Belge olmadan satış ve kiralama yok
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binalarda ‘enerji kimlik belgesi’ (EKB) almayı zorunlu kılan düzenleme 1 Ocak 2020 tarihi itibarı ile yürürlüğe girecek. Kimlik belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama işlemi yapılamayacak.
- Kastamonu’da EKB vermeye yetkili firmalardan Demirci İnşaat ve Enerji, kamuoyunda “çok pahalıdır” gibi yanlış bir algı oluştuğunu, yapı büyüklüğüne göre ücretlerin değiştiğini, 10 daireli bir bina baz alındığında daire başına 35-50 lira gibi ücretlerin uygulandığına dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de 2017 yılında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi’nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu. Ancak düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2020’ye ertelenmişti.
1 Ocak günü yürürlüğe girecek yönetmelikte, “Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir” düzenlemesi yer alıyor.
Kastamonu’da Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili firmalardan Demirci İnşaat ve Enerji şirketi kamuoyunda yanlış bilinen gerçeklerle ilgili bazı açıklamalarda bulundu.
Demirci İnşaat ve Enerji ortakları Emre Demirci, Emre Demirkıran, Osman Sarıahmetoğlu ve Barış Demir, bu uygulamanın ertelenme gibi bir durumunun söz konusu olmayacağını, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in de erteleme olmayacağı yönünde açıklamalarının mevcut olduğunu söyledi.
Enerji Kimlik Belgesi almak için kamuoyunda “çok pahalıdır” gibi yanlış bir algı oluştuğunu da belirten Osman Sarıahmetoğlu, yapı büyüklüğüne göre ücretlerin değiştiğini, 10 daireli bir bina baz alındığında daire başına 35-50 lira gibi ücretlerin uygulandığını belirtti.
Yeni binaların Enerji Kimlik Belgesi’nde C sınıfı olması zorunluluğu bulunduğunu söyleyen Emre Demirci ise “Eski binalarda bu zorunluluk yok. Zorunluluk sadece Enerji Kimlik Belgesi’nde geçerli. Vatandaşlar eski binalarında bu belgeyi almak için sanki mantolama zorunluluğu olacak gibi düşünüyor. Böyle bir yanlış algı var” dedi.
Emre Demirkıran ise Enerji Kimlik Belgesi’nin sağlayacağı bazı avantajlara dikkat çekti ve “Bu belge ile alım-satımlarda gayrimenkul değeri, çevre-temizlik/emlak vergi oranları ve konut kredi faiz oranları belirlenirken avantajlı hale geçilebilir” diye konuştu.
Enerji Kimlik Belgesi’nin en önemli konusunun 1 Ocak 2020 itibariyle bu belge olmayan yapıların satılamayacak ve kiralanamayacak olduğunu söyleyen Barış Demir de alınan bu belgenin 10 yıl geçerlilik süresinin olduğuna dikkat çekti.
AMAÇ CO2 SALINIMINI AZALTMAK
Her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile CO2 emisyon değerlerini gösteren EKB için, TMMOB tarafından yetkilendirilen kişilere başvurulması gerekiyor. Binada, duvar kalınlığı, kullanılan malzeme, camların türü ve büyüklüğü, ısı yalıtımı, dış kapıların tek mi çift mi olduğu gibi özellikler bir yazılıma giriliyor ve binanın enerji performansı belirlenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğin amacını, “Dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, yerel şartları ve maliyet etkinliğini de dikkate alarak bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesini sağlayacak hesaplama kurallarının belirlenmesini, birincil enerji ve karbondioksit (CO₂) emisyonu açısından sınıflandırılmasını, yeni ve önemli oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü, sera gazı emisyonlarının sınırlandırılmasını, binalarda performans kriterlerinin ve uygulama esaslarının belirlenmesini ve çevrenin korunmasını düzenlemektir” şeklinde açıklıyor.
Yazılım aracılığı ile toplanan bilgiler merkezi bir veri tabanında tutulacak, CO2 salınımının azaltılması hedeflenecek ve bu sınır değerleri aşan yeni bina yapımına izin verilmeyecek.
EKB – ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.
BELGE NASIL ALINIYOR?
Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından yazılımı kullanmak üzere eğitim alanlar, Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kılındı.
Alınan belgenin geçerliliği ise 10 yıl ile sınırlı. Süre bitiminde yeniden alınması gerekiyor. Yeni binalar için belge alınmaması halinde oturma izni verilmiyor.