Belediye’nin “Atık Pil Toplama Kampanyası ödül töreni
- Bir ton atık pil toplanmasını sağlayan kampanyada en başarılı okul 255,4 kiloya ulaşan 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.
- Sıralamaya giren okullara ödüllerini veren Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, kampanyanın çevre kirliliğini önleme anlamında taşıdığı öneme dikkat çekti, “Kastamonu Belediyesi olarak sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılı içerisinde geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında, 2117 ton kağıt-karton, 256 ton plastik, 3,6 ton metal, 2,5 ton cam atığı, 20 ton bitkisel atık yağ, 16 ton atık motor yağı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır” dedi.
Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen, 2021-2022 eğitim öğretim yılı atık pil toplama kampanyasının ödül töreni dün yapıldı.
Sıralamaya giren okullara plaket, teşekkür belgesi ve hediyeleri Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu tarafından verildi.
Vidinlioğlu, 1 Ekim 2021 tarihinde başlayıp, 30 Nisan 2022 tarihinde sona eren kampanyayla ilgili şunları söyledi:
“Atık Pil Toplama Kampanyamızda 50 ile 249 kilogram arasında atık pil toplayan her okullumuzu 50 kilogram atık pil için top seti (1 futbol topu, 1 voleybol topu, 1 basketbol topu), 250 kilogram atık pil toplayan her okulumuzu ise 1 adet STEM Robotik Sistem Seti ile ödüllendirdik. Kampanyamız doğrultusunda en fazla atık pil toplayan okulumuz 254, 440 kilogram ile 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.
Merkez Ortaokulu 104,540 kilogram, Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 88,540 kilogram, Yine Şehit Erkan Kendirci İlkokulu 73,240 kilogram, Şehit Burak Kapucuoğlu İlkokulu 72,380 kilogram, Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi 70,980 kilogram ve Orhan Şaik Gökyay İlkokulu ise 64, 540 kilogram atık pil topladı. Atık Pil Toplama Kampanyamız doğrultusunda 1 ton 13kilogram atık pil toplandı.
Atık pillerden çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacı geri dönüşüm yoluyla sağlanmaktadır.
Hayatımızda birçok kolaylığın oluşmasını sağlayan piller kullanım ömrünün sonlanması sonrası doğaya bırakılması halinde içermiş oldukları ağır metallerin toprağa ve yüzey sularına geçmesine sebep olarak önce çevre kirliliğine ardından dolaylı olarak insan vücuduna geçerek insan sağlığına zarar vermektedir.
Atık pil suya atılır ise; bir pil olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebilmekte; toprağa atıldığında ise içeriğinde bulunan ağır metaller nedeniyle 6 metrekare toprak alan kirlenmektedir! Bu doğrultuda yürütülen kampanyanın ne denli önemli olduğu da anlaşılmaktadır. Kastamonu Belediyesi olarak sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılı içerisinde geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında, 2117 ton kağıt-karton, 256 ton plastik, 3,6 ton metal, 2,5 ton cam atığı, 20 ton bitkisel atık yağ, 16 ton atık motor yağı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu toplanan atıklar sayesinde 35 bin 989 adet ağacın kesilmesi önlenmiş, 385 bin 622 kg sera gazı salınımı azaltılmış, 5 bin 896 m3 atık depolama alanından tasarruf edilmiş, 10 milyon 160 bin 260,00 kwh enerji tasarrufu sağlanmıştır.”
Vidinlioğlu, geri dönüşümün neden önemli olduğu ve çevre kirliliğini önlemek için yapılması gerekenleri rakamsal örneklerle sıraladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gelecek siz kıymetli öğrencilerimizin ellerinden şekillenecek. Biz büyükler bu konularda sizler kadar hassas olamayabiliyoruz. Evde elimi yıkarken suyu açık bıraktığım an kızım hemen baba musluğu kapat elini sabunladıktan sonra açarsın diyor. Sizdeki bu hassasiyet bizleri mutlu ediyor. Yaşadığımız iki yıllık pandemi süreci bize toprağın ne kadar kıymetli olduğunu havanın, suyun, yeşilin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Evlerde hapis olduğumuzda bunları çok iyi anladık. Önümüzdeki sürecin en önemli konularından bir tanesi de sağlıklı gıda ve su olacak. Artık bu konunun önemi o kadar net anlaşılıyor ki bazı yorumcular önümüzdeki süreçte su savaşları olabileceğini söylüyor. Gıdasız ve susuz bir hayat düşünülemez. Biz Kastamonu Belediyesi olarak 100 bin atalık tohumdan ürettiğimiz fideyi dağıttık. Çok olumlu geri dönüşler aldık. Üç yıldır bu işi yapıyoruz. İlk yıl 45 bin ikinci yıl 60 bin üçüncü yılda ise 100 bin fide dağıttık. Bu fideleri Park Bahçeler Müdürlüğümüz yeni yerleşkesinde kurduğumuz tam otomasyonlu seralarda atalık tohumlardan üretiyoruz. İnşallah buraları önümüzdeki süreçte öğretmenlerimizle birlikte gezersiniz. Gençlerimizin bu noktaları görmesi toprakla barışık olması ve üretime yönelmesi bizleri ziyadesiyle mutlu edecektir. Bizim fidelerimiz saksıda dahi yetişir. Önümüzdeki süreçte bu dağıtımlar sürecek.”