Bir çiğdemdi o, sonbahara çalarken mevsim, karanlığa inat hayatı kucaklayan yaşam sevgisiyle açmış bir çiğdemdi.
Öncü bir çiğdemdi o, güneşin kışa kaybolan son ışıklarını ilk fark edip, insanoğluna umut vermek için kuzey rüzgârına inat ilk açan rehber çiğdemdi…
O, ailesine olduğu kadar kısa ama parlak yaşamında hem Kastamonu’ya hem de tıp dünyasına büyük gururlar yaşatan ancak zamansızlığa çok da erken ismini yazdıran Dr. Salim Esen’di.
***
Babası diş hekimi Halit Esen, oğlu Salim’e, son ama sonsuza yazılan mektubunda “Devletin sana verdiği imkânları iyi kullanmalısın. Seni bu fakir devlet okuttu. Ona vefa borcunu ödemelisin. Her zaman ve her yerde devletine bağlı olmalısın. Bu imkânlardan faydalanamayan milyonlarca insan var…” diyordu ki; Dr. Salim, okulunun son gününde yazdığı satırlarda “İnşallah herkese faydalı bir doktor olurum. İnşallah bende ileride zengin olursam okuyan çocuklara yardım edeceğim…” diye yazarak babasının dileğinin zaten yaratılış mayasında olduğunu söylüyordu.
Ki 1996 yılında mezun olup da 2003’e kadar sürecek kısa yaşantısında daha zengin olmayı değil neredeyse hayat kuracak kadar para sahibi olmadan öğrenci okutmaya başlamış, muhtaçlara yardım eder olmuştu. Sessiz sedasız, kimseye duyurmadan, böbürlenmeden, bir insan gibi insanca. Çünkü O biliyordu ki dünyayı eğitim kurtaracak, bir çocuğu eğitmekle başlayacaktı her şey…
***
8 Eylül 1972 yılında doğan ve Vedia-Halit Esen gibi toplum hayatının başarılı bir anne-babanın evladı olan Dr. Salim Esen kimdi?
Reiszade Ailesine kadar dayanan kökü, Reisülküttap Mustafa Efendi’den başlayarak her kuşağında devlet ve toplum için çok büyük işler yapan bir sülalenin yine çok başarılı, çağdaş ve umut veren bir bireyidir Dr. Salim Esen.
Bu büyük ailenin ana dallarından günümüze yanaşan isimlerinden Kastamonu’nun ilk mebusu, Meşrutiyet dönemi Ayan Meclisi üyelerinden ve Şükrü Bey ile Münire Hanım’ın oğulları Salim Efendi’dir büyük büyük babası. Ki Salim Efendi’nin oğulları olan Namık Bey ile Şükrü Beyler de Kastamonu’da ilk banka inşaatlarını başlatan, Kastamonu Bankası’nın kurucuları gibi birçok önemli işe imza atmış kişilerdi.
Dr. Salim Esen ismini bu ailenin bir sonraki kuşağı olan büyükbabası Kastamonu’nun 1954 yılı milletvekili olan Salim Esen’den almıştı. Salim Bey, bir halk vekili olmanın yanında tam bir toplum insanıydı. Cemiyetin bu her daim saygı gören insanı, aynı aile geleneklerinde olduğu gibi Kastamonu’ya ölümsüz eserler bırakmış bir kişidir. Meyveciliğin gelişmesi için büyük çabalar sarf etmiş, Kastamonu’ya yüksek gerilimli ilk elektriğin getirilmesine sağlamış, Şeker Fabrikası’nın kuruluşunu gerçekleştirmiş ve Germeçtepe Barajı’nın yapılmasına önemli katkılar sağlamıştı.
***
Soyu “Salim”ler dolu olan Dr. Salim Esen kimdi peki?
Kastamonu’daki ilk ve orta öğretimi sonrasında 1996 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve daha sonra Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümünde araştırma görevlisi, devletin çeşitli hastanelerinde operatör doktorluk yapan meslek aşığı, insan aşığı bir tıp adamıydı.
Olabildiğince genç yaşına rağmen tıp bilimi dünyası içinde sayısız ulusal ve uluslar arası araştırmaya imza atmıştı. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından katıldığı seminerler, kurslar ve çalışmalarına ilişkin onlarca sertifika ve ödül sahibiydi. Akademik bilim dünyasındaki başarıları yanı sıra mesleğinin pratik alanında da Türkiye’nin önde gelen işlerine imza atıyordu.
Dr. Salim Esen, Zonguldak Devlet Hastanesi’nde 2002 yılında görev yaptığı sırada gerçekleştirdiği ve ülkede çok nadir yapılabilen bir operasyonla on yaşındaki bir çocuğun hayatını kurtarıp ulusal medyanın bile manşetine taşındığında sadece ailesi değil bir bütün Kastamonu O’nunla gurur duymuştuk.
Dedik ya, mesleğinin ilk gününden itibaren ailesinin bile haberi olmadan, öğrenci okutup, yoksullara yardım eden gönlü ulu, aydınlık eğitime inanıp insanlık geleceğine umut aşılayan, mesleğinin daha başından erbap olmuş ve insanlık için yemin etmiş Hipokrat’ın en ideal izcisi, tıp dünyasının, Kastamonu’nun gurur kaynağıdır Dr. Salim Esen…
1972 doğup, 12 Temmuz 2003 yılında inanılması güç, trajik bir kazada yani henüz 31 yaşında, hayatın taze çiğdemi halindeyken dudaklarımızın kenarına buruk bir tebessümü bırakıp ismini umut dolu sonsuza yazdırandır Dr. Salim Esen.
***
Hani karanlığa ilk açan çiğdem dedik ya Dr. Salim için, hani büyük ve ölümsüz bir acıyı bırakıp gitti ya şu ölümlü dünyadan… ama bir öldü bu çiğdem ve hemen ardından kışlara dalacak binlerce çiğdemi açtıracak gelecek umudu oldu.
Gelecek umudu oldu çünkü Dr. Salim Esen’in vefatının hemen ardından 19.01. 2004 tarihinde başta Dr. Salim Esen’in anne ve babası Vedia ve Halit Esen olmak üzere onu sevenlerin de destekleriyle onun hem ismini hem de onurlu hayallerini gerçekleştirmek üzere SESED yani Dr. Salim Esen Sağlık Eğitim Destekleme Geliştirme ve Dayanışma Derneği’ni kurmuşlardı.
Derneğin ana amacı yüksek eğitim alan öğrencilere maddi katkı sağlamak ve yine eğitim dünyasındaki her yaştan gence destek sağlamak. Ancak bu ana amaçların yanında yüzlerce yardıma muhtaç insan, sağlık hizmeti göremeyen insanlara yardım ve toplum hayatının kalitesinin geliştirilmesi için birçok aktivite dernek çatısı altında gerçekleştirildi.
Bağışlarla maddi kaynak sağlayan ancak biliniyor ki bu bağışçılar yine ailenin ve Dr. Salim Esen’in birkaç duyarlı arkadaşının katkılarıyla ayakta duran dernek bu yıl diğer yaptığı birçok yardım yanında 28 üniversite öğrencisine burs vermekte. Son iki yıldır yaşanan mali kriz nedeniyle sayı yıllık 45 öğrenciden 28’e inmiş olsa da, bugüne kadar 300’ün üzerinde öğrencinin bursu karşılanmış durumda.
***
Dernek yine son iki yıla kadar binlerce insana iftar yemeği vermiş ve halen kurban yardımları, yüzlerce ilköğretim öğrencisinin giydirilmesi, okul ihtiyaçlarının karşılanması, ailelere erzak poşetleri verilmesi gibi sayısız hayra imza atmakta.
Yaklaşık 7 yıldır sadece birkaç kişinin, sadece bir avuç insanın güzel ve onurlu bir hayali gelecek için gerçek kılmak adına omuzlanılmış bir dernekle yüzlerce öğrenci, binlerce insanın umutları taze tutulmaya çalışılıyor.
Dr. Salim Esen gibi insanlara hayat aşılayan güzel bir insanın düşlerini yaşatmak, aynı onun gibi onurlu insanlar, topluma aydınlık gelecek olan öğrenciler, tıp adamları yetiştirmek üzere kurulu bir dernek bu. Ve bizlerin de şimdi kışların kara günlerine inat bir çiğdemin peşinde bin çiğdem olmamız gerekiyor.
Dünyayı eğitim kurtaracak diye inanıyorsak, aynı SESED Başkanı Vedia Esen Hanımefendi’nin söylediği ve yaptığı gibi “Bir çocuk okutarak” insanlığa, geleceğe iyi bir şey yapmış olalım. Ve bunu elbette SESED çatısı altında, SESED’e destek vererek, Dr. Salim Esen’in düşlerine el vererek yapabiliriz.
Bir sağlık ve eğitim derneği olarak hayatımız içinde saygın sağlık kuruluşları, aynı amacı güttükleri değerli meslektaşları Dr. Salim Esen’in “çocukları okutacağım” düşüne destek verebilirler. Ve tüm duyarlı kuruluşlar, tüm duyarlı insanlar olarak bizler geleceğimize yani çocuklarımıza yani eğitime ve toplumun yardıma muhtaç noktalarına el uzatabiliriz.
Haydi öyleyse, bir çiğdemin karanlıklara inat, gelecek umutları için kışa açan bin çiğdem olalım, Dr. Salim Esen’in sonsuz ışığına bir renk olalım.
***
Bir öldün Salim Ağabey, şimdi binler açtın. İlk açan çiğdemdin sen gelecekten yana şimdi düşün insanlığın ortak amacı yolunda. Seninle gurur duyan Kastamonu halkı adına, isminin hep yaşaması dileğiyle…
2004’den bu güne SESED FAALİYETLERİ
Üye ve destekçilerinden aldığı maddi – manevi güçle SESED
-
2004, 2005 Kurban ve Ramazan bayramlarında ihtiyaç sahibi çocukların kıyafetlerini karşılandı
• Ailelere şeker dağıtıldı
• Maddi gücü yeterli olmayan öğrencilerin öğrenim harcını, dershane ve yol ücretlerini karşılandı
• İhtiyaç sahibi hastaların ilaçlarını sağlandı
• 2 özürlünün ihtiyaç duyduğu tekerlekli sandalyeleri sağlandı
• 10 aylık bir bebeğin ameliyatını karşılandı
• Yatağa bağlı 1 hastanın ihtiyaç malzemelerini ve medikal yatağını karşılandı
• Maddi gücü yeterli olmayan bir öğrencinin Ankara’daki tedavisini gerçekleştirildi
• İhtiyaç sahibi 30 aileye yazlık, kışlık kıyafet yardımında bulunuldu
• Anne sütü yetersizliğinden gelişemeyen 5 bebeğin mama ihtiyaçları karşılanıp, rutin sağlık kontrollerini sağlayarak gelişimlerini takip edildi
• 34 ailenin gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini kuruluşundan bu yana temin edildi
• İhtiyaç sahibi sosyal güvencesi ve geliri olmayan 8 ailenin kışlık kömür ihtiyacı karşılandı
• Kastamonu Erkek Yetiştirme Yurdu’ndaki 90 öğrenci için mangal partisi düzenledi, yurdun teşrifinde kullanılacak 100 dolabın sarf malzemelerini temin edildi
• Farklı zamanlarda Kastamonu’nun farklı bölgelerinde düzenlediği 4 kermesle derneğe gelir sağlandı
• İl dışında Kastamonu’yu temsil edecek bir ilköğretim okulu öğrencilerinin kıyafet ihtiyacı karşılandı
• Derneğe bağışlanan kurbanların ihtiyaç sahibi 30 aileye ve yetiştirme yurduna ulaşımını sağlandı
• Kendi gelirlerini sağlamaya çalışan özürlüler için Poşet makinesi satın alarak özürlülere gelir imkanı kazandırıldı
• İlk yıl dönümünün organize edildiği, 100 davetlinin katıldığı kuruluş yemeği ile kutlandı
• 2004 ve 2005 yıllarında geleneksel hale getireceği Dr Salim Esen Satranç Turnuvaları düzenledi
• SESED Girişimleriyle Kastamonu Valisi Sayın Mustafa Kara tarafından Aytaç Eruz Vakfı Orta Öğretim Eğitim Kompleksi için arsa tahsis edildi.
• Kastamonu’ da düzenlediği Eğitime Destek yemeği ile 100 davetliden derneğe destek sağlandı
• Düzenlediği “Haramiler” Konseri halkın geniş katılımıyla desteklendi
• 2004, 2005 yılları Ramazan ayında açtığı iftar sofralarıyla günlük 150 kişi olmak üzere 9000 kişiye iftar yemeği verildi, 260 ailenin aylık erzaklarını evlerine götürüldü
• 2005 ramazan ayı, kadir gecesi Şeyh Şaban-ı Veli Hz. Türbesinde açtığı çay ocağıyla hizmet verildi.
• Tosya’da ev eşyası ihtiyacı olan bir aile için düzenlenen kampanyaya 2 çekyat, televizyon, halı, bol miktarda erzakla katkıda bulunuldu
• İhtiyaç sahibi bir ailenin tüm ev eşyası sağlandı
• Maddi olanakları yetersiz evlenecek bir çiftin çamaşır makinesi karşılandı
• Kastamonu 0 – 14 yaş çocuk yuvasının teşrifine katkı sağladı, oyun parkını düzenledi, yuvada kullanılmak üzere 2 adet bilgisayar alındı
• Sosyal güvencesi olmayan bir hastanın fıtık ameliyatı Özel Uğurlu Hastanesi’nde yaptırıldı.
• Sosyal güvencesi olmayan bir hastanın alt üst protez, üç hastanın diş dolgu ve bakımları yapıldı.
• İki çocuğa bisiklet hediye edildi.
• 40 öğrenciye burs verildi
• 34 aileye giyim, erzak, sağlık yardımı yapıldı
• Anne sütü yetersizliğinden gelişemeyen 5 bebeğe mama desteğini sürdürülmekte
• 2006 yılı Ramazan ayı boyunca bazı hayırseverlerin katkılarıyla iftar yemekleri verildi
• 26 Mart 2007 tarihinde burslu öğrencilere gelir sağlamak amacıyla Akçaabat Salonu’nda yemekli defile düzenlendi
• 9 Nisan 2007 Esentepe Okulu kardeş okul tarafından giydirildi.
• 23 Nisan 2007 Çanakkale’ye gezi tertip edildi.
• 11 Mayıs 2007 Cezaevi’nde mahkûm anneleriyle yaşayan 4 çocuğun kıyafet – mama ihtiyaçları karşılandı.
• 22 Mayıs 2007 tarihinde Barutçuoğlu AVM’de ihtiyaç sahipleri ve burslu öğrencilerimiz için kermes düzenlenmiştir.
• 2007 Ramazan ayı boyunca Gülnar’da her akşam bir hayırseverimiz tarafından iftar yemeği verildi
• 2007 Ramazan Bayramı’nda Seven Hill tarafından ihtiyaç sahibi çocuklarımız giydirildi
• 2007 Kurban Bayramı’nda 100 aileye Kurban eti dağıtıldı.
• 3 Ailemize kışlık kömür yardımı yapıldı
• 23 Şubat 2008 Cumartesi günü Sayın Valimiz Nurullah Çakır ile beraber Çocuk Esirgeme Yurdu “120 Çocuk” filmine götürüldü.
• 28 Mart 2008 Cuma Akşamı Halk Eğitim Merkezi’nde 300 kişiye NİM SOFYAN konseri verildi
• 6 Nisan Pazar Günü Saat 11.00 ‘de Belediye Konferans Salonu’nda 3. Olağan Genel Kurul Toplantımız yapılmıştır
• 3 Mayıs 2008 Cumartesi Akçaabat Salonu’nda SEVEN HILL’in katkılarıyla 350 kişilik çocuk defilesi yapıldı - 16 Mayıs 2008 Rotary kulüple ortak özürlü bir ailemiz Adıyaman Nemrut ‘ta 3 gün ağırlandı
• 16 Mayıs 2008 Başbakanlığın “Biz bir aileyiz” kampanyasına Kastamonulu aile olarak Vedia-Halit ESEN ailesi seçilmiştir.
• Haziran 2008 diyaliz hastasının 3 aylık kirası ödendi
• Haziran 2008 3 çocuklu bir kadının 3 aylık kirası ödendi evi düzenlendi
• Ceritoğlu ailesinin hazırladığı 50 poşet erzak ailelere dağıtıldı
• Ağustos 2008 Yılancıoğlu ailesinin hazırladığı 15 paket erzak ailelere dağıtıldı - 18 Ekim 2008 Seven Hill katkılarıyla Ilgaz ‘da 300 kişilik defile yapıldı
• Saint Joseph Koleji’nin katkılarıyla Kırkçeşme ilk öğretim okuluna 8 bilgisayar, 100 sıra, 80 sandalye, iki yeşil tahta, armağan edildi
• 10 ocak 2009 Ahmet Ceritoğlu’nun gönderdiği 30 mont, 150 bot ilkokul öğrencilerine (Kırkçeşme, Ceritoğlu, Ali Fuat Darende, Karadere ilköğretim Okulları) dağıtıldı - Ağustos 2009 Ramazan ayında 50 aileye 5 ‘er kilo kurban eti dağıtıldı
• 10 Nisan 2010 Dernek 3.ncü genel kurulu yapıldı
• 19 Mayıs 2010 Barutçuoğlu AVM’de kermes yapıldı - 2010 Ramazan ayında 50 aileye erzak yardımı yapıldı ve kısa süre önce 6 aileye kurban eti dağıtıldı
- Bir aileye yatak odası takımı alındı
- 3 çocuğun okul masrafları karşılandı
- 2 aileye kömür yardımı yapıldı, 2 ailenin su tesisatı yapıldı
MURAT KARASALİHOĞLU