Kültür Başkenti, Kültür Bakanı’nı ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bir müjde verdi ilimizde ve dedi ki: “Şeyh Şaban-ı Veli Anma etkinliklerini, bu yıldan itibaren Kültür Bakanlığı himayesine alıyoruz ve bundan sonra Şeb-i Aruz gibi dünya çapında bir tören haline getiriyoruz.”
Bu Kastamonu ili için bulunmaz bir fırsattır. Yalnızca bu sene için değil önümüzdeki seneleri de kapsadığı için, dünyaya tanıtım yapmakta bolca vaktimiz olacağı anlamını da taşır. Şimdi bize düşen, ayağımıza gelen bu fırsatı elimizden geldiğince iyi kullanmaktır.
2018, Kastamonu’nun yılı olacak gibi görünüyor şimdiden. Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmemizin ardından, çok güzel müjdeler almaya başladık ilimiz adına. Kültür anlamında, turizm anlamında, en önemlisi de ekonomik anlamda kalkınmamızın fırsatları bir bir kapımızı çalmaya başladı.
Kurtulmuş, düzenlediği toplantıda Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız kapsamında yapılacak kalıcı eserleri de açıkladı. Türk Dünyası Müzesi, İnebolu İstiklal Yolu Müzesi, Kastamonu Kültür Merkezi gibi birçok yatırımları anlattı.
Ama ilimiz adına verilen en güzel haberi Sayın Vali açıkladı. Vali Karadeniz, Berlin Fuarı’nda Kastamonu mutfağının tanıtılacağını belirtti. Toprağımızda yetişen ürünlerimizi en iyi şekilde tanıtabilmek, Osmanlı’dan günümüze uzanan ilimize özel lezzetleri hakkını vererek insanlara tattırabilmek dileğiyle…
***
İlimiz adına bir güzel haber de Pınarbaşı’ndan geldi. ‘Kara Çorba’ Coğrafi İşaret belgesiyle tescillendi. Türkiye’de başka hiçbir ilde tatma imkanı bulamayacağınız, bölgede yetişen Kızamık bitkisinin meyvelerinden yapılan Kara Çorba, ilimize bir tescil daha kazandırdı. Pınarbaşı Kaymakamı Nebi Çanga, en büyük alkışı hak eden insandır. Çanga’nın “Şifa kaynağı bir çeşit tavuk çorbası olan kara çorbayı korumak ve bu eşsiz lezzeti herkese tanıtmak için yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasından dolayı son derece mutluyuz” sözleri ‘Benim’ diyen Kastamonulunun yapacağı açıklamanın yanında daha samimi bir açıklamadır. Çok yaşa Kaymakam Bey…
GÖZDE MINIK