Vatandaşların istek, öneri ve şikayetlerini dile getirebilmeleri amacıyla Valilikçe düzenlenen halk toplantısı dün yapıldı.
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan başkanlığında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan toplantıya Belediye Başkanvekili Eşref Can, kurum müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda katılımcıların dilek ve istekleri dinlendi, gündeme getirilen konularda kurum müdürleri açıklamalarda bulundu.
BULACIK KÖYÜ
İlk konuşmayı yapan Bulacık Köyü Muhtarı Hayati Bıyıklıoğlu:
“Bizim 5 yıl önce Ankara ‘ya giden Budamış üzerindeki yol yapıldı. Buraya bizim T girişine alt geçit yapıldı, alt geçidin bağlantıları köyden çıkış ve iniş bağlantıları yapılmadı, şu andaki otobanın ortasından çok zor birşekilde dönüş yapıyoruz. Bunu müdürlerimizde biliyor, Karayollarına da 3-4 defa dilekçe yazdık bir netice alamadık. Yine Kadıdağı’dan da yolun ortasından gidiyoruz, bu konuda çok büyük sıkıntımız var, öğrenci taşıyoruz, köyümüzün vatandaşlarını taşıyoruz, ama düzgün bir yolumuz olmadığı için çok sıkıntı çekiyoruz, sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz” dedi ve bir de Boks Federasyonu yanında 30 sene önce Bulacık Köyü sınırları içersinde yapılan okul binası çürük çıktı, burasına yeni yapılan ve açılamayan binaya çürük raporu var diye çıkıldı, yapılan bina da bitmedi zaten, yeri de milli eğitimde, burasının ne olacağı hakkında ben ve köylümüz bilgi istiyor” diye konuştu.
Okul ile ilgili olarak Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu soruya cevap vererek şunları söyledi:
“Bizim orada, muhtarımın da dediği yerde bulunan 212 bin metrekarelik arsayı üniversiteden biz tahsisini aldık, ancak burada üzerinde bulunan binalar şu anda üniversitede, bunları biz protokolle devr almadık, müteahhit ile ünüversite arasında bir mahkemelik durumları var, konu üniversiteyi ilgilendirdiği için o konu ile ilgili de ben birşey söylemek istemiyorum. Ama o arsanın tahsisi şu anda bizde” dedi.
Bıyıklıoğlu köyüne çevre düzenlemesi ile ilgili de, “Biz köyümüz camisinin yan tarafına iki katlı Köy Konağı, Hoca Evi ve Kuran Kursu yaptık, bunun etrafına çevre düzenlemesi yapılması için yardım istiyoruz,buüç yerin yakında açılışını yapacağız, açılıştan önce çevre düzenlemesinin yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
GELİNÖREN
Gelinören Köyü Muhtarı Erdal Külcü, “13 yıl önce bizim grup yolumuz vardı, bu yol bu sene asfaltlanması gerekti, yine aradaki mahalle yolları da yapılmayıp kalıyor, yol konusunda sıkıntılarımız var, şu an ben kendi köyüm adına konuşuyorum zor bir dönem yaşıyoruz, bunu diğer muhtarlarımzda yaşıyorlar. Köyde yaşayan hemşehrilerimizde bize bu sıkıntılarını sık sık dile getiriyorlar, sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” dedi.
Biz malzeme atmak için kamyon ve kepçe bulamıyoruz diye konuşmasını sürdüren Külcü,
“Il Özel İdaresinin kepçeleri, kamyonları nerede diye sorduğumuz zaman sahilde, sahilde de kardeşlerimiz ve muhtarlarımız var. Bizim de araç konusunda sıkıntımız var. İl Özel İdaresinin araçları sahile mi çalışacak, bu tarafta mağdur olan muhtar kardeşlerimiz var, bizler de mağdur oluyoruz, halk ile biz karşı karşıya geliyoruz. Bu şikayet değil, bu konuda yaşadığımız sorunumuzun giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.
ÇEVRELİ
Çevreli Köyü Muhtarı Salih Arpacıoğlu, “Köyümüz geçen sene 4 km asfalt yapılması programa alındı. Bu programa geç gelenler ise iptal oldu ve yapılmadı, yolumuzun filleri çekildi, bu filleri greyder ile düzlüyoruz, ama yol basamak gibi engelli oluyor, onun için bu grup yolu geçen Saraycık-Çevreli arasındaki 4 km.lik yolun üzerine asfalt yapılmasını istiyoruz” dedi.
KÖSEOĞLU
Köseoğlu Köyü Muhtarı Kamil Kesimoğlu, “Benim de grup yolum var, Köseoğlu, Hüseyinli, Hatipli, üç sene önce asfalt oldu, bir yıl yaşamadı, geçen sene kaplama oldu, şimdi bu yol kötü durumda, bir de benim yedi mahallem var, 2007’den beri bu mahallelere girilmedi, mahallelerin yolları çok berbat, bir de kanalizasyon yok, bu konuda da sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz” dedi.
BUDAMIŞ
Budamış Köyü Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu,” Köyümüz şu anda mücavir alanda, hazırlıklarımızı yapıyoruz yakında da mahalle olacağız, ben de TOKİ ile ilgili bir bilgi salmak istiyorum, Emekliler Derneği’nin başlatmış olduğu TOKİ evleri yapılacağı ve ne aşamada olduğu ile ilgili bilgi almak istiyorum, bu konuda çok müracaat var, bu konu ile ilgili de Güneykent Projesi mücavir alan kapsamı alanına girdiği için buraya da TOKİ evleri yapılacağı söylendi. TOKİ 1-2-3 etap Evleri konusunda vatandaşların da bilgilendirilmesini istiyorum. Bu konuda emekliler çok mağdur durumda,bu TOKİ evleri yapılacak mı, kaç tane yapılacak. Bu konudaki çok sayıda müracaat giderilecek mi. Bu konuda açıklama istiyoruz” dedi.
ÖZEL İDARE
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi kurumu ile ilgili soruları cevapladı. Çalışmaları yapılan plan ve proje ile ve aciliyet sırasına göre hiç kimseyi de mağdur etmeden yaptıklarını söyledi.
En son konuşmacı Cebrail Mahallesi’den Yüksel Tokay da,”Mahallesi ile ilgili sorunlarını dile getirdi. Yol, kentsel dönüşüm, parke çalışması, trafik ile ilgili sıkıntılarını anlattı.
Eşref Can’da, Cebrail Mahallesi’ndeki sorun ile ilgili olarak yerinde inceleme yapacaklarını söyledi.
KILIÇARSLAN
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, toplantı bitiminde şöyle konuştu:
“Hem il merkezimizde, hem ilçelerimizde sizlerle il müdürlerimizin de katılımı ile bu toplantıları yapıyoruz. Geçen yılın Kasım ayı itibariyle de bu toplantılara başladık. Bu toplantılarımızı da belirli sürelerde yapmaya devam edeceğiz, bu toplantıları yapmamızdaki esas amaç sizlerle bir araya gelip,sizlerin sorunlarınızı, köylerinize ait, mahallelerinize ait, bulunduğunuz yerleşim yerine ait daha çok toplumsal sorun arzeden konuları sizlerin dilinden duyabilmektir, bu tür toplantıları demokrasinin bir örneği diye düşünüyorum, Kastamonu’da da bu toplantıları yapmaya başladık. Bu toplantılara gelen Kastamonulu hemşehrilerimiz sorunlarını Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürlerine de aynı anda iletme, çözme ve duyurma imkanı da buluyorlar.
Türkiye’nin dört bir yanında Valilerimiz ve Kaymakamlarımız tarafından belirli aralıklarla, bir kısmı her ay, bir kısmı altı ayda bir, tüm yerleşim merkezlerinde, ilimiz ve ilçelerimiz, köylerimiz ve mahallelerimizde değişik kesimlerle, Köy ve Mahalle Muhtarlarımızla, Güvenlik Kuvvetlerimizle,il ve ilçemizdeki ekonomik aktörlerle doğrudan demokrasinin verilerine uygun olarak sorunların birinci elde görüşüldüğü toplantıları yapıyoruz. Vatandaşlarımız bu tür toplantılarıiyi değerlendirsinler, çünkü zaman zaman bu platformun dışında valiliğimize, kaymakamlıklarımıza, il müdürlüklerimize gitmek suretiyle belki görüşme imkanı bulamadığınız konular olabiliyor. İşte bu toplantılar sizler içinde bir şans, sorunlarınızı bu platformda iletmeniz size de büyük bir fırsat, bunu da çok iyi değerlendirmelisiniz. Sorunlarınızın, sıkıntılarınızın daha çabuk çözülmesi içinde büyük bir avantaj. Bu toplantılarımız bundan sonra da devam edecek. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”