Ezgi Cebeci, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu bir iletişimci. Amcası Yusuf Halit Cebeci’nin fikriyle ailece siyah sarımsak üretimine geçmişler. Türk Mutfağının vazgeçilmezi olan beyaz sarımsağa, siyah sarımsağı kardeş yapmışlar. Beyazı da bizim siyahı da bizim diyen ve amcasının adına konuşan Edovital markasıyla Kuzeykent’te üretimine başlanan siyah sarımsağın pazarlama ve tanıtımında iletişimini sağlayan Ezgi’yle siyah sarımsağın hikayesini nerelerde kullanıldığını ve faydalarını konuştuk.
Ezgi önce seni kısaca tanıyalım?
Ben burada doğup büyüdüm. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini 2014 yılında bitirdikten sonra İngiltere’de dil eğitimi aldım. Bu eğitimi tamamladıktan sonra ülkeme dönüş yaptım. Yurt dışından dönüşümde Ankara’da bir şirkette bir süre çalıştıktan sonra Kastamonu’ya ailemin yanına döndüm. Amcam Yusuf Halit Cebeci’nin fikriyle siyah sarımsak üretimi yapmaya başladık.
İngiltere ufkunu açtı mı?
Tabi dil eğitimi yanında ufkumda açıldı. Farklı kültürleri, yaşamları gördüm. Ülkeme döndüğümde eğitimimle ilgili iş bulmakta zorlandım. Ankara da kısa süreli bir şirkette çalıştım ancak olmadı ve geri döndüm.
Siyah sarımsak üretimi yapmak için destek aldınız mı?
Ben bu konuda amcamın adına konuşmuş olayım. Siyah sarımsak üretimi tamamen amcam Yusuf Halit Cebeci’nin fikriydi. Sarımsak işleme tesisini kurma aşamasında KOSGEB’den destek aldık. Üretime dönük Bu projeyi KOSGEP kapsamı içinde hayata geçirmiş olduk.
Beyaz sarımsağa nasıl bir işlem yaparak siyahlaştırıyorsunuz?
Kısaca fermente ediyoruz diyebiliriz. Tabii bu işlem sırasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığını vurgulamak isterim. Bu sarımsaklar ortalama 30 gün içinde istediğimiz standarda ulaşıyor.
Labaratuvar çalışması yapılıyor mu?
Siyah Sarımsak için elbette laboratuar çalışmalarımız oldu. Bu çalışma daha çok siyah sarımsağın besin değerleriyle ilgili bir çalışmaydı. Normal sarımsak fermente edildiği zaman zengin içeriğinden bir şey kaybediyor mu bunu araştırdık. Her fermente gıdanın sağlıklı olduğu gibi Siyah Sarımsak’ta çok faydalı. Şunun altını çizmeliyim ki Siyah Sarımsak bu işlemden geçtikten sonra kesinlikle besin değerlerini kaybetmiyor. Aksine artıyor. Tüm bu gerekli analiz çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile birlikte yaparak bu sonuca ulaştık. Bizim özellikle dikkat ettiğimiz değer S-Allyl-Cystein (SAC) maddesi. Bu değer siyah sarımsakta beyaza göre çok daha fazla. Bu madde çok güçlü bir antioksidan.
Şu anda piyasada var mısınız?
Tabi varız. Migros’lara bağlı Macro Center ve CarrefourSa Gurme marketlerde Edovital olarak raflarda yerimizi aldık. Biz Siyah Sarımsağın iki farklı kullanım alanı olduğunu düşünüyoruz. Birincisi gurme mutfaklar, diğeri ise sağlık alanı diyebiliriz.
Sizden başka üreten var mı?
Biz Edovital’iz. Taşköprü sarımsaklarıyla üretimimizi yapıyoruz. Kullandığımız sarımsakları tarladan itibaren izliyoruz. Bu anlamda ürünümüzün kalitesine güveniyoruz. Tabi ki rakiplerimiz var ve olacak da ancak gördük ki yerli sarımsak kullanan sadece biz varız.
Sağlık alanında nelere faydası var?
Az önce bahsettiğim S-Allyl-Cystein (SAC) maddesi dediğim gibi çok güçlü bir antioksidan. Literatür taramalarında tansiyonu düzenlediği, kollestrolü düşürdüğünü gördük. Birçok kaynakta kanser önleyici özelliği vurgulanıyor. Ayrıca çağımızın hastalığı olan yaşlılarımızı kısıtlayan Alzaimer hastalığına da iyi geldiği ile ilgili çalışmalar mevcut. Bu madde ayrıca ilaç sanayinde hammadde olarak zaten kullanılıyor.
Dökülen saçlara da iyi geldiği söyleniyor.
Tabii okuyup incelediğimiz kaynaklar bize bu bilgileri verse de eğer çok ciddi ir rahatsızlığınız varsa elbette doktorunuza danışarak kullanmanızı tavsiye ederiz.
Merak ediyorum siyah sarımsak en çok hangi dünya mutfakların da kullanılıyor?
Siyah sarımsağın çıkışı noktası Güney Kore. Uzak Doğu Mutfağı’ndan çok kullanılıyor. İlk olarak bu ülkeden Avrupa ülkelerine sıçradığını ve birçok Avrupa ülkesinde kullanılıp tüketildiğini yapılan mutfak araştırmalarında karşımıza çıkıyor.
Beyaz sarımsağın kokusuna göre siyah sarımsağın kokusu nasıl?
Bizim bildiğim normal sarımsağın o keskin kokusu yok. Bu nedenle ağızda ve vücutta da koku yapmıyor. Karakteristik tadı da yok oluyor. Şekerli, kuru meyvemsi bir tada sahip. Eşsiz bir lezzet diyebiliriz. Herkese denemelerini tavsiye ediyorum.
Sarımsağın içi siyah gören tüketici bu nasıl sarımsak, çürük demiyorlar mı?
Tabi diyorlar. Bu konu da çok sık telefon alıyorum. Her ne kadar satıştan önce bu durumu anlatsak da müşterilerimizin eline geçtiğinde tekrar arıyorlar. Ben de siyah sarımsağın böyle bir ürün olması gerektiğini anlatıyorum. Türk damak zevki için çok yeni bir ürün. Bu yüzden merak edip sormaları, araştırmaları bizi sevindiriyor.
Geçtiğimiz günlerde ünlü gurmeler ve yemek yazarları ilimize geldi. Onlara siyah sarımsağı anlatma imkanın oldu mu?
Evet oldu.Mehmet Yaşin’e daha önce göndermiştim. Oda çok beğenmişti. Gurmelerle gelen ünlü şef Rudolf ile beni tanıştırdı. Kendisi dünyaca ünlü bir şef olduğu için zaten siyah sarımsağı daha önce tatmış. Türkiye’de de ürettiğimiz için bizi tebrik etti. Kendi ürünümüzü de tattırma fırsatı yakaladım, çok beğendiğini söylemem gerek. Kendisi şöyle bir ifade kullandı:’Son yıllarda Türk mutfağı için yapılmış en iyi icat’. 10 paket de siyah sarımsak siparişi verdi. Şeflerine tavsiye edeceğini söyledi. Çok mutlu oldu tabi ki.
Tanıtımlarınızdan geri dönüş bekliyor musunuz?
Tabi zaman içinde doğal olarak geri dönüşler bekliyoruz.
Siyah sarımsak daha çok hangi yemeklerde kullanılmalı? Bir tarif verebilir misin?
Bu tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Biz özellikle et yemeklerinde tatlandırıcı olarak kullanıldığını dünya mutfaklarında gördük. Bunun dışında pizza, makarna ve salatalarda denedik. Farklı birleşenlerle karıştırarak salata sosları hazırladık. Dediğim gibi tamamen size kalmış. Yumuşak bir yapısı olduğu için ezme olarak bile kullanılabilir. Ekmeğin üzerine biraz krem peynir sürüp özerine sahanda ezdiğiniz siyah sarımsaktan sürebilirsiniz. Eşsiz Bir tat!
Nasıl saklamalıyız?
Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Zaten kilitli hava almaz paketlerde satıyoruz. Havasını alıp kilitlemeniz yeterli.
Ünlü şef Rudolf’un ‘Son yıllarda Türk mutfağı için yapılmış en iyi icat’ dediği siyah sarımsağı Ezgi Cebeci’den dinledik. Yakın gelecekte Türk mutfağına uyarlanıp ilerleyen zamanlarda yemek şeflerinin yorum ve tavsiyeleriyle umarım beyaz sarımsak gibi, siyah sarımsak da hak ettiği pazarını bulur ve tüketilir. Siyah sarımsağı almak istiyorsanız www.edovital.com olan web adreslerini ziyaret edebilir ya da 0 532 400 75 00 numaralı telefondan sipariş verebilirsiniz. Mutlu kalın.
TURGUT YILMAZ