Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “dünyanın en büyük ve en itibarlı akademik yayın kuruluşu” olarak tanımladığı Elsevier’nin, talepleri üzerine hazırladığı “Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Yetkinlikler Analiz” raporunu dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Aydın, “Burada dikkate alınan tamamen ilmi çalışmalardır. Bu çalışmalar dikkate alınarak seviyemiz ve durumumuz belirlenmiş. Kastamonu Üniversitesi, yayın sayısı ve atıf sayısı bakımından Dünya’da ikinci sırada yer alma başarısı elde etti. Yangın, orman ve peyzaj bileşeninde Kastamonu Üniversitesi yaptığı yayın ve yayınların etki değerleri bakımından dünyada birinci sırada yer aldı. Bizim için sevindirici olan fen bilimlerinde 6 alanda Dünya’daki ilk 6’nın içindeyiz” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, bilimsel yayınevi Elsevier’nin hazırladığı “Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Yetkinlikler Analiz” raporunu dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Rapora göre, Kastamonu Üniversitesi, 6 temel bilim alanında dünyada ilk 6 üniversite içerisine girdi. Yangın, orman ve peyzaj bileşeninde ise dünya birincisi oldu.
Kastamonu Üniversitesi Mevlüt Beyribey Konukevi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Rektör Aydın, rapor ışığında Kastamonu Üniversitesi’nin dünyadaki yerini kamuoyu ile paylaştı.
Elsevier’i “dünyanın en büyük ve en itibarlı akademik yayın kuruluşu” olarak tanımlayan Rektör Seyit Aydın, “Elsevier zaman zaman üniversitelerin dünyadaki sıralamalarını değerlendiriyor. Biz de rapor halinde kendi durumumuzu istedik. Elsevier’nin Türkiye’deki temsilcisi değerlendirmeyi bize ulaştırdı. Burada dikkate alınan tamamen ilmi çalışmalardır. Bu çalışmalar dikkate alınarak seviyemiz ve durumumuz belirlenmiş. Bu çalışma bütün üniversiteler için yapılıyor” dedi.
Aydın, raporda dikkat çeken detayları şöyle aktardı:
“Kastamonu Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarının alanlara göre dağılımı ele alındığında, 263 araştırmacı tarafından yapılan 594 yayın 1730 defa atıf aldı. Makale başına düşen atıf sayısı ise 2,9 olarak açıklandı. Yayın dağılımında temel bilimler, zirai bilimler ve balıkçılık, biyolojik bilimler ve materyal mühendisliği gibi alanlar ön plana çıkıyor.
2006’dan 2016’ya bilimsel yayınlar ele alındığında ise 2006’dan 2009’a kadar yükseliş, 2009-2011 yılları arası gerileme, 2011-2016 yılları arasında da sıçrama dikkat çekiyor.
Kimya mühendisliği konu alanında yapılan yayınlar, alan ağırlıklı atıf etkisi anlamında ciddi bir başarıya sahip. Bu alandaki başarı, dünya ortalamasının iki katı…
Kimya mühendisliği konu alanında yapılan yayınların etki düzeyi 2015-2016 yıllarında Avrupa Birliği ve Türkiye ortalamalarının üzerine çıktı. Bu alandaki başarı belirtilen yıllarda Bilkent veya Boğaziçi Üniversitelerinin de üzerinde.
Kimya Mühendisliği konu alanında çalışan bilim insanları ve dünya sıralamasındaki durumları ele alındığında ise; bu alanda çalışan bilim insanları arasında ilk 500’de Kastamonu Üniversitesi’nden 15 bilim insanı yer alıyor.
Kastamonu Üniversitesi altı çalışma grubu alanında dünyada söz sahibi olacak seviyede yayınlar üretti ve bu yayınlar diğer çalışmalara zemin oluşturdu.
Bu alandan 2011-2015 yılları arasında dünya çapında yapılan yayın sayısı 746 olup Türkiye’de 123 tanesi yapıldı. Bu yayınlardan 36 tanesi Kastamonu Üniversitesi’nde yapılırken, yaklaşık yüzde 5’ini tek başına Kastamonu Üniversitesi üretti. Ayrıca bu yayınlara dünya çapında yapılan atıf toplamının yüzde 10’u Kastamonu Üniversitesi yayınları olduğu öğrenildi.
Kastamonu Üniversitesi, yayın sayısı ve atıf sayısı bakımından Dünya’da ikinci sırada yer alma başarısı elde etti. Yangın, orman ve peyzaj bileşeninde Kastamonu Üniversitesi yaptığı yayın ve yayınların etki değerleri bakımından dünyada birinci sırada yer aldı.”
Rapor hakkında değerlendirme yapan Rektör Aydın, “Bizim için sevindirici olan Fen Bilimleri’nde 6 alanda Dünya’daki ilk 6’nın içindeyiz” diye konuştu.
2006’dan bu yana ilmi çalışmalardaki performansı gösteren tabloyu da değerlendiren Rektör Aydın, 2009-2011 yılları arasındaki düşüşün ardından yakalanan yükseliş hızına dikkat çekti ve “2011-2016 yılları arasındaki performans, 6 alanda bizi Dünya sıralamasına yerleştirmiş durumda” dedi.
Gelecekteki hedeflerinin ise 4 yıl sonra Kastamonu Üniversitesi’ni 10 temel alanın üzerine çıkarmak olduğunu söyleyen Aydın, “Buradan tüm akademisyenlerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu başarı kendileriyle geldi. Ne istiyorlarsa önlerine getirmek mecburiyetindeyiz. Geleceği hep beraber çizelim istiyoruz. Teknoloji üreten üniversite hedeflemiştik, bu oldu. Şimdi kendimizi daha değişik alanlarda gösteriyoruz. Bu tür somut göstergeler ve başarılar, dünyada itibarımızın daha da artmasına vesile oluyor” diye konuştu.