Propolis; bal arıları tarafından bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından toplanan, çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren doğal bir arı ürünüdür. Arılar propolisi kovandaki mikropları yok etmek için kullanmaktadır.
Propolis, çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antiinflamatuar, antiülser gibi çeşitli aktivitelere sahiptir. Bu aktiviteler sayesinde insanlar tarafından ilaç, kozmetik, gıda sanayisi ve apiterapi (arı ürünleriyle yapılan tedaviler) merkezlerinde de çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir.
Propolisin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?
- Propolisin içerdiği kuersetin, kafeik asit türevleri ve klerodanditerpenoid adlı bileşenler kansere karşı koruyucudur. Bu koruyuculuğu kanıtlayan birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Örneğin içerdiği “kafeik asit fenetil ester” bileşeni, lösemi hastalarında tümör büyümesini durdururken “benzopirenpropenoik asit” bileşeni meme kanseri hücrelerinin gelişimini önlemektedir. Buna ek olarak propolisin mide, kolon ve prostat kanserleri üzerinde de başarılı sonuçlar verdiğini kanıtlayan bilimsel araştırmalar vardır. Yalnız yüksek doz propolis kullanımı kanser hücrelerini olumsuz yönde tetikleyebilir. Kullanım dozuna dikkat edilmelidir.
- Ülser hastalığına karşı koruyucu ve tedavi edicidir.
- İçerdiği flavonoid ve kafeik asit türevi bileşenler sayesinde mantar ve maya oluşumunu önler. Bu şekilde deri enfeksiyonlarının, yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Bir bilimsel çalışmada çeşitli deri hastalıkları bulunan 50 hasta üzerinde deney yapılmıştır. Propolis uygulanan yara ve yanık hastalarının 11 günde, enfeksiyon yaraları bulunan hastaların 17,5 günde tamamen iyileştikleri, propolis uygulanmayan gruptaki hastaların tedavisinin ise 33 günde tamamlandığı bildirilmiştir. Cilt üzerindeki yara, yanık ve alerjik reaksiyonların propolis uygulaması ile çok hızlı bir şekilde ve %80 düzeyinde iyileştiği belirtilmiştir.
- Solunum hastalıklarına karşı güçlü bir antibakteriyeldir. Grip, zatürre, astım, bronşit, tüberküloz gibi solunum yolu hastalıkların tedavisinde son derece etkilidir.
- Yüksek antibakteriyal etkisi nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu kullanım sonucu hastalık etkili şekilde tedavi edilir ve tekrarlanma olasılığı düşer.
- Kan basıncını düşürerek tansiyonu dengede tutar (Tansiyon düşüklüğünden şikayetçi hastalar için önerilmeyen bir durum).
- İçerdiği flavonoidler sayesinde kılcal damarları güçlendirir.
- Polifenol içeriği sayesinde sinir sistemini düzenler, sakinleştirici etki gösterir.
- Antimikrobiyal etkisi nedeniyle ağız ve diş hastalıklarına karşı kullanılmakta, diş çürüklerini önlemektedir.
- Propolisi sulandırıp ağız gargarası olarak kullanmak ağız yaralarını önlerken, propolisten yapılmış diş macunları ise diş çürükleri ile mücadelede tercih edilebilir.
Bakteri ve virüslerle daha çok savaşmaya ihtiyacımızın olduğu bu dönemlerdebir doktor ve bir diyetisyen gözetiminde, güvenilir olan propolis ürününü tercih ederek, doğru dozda ve doğru kullanım yöntemleri ile tüketmeyi deneyebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU