22.Tosya Kültür ve Pirinç Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen Anadolu’nun Kırkpınarı Tosya Yağlı Güreşlerini izlemek, aynı zamanda Tosya’nın değişik yerlerini fotoğraflamak üzere 12 Ekim Pazar günü Kastamonu Fotoğraf Sanatı Derneği (KASFOT) olarak Tosya’daydık.
İlk güzergahımız Tosya’ya 28 km. uzaklıktaki Yeşil Göl oldu, güzel bir yer ve fotoğraf adına çok güzel kareler yakalayabileceğiniz bir tabiat harikası.
Mevsim artık kışa dönmeye başladığından sararan yapraklar ve heybetli çam ağaçları arasında 500 m2 olduğu söylenen gölde 30 kişilik fotoğraf gurubumuzun çektiği fotoğraflar sosyal medyada çoktan paylaşılmaya başladı.
Bir kare fotoğraf bile bir yörenin tanıtımda çok önemli bir yere sahiptir.
Örneğin, 90 yaşında vefat eden duayen foto muhabiri Ara Güler’in 1956’da Edirne’de Eski Cami’de çektiği fotoğrafın, kentin tanıtımında önemli bir katkısının olduğu söylenir. Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz.
Ancak bu çeşit doğal güzelliklerin, gezilen tarihi yerlerin temiz olması, temiz tutulması gerekiyor.
Maalesef her yerde görmeye alıştığımız çöplerle etrafı kirletme olayı Yeşil Göl çevresinde de mevcut.
Bir kulübe yapılmış herhalde bir çay kahve hizmeti vermek için olabilir kapalı, etrafı çöplerle dolu hemen yakınında bir tuvalet var ama içeri girmek mümkün değil.
Ne kadar temizlersen temizle ne kadar sık temizlik hizmeti getirirsen getir bizler bu çöpleri bu şekilde etrafa saçarak doğaya zarar vermeye devam edersek,çöplerimiz toplanmıyorlar diye mızmızlanmanın bir anlamı yok.
Çöplerin etrafa bu şekilde atılması, bilgisizlik ve davranış bozukluğundan başka bir şey değil. Umarım bu davranış bozukluğu da bir gün düzelir yaşadığımız, yürüdüğümüz ve etrafımızı saran doğal güzellikleri temiz tutmayı öğreniriz.
Şimdi tekrar dönelim gezimize;
Tosya’da güreşlerin yapılacağı yere gitmeden önce bir çay içimi mola verdiğimiz sırada Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil festivalin yoğunluğunu bir kenara bırakarak yanımıza geldi. Bizlerle sohbet etmesi ayrıca güreşlerin yapıldığı alanda tüm fotoğrafçı gurubumuzun çok kalabalık olan tribünlere değil tam da güreşlerin yapıldığı alana girerekrahat fotoğraf çekmemizi sağlaması bizi fazlası ile memnun etti yakın alaka ve ilgilerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Gezimiz boyunca bizleri bir an bile yalnız bırakmayan, Tosya’da ikamet eden, tanıtımda fotoğrafın önemini bilen birisi olan fotoğrafçı dostumuz Serhat Ağacıkoğlu hem fotoğraflanacak yerleri gezdirdi hem fotoğrafladığımız yerleri bize anlattı.
Çekişmeli mücadelelere sahne olan güreşler, hem güreşçiler hem seyirciler acısından büyük bir katılımla gerçekleşmiş oldu.
Yirmiikincisi düzenlenen festival için fazlası ile emek ve mesai harcanmış bu belli oluyor, güreş alanına kadar gelen araçların yoğunluğu nedeniyle yürürken bile sıkıntı çekiyorsunuz. Restoranların hepsi dolu sanırım otellerde aynı şekilde dolmuştur.
Tosya’da bıçakçılar çarşısını gezerken fotoğrafladığımız ve girip çıktığımız tüm dükkan sahiplerinin yakın ilgisi ve fotoğraf çekimi için sağladıkları kolaylık bizim de değişik kareler elde etmemize neden oldu.
Yapıldığı yerlerin tanıtımı adına büyük katkı sağlayan bu tür festivallerin, başarılı ve görkemli bir şekilde yapılan organizasyonların amaç, işlev ve önemi iyi kavranarak, yer ve zaman seçiminin çok iyi ayarlanarak en önemlisi de gerektiği kadar ekonomik destek alınarak yapılması mutlaka istenilen arzulanan başarıyı getirecektir.
Yeter ki birlik beraberlik içinde amacına uygun olarak iyi organize edilip yönetilebilsin, bu takdirde yapılan festivaller yapılan yörenin sosyal ve kültürel gelişimine, turizminedolayısı ile ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.
Yazı ve Fotoğraflar: Bülend Çadırcıoğlu