- Çay sohbetlerine İsmailbey Mahallesi yani Aşağıimaret’te devam eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, köyden kente göçe işaret etti ve “Herkesin şehre hücum etmesi, şehirde yaşamaya kalkması, şehirleşmede bir takım düzensizliklere neden oluyor. Eskiden bir evden bir kişi iş isterdi şimdi en az üç kişi istiyor. Evin hanımı da artık çalışma hayatına katkı sağlamak istiyor. Herkes istihdam istiyor. Bu iyi bir şey. İstihdam alanlarını hızla açmamız lazım” dedi.
- Babaş, dededen Aşağıimaretli Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’unkendisini arayarak, “ 2018 yılında Kastamonu’yu Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edelim”dediğini aktardı ve “Bu bizim açımızdan Kastamonu’nun adının dünyaya duyurulması, tanıtım ve turizm açısından çok önemli bir durum. Biz de kabul ettik. Çalışmalarımıza başladık. 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edileceğiz” diye konuştu.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Başkan’la çay sohbeti” programları çerçevesinde İsmailbey Külliyesi içerisinde yer alan Deve Hanı’nda İsmailbey Mahallesi sakinleriyle biraraya geldi.
“TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ”
Sohbetinde Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünya Kültür Şehri olma sözünü aldıklarını belirten Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Şu anki Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş’un büyükbabası bu mahalledendir. Ben Sayın Bakan’a Aşağıimaretli diyorum. Kendisi geçtiğimiz günlerde bizzat arayarak ‘2018 yılında Kastamonu’yu Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edelim’ dedi. Bu bizim açımızdan Kastamonu’nun adının dünyaya duyurulması, tanıtım ve turizm açısından çok önemli bir durum. Biz de kabul ettik. Çalışmalarımıza başladık. 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkentiolarak ilan edileceğiz” dedi.
Tarihi ve kültürel anlamda çalışmalarının hızla devam ettiğini de söyleyen Başkan Babaş, şunları söyledi:
“Hem tarihi-kültürel dokudaki çalışmalarımız hem de yeni Kastamonu’daki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kastamonu’nun hızla gelişmesini sürdürmeye devam edeceğiz. Genel idarenin yaptığı yatırım açısından da Kastamonu hızla gelişmekte. 1800’lü yıllarda Kastamonu’dan İpek Yolu geçiyor. Kastamonu ticaret merkezlerinden birisi. Sonradan 1800’lü yılların sonlarında ve 1900’lü yılların başlarında bu tamamen bitmiş. Kastamonu kaderine terk edilmiş. Ta ki şu son 10-15 yıl içerisinde yapılanlara kadar. Görüyorsunuz, çok büyük yatırımlar yapılmaya başlandı. Ilgaz Dağı’nı aşamıyorduk, şimdi aklımıza hayalimize gelmeyecek bir yatırım olan Ilgaz Tüneli bitti. İkincisine başlandı. Ilgaz Tüneli’nden bu tarafa bir viyadük, tünel 19 bin 700 metrelik birinci kalite yol yapımına başlandı. İhale bedeli 625 milyon. Kırık Barajı da yapılmaya başlandı. Devamlı gidip takip ediyorum. Yaklaşık 50 yılın üzerinde Kastamonu’nun su ihtiyacını karşılayacak bir baraj. Arıtma tesisleri, iletim hatları, depoları her şeyiyle yeniden yapılacak ve 3 yıl içinde tamamlanacak. Bu bir velinimet.”
Köylerden kente göçe de dikkat çeken Başkan Babaş, “Köylere geri dönmemiz ve geliştirmemiz lazım. Köydeki sosyal yaşantıyı sağlamamız lazım ki, köylerde kalabilelim. Herkesin şehre hücum etmesi, şehirde yaşamaya kalkması, bir takım düzensiz şehirleşmelere neden oluyor. Eskiden bir evden bir kişi iş isterdi şimdi en az üç kişi istiyor. Evin hanımı da artık çalışma hayatına katkı sağlamak istiyor. Herkes istihdam istiyor. Bu iyi bir şey. İstihdam alanlarını hızla açmamız lazım. Bu da gelişmeyle, refahla; Türkiye’nin dik durmasıyla olur. Sizler gözetleyebiliyorsunuz; eski halimize ve şimdiki halimize bakıyoruz, refahta ciddi oranda artış var” dedi.
Belediyeciliğin sadece yol yapmaktan ibaret olmadığını söyleyen Başkan Babaş, “Belediyecilik, doğumdan ölüme kadar mahalledeki müşterek işleri görür. Bu düsturla belediyeciliğimize devam ediyoruz. Hem fiziksel gelişme açısından hem de sosyal projeler açısından herkesten önde olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.
Başkan Babaş, konuşmasının ardından mahallelilerin sorunlarını dinledi ve çözümü noktasında istişarelerde bulundu.