Latince’de “Panax” adıyla bilinen ginsengin kökü ve kök sapının geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanıldığı bilinmektedir. Dünya çapında en çok satılan doğal ürünler listesinde yer almaktadır. Tüketimi ise gittikçe artmaktadır.
Ginseng çoğunlukla sert ağaç ormanlarında yetişir. Bu yüzden genellikle ağaçların köklerinde gizlidir.En değerli bölümünün ise kökleri olduğu bildirilmektedir. Güneş ışığında kurutulmuş kökleri beyaz ginseng olarak, buhar işlemi uygulanan kurutulmuş kökleri ise kırmızı ginseng olarak bilinir.
Ginseng, genelde bitkisel takviyelerde veya hazır çaylarda bulunmaktadır.
Ginseng bitkisinde, streoid benzeri bir molekül olan “ginsenosid” adı verilen aktif moleküller vardır.
Pekiginsenosid molekülünün vücuda sağladığı yararlar nelerdir?
- Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucudur.
- Fiziksel performansı artırır.
- Streshormonunu dengeler ve depresyonu önler.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Kolajen üretimi ile cilt sağlığını korur.
- Mental sağlığı güçlendirir.
- Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur.
- Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur.
- Beyaz kan hücresi aktivitesini artırarak bağışıklığı güçlendirir.
- Ödemi azaltır.
- Kan şekerini düzenler ancak dikkatli kullanılmadığı takdirde kan şekerini düşürebilir, diyabetli bireylerde riskli olabilir.
- Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında etkilidir. Metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.
- Egzersiz sonrası kas ağrılarını hafifletir.
- Tokluk hissi sağlar.
Ginsengin Yan Etkileri Nelerdir?
- Uzun süreli ve aşırı doz kullanıldığında hipertansiyon, öfke hali, diyare, deri döküntüleri ve uykusuzluk ile karakterize bir klinik tablo oluşabilir.
Önerilen Doz , Kullanım Süresi ve Kullanım Şekli
- Genel olarak, günlük 1-2 gram ham ginseng kökü veya 200-400 mg ginseng özü tüketilmesi önerilmektedir.
- Ginsengi düşük dozlarla kullanmaya başlayıp zamanla artırmak sağlık açısından daha doğru bir karar olacaktır.
- Ginseng çayı yapmak için yaprakları ya da kökleri suda kaynatılır. Bunun için taze dilimlenmiş ve küçük parçalar haline getirilmiş ginseng köküne veya yapraklarına sıcak su eklenir. 4-5 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenen ginseng çayı süzülür ve tüketime hazır hale gelir.
- Bitki çayları her zaman yüksek sıcaklıkta değil, ılımaya başladığında tüketilmelidir.
Ginseng bitkisinin faydaları hala araştırılmakta olup uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle dikkatli kullanımını önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU