Geçtiğimiz hafta ürün çeşitliliğini baz alarak yerel ekonomimiz üzerine yazdığım yazıda ilimizde geleneksel beyaz peynir olmadığını dile getirmiş ve hayıflanmıştım…
İlimizde süt işleyen işletmelerin 2 yıla kadar ya kapanacağı ya da başka vilayete terki diyar eyleyeceği cevabı geldi sektörden.
Sektörün duayenlerinden Hayati Hamzaoğlu sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili düşüncelerini aktaran bir yorum yayımladı…
Sektörün geleceği namına bir tartışma ortamı yaratmasını ve fayda sağlamasını umut ederek, mevzuyu deşmekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Klavyeye davranmasına subasmanı olan “geleneksel beyaz peynir” mevzusundan konuya giren Hamzaoğlu’na göre sektör sahipsiz mi sahipsiz. Üstelik ilimizde öyle vurdumduymazlık var ki, ülkemizde şu an sektörün söz sahibi firmalarının vaktinde ilimizden yatırımlarını bir bir taşımalarında bile hiç oralı olunmamış. Sütte kaliteyi artırmak ve yaz-kış dengesini sağlamak için bir çalışma yapılmadığı gibi üretici birliklerinin topladıkları sütü yerli işletmelere vermektense il dışındaki işletmelere vermeye çabaladıkları iddiası ise cabası. “Burada üretilen kaliteli sütü dışarı, kalitesizleri yerli firmaya verip, bir de kaliteli sütle, kalitesiz sütün fiyatını haksız rekabet ettirmeye çalışılıyor” tespiti, üzerinde konuşulmaya değer olsa gerek…
Ve asıl can alıcı cümle olan “Son olarak samimi bir şekilde ifade edeyim böyle devam ederse 2 yıla kadar mevcutlarda ya kapanır, ya da buradan gider bunu yazın bir yere.” öngörüsü.
Tarım ve hayvancılık sektöründe söz sahibi olmak isteyen ilimizde, yerli sanayici “Ya dükkanı kapatmak ya da başka bir vilayete taşınmaktan” söz ediyor…
Durum bu kadar vahim mi?
Dışarıdan ilimize yatırımcı çekmekten geçtim…
Eldekilerden de mi oluyoruz sessiz sedasız.
Sütün alıcı bulmasında yerli işletmeler ile ulusal ölçekli firmalar düzlemindeki tartışma üç beş yıl önce yine gündeme gelmiş ve ilgililerin birkaç beyanatı sonrası küllenmişti…
O günden bugüne sancı daha da artmış anlaşılan ki, yerli firmaların kepenk kapatması iddia ediliyor.
Sektör ne diyecek bakalım yukarıdaki iddialara?..
Üzerine konuşmakta fayda var.
•••
Not:
Milli Eğitim Bakanlığı, 2017 yılına dair toplulaştırılmış projelerin alt projelerini her Mart ayında olduğu gibi geçtiğimiz hafta yayımladı…
İlimize 2 yeni yatırım düştü, olana bereket.
Müjde…
Yıllar yılıdır emanet binalarda misafir olan Kastamonu Güzel Sanatlar Lisesi, kendi binasına kavuşacak nihayet. Nereye inşa edileceğini yetkililer açıkladığında öğreniriz.
8 dersliğe sahip olacak binanın yapımına bu yıl başlanacak ve 2019’da tamamlanacak…
Toplam yatırım bedeli 4 milyon 500 bin TL.
Çatısına yağan karı kaldıramayarak çöken Mustafa Kaya Anadolu Lisesi’nin spor salonu da 2017 yatırım bütçesine girmeyi başardı…
Bu yıl başlanacak, 2 milyon TL bedelle 2019’da hizmete girecek.
Hayata iyimser bakmak lazım…
İlimiz sadece 2 yeni yatırıma kavuşurken, kalibremizdeki illerin az mı yahut çok mu yatırım aldığına hiç bakmadım misal.
2 yeni yatırımı öpüp başımıza koyalım…
Ya sıfır çekseydik?