- TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen “Kastamonu Bilim Şenliği”nin açılışı yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, müdürlük bahçesinde düzenlenen şenlikte öğrencilerin hazırladığı bilimsel projelerin yanı sıra, AFAD deprem simülasyon tırı, jandarma bilim otobüsü ve trafik kazası simülasyon aracı da yer alıyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün TÜBİTAK 4007 Programı kapsamında düzenlediği “Kastamonu Bilim Şenliği” dün başladı. Müdürlüğün bahçesinde düzenlenen etkinlikte, öğrencilerin hazırladığı bilimsel projeler stantlarda sergilendi. Şenliğin açılışına Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu da katıldı.
Toplam 3 gün sürecek şenliğe 15 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, “Kastamonu’muzun çocuklarına ve gençlerine bilim adına bir katkıda bulunabilmek amacıyla çıktığımız bu yolda bugün; her yaş grubu öğrenci ve veliye yönelik toplam 48 atölyede bilim, robotik, astronomi, teknoloji, artırılmış gerçeklik uygulamaları, Bilim Otobüsü, AFAD deprem simülasyonu, jandarma trafik simülasyonu ve iki planetaryum da uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. TÜBİTAK tarafından onaylanarak hayata geçen projemizin gerçekleşmesinde bizlere destek veren Millî Eğitim Bakanlığı YEGİTEK Genel Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay, Sancaktepe Bilim Merkezi ve Konya Bilim Merkezi’ne ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”dedi.
Rahmi Galip Vidinlioğlu
‘Bizim için yegane rehber ilimdir, fendir’ diyen Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise şenliğin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Böyle bir organizasyona da biz de Belediye olarak destek verdiğimiz için çok muyluyum. Bizim çok daha gayretle öğrendiğimiz çoğu şeyi sevgili yavrularımız çok daha kısa sürede kavrıyorlar. Bundan 20 yıl önce insansız hava aracı desek herkes bize gülerdi. Hayal gücümüzü zorlasa bile böyle bir şey olabileceğini düşünmezdik. Cumhuriyet yeni nesille birlikte yükselme trendini çok daha hızlı şekilde gerçekleştirecektir. Bizim için yegane rehber ilimdir, fendir. Çocuklarımızın bu anlamda bizden çok daha ötede olduğunu söyleyebiliriz. Bizde onlara her türlü desteği sağlayarak buna katkıyı vereceğiz.”
Avni Çakır
Programda son konuşmayı yapan Vali Avni Çakır ise Türkiye’nin İHA, SİHA ve İKU’da dünyada söz sahibi ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekti.
Bilim şenliklerinin temel amacının çocukların küçük yaşlardan itibaren teknolojiye, bilime, ilime ve bir şey icat etmeye karşı merakını arttırmak olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, “Bu anlamda ufak dokunuşlarla çok büyük işler başarılabiliyor” dedi.
Vali Çakır yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Samsun’da düzenlenen Tekonofest Karadeniz etkinliğine ilimizden katılım istenilen seviyede değildi. Bizler çok küçük dokunuşlar, çok küçük destekler yaptık. Ama imkânı olan kamu kurum kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş insanlarımız bu konuda potansiyelinin çok çok altında. Bu gençlerimize destek olmamız lazım. Türk genci kendine imkân verildiğinde büyük başarılar ortaya koyabiliyor. Bu organizasyonlar bunların göstergesi. Yerli ve milli teknolojik ürünler hepimizin morallerini yükseltti.”
Cengiz MUHZİROĞLU