılamak üzere betonarme bir depo yapılması için teklif usulüyle ihalesini yaparak 2 Milyon 700 bin lira bedelle müteahhide verdik. Müteahhit firma da çalışmalarına başladı. Hedefimiz bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda Kurban Bayramı’na kadar bu çalışmaları bitirmek” dedi.
Yeni yapılacak çalışmalarla pazarda kapasite olarak 3 bin büyükbaş, bin küçükbaş hayvan ihtiyacını karşılamış olacaklarını söyleyen Şekercioğlu, “Bu sayı bizim için çok yeterli olacak. Şu anda pazarımıza bu kadar hayvan gelmiyor. Bu yaptığımız çalışma ile pazarımız uzun yıllar hizmet vermeye devam edecek” dedi.
Hayvan Pazarı’nda dezenfeksiyon sistemi yapılması için de yer tespiti yaptıklarını söyleyen Osman Şekercioğlu, “Bu sistemi de yapacağız. Bu sayede hayvan pazarımızın ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanmış ve giderilmiş olacak.Dezenfeksiyon sistemi ile il dışına giden hayvanların ilaçlanması yapılacak. Kurban Bayramı’na 10 gün kala da kurbanlık satıcılarının pazardaki yerleri kura çekilerek belirlenecek. Yer alanlar Kurban Bayramı süresince pazarda kalabilecekler” diye konuştu.
Kurbanlık fiyatları hakkında da bir değerlendirmede bulunan Şekercioğlu, “Kurbanlık fiyatları geçen sene ile aynı gibi çok fazla artmadı. Yem, saman ve diğer besi malzemelerinde fiyatlar artmasına rağmen üreticilerimiz besledikleri kurbanlıkları çok yüksek fiyatla satmıyor, satamıyor. Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olması pazara biraz canlılık getirecek. Gurbetten çok sayıda hemşerimiz ata topraklarına, ata evlerine gelecek. Bayrama 10-15 gün kala kurbanlık satışları artar” dedi.
BESİCİ BÜYÜK SIKINTIDA
Osman Şekercioğlu, besicilerin içinde bulunduğu sıkıntılı durumuyla ilgili olaraksa şu çarpıcı ifadeyi kullandı: “Böyle giderse besicilerin çoğu işletmelerini kapatır.”
Şekercioğlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Bu işi yapan üretici ve besicilerimiz hep zarar ediyor. Böyle giderse besicilerin çoğu işletmelerini kapatır. Vatandaşlar bu yüzden köylerden asgari ücret ile çalışmaya geliyor, üretme işini de bırakıyor. Çünkü kazançları devamlı düşüyor ve artık kazanamıyor. Geçen sene çuvalı 80 lira olan yem bu sene 160 liraya çıkmış, 50-60 lira olan üre gübresi 210 liraya çıkmış. Bunun altından hiçbir üretici ve besici kalkamaz. Bu yüzden de herkes köyünü kentini bırakmayı düşünüyor. Her şeyin maliyetini devletimiz bizden de daha iyi bilir, o kadar uzmanları var. Ama yukarıya, en yukarılara bu konularda doğru bilgi verilmiyor. Tarım Bakanlığı eleman ve çalışanları her şey güllük gülistanlık gibi Cumhurbaşkanımıza rapor veriyor. Veriliyor ki,herkes halinden memnun. ‘Çiftçi üretici şu kadar kazanıyor, bu kadar kazanıyor’ diyorlar,ama hiç bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bu yüzden de en büyük mağduriyeti çiftçi ve besici çekiyor. Herkes kan ağlıyor ve herkes işini bırakmayı, üretimi bırakmayı düşünüyor. Başka illerin birlik başkanları ile birkaç yerde görüştüm. Hatay, Kahramanmaraş ve diğer bazı il başkanlarımızla görüştüm. Onlarda da aynı sıkıntılar var. ‘Dayansak dayansak bu işe 3-4 ay kadar daha dayanabiliriz. Ondan sonra da hayvanlarımızdan satabildiklerimizi satar, satamadıklarımızı da kestiririz’ diyorlar.”
Cengiz MUHZİROĞLU