34. Uluslararası Taşköprü
Kültür ve Sarımsak Festivali başladı.
Açılışta konuşan Vali Avni Çakır, Taşköprü’nün sahip olduğu tarımsal değerlerle ön plana çıktığını, sarımsağın anavatanı olduğunu ve bunu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da bildiğini söyledi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da kalkınmak için üretmenin önemine işaret etti, Türkiye’nin üretime yönelik ekonomiye geçtiğini söyledi ve “Bu işin önü açıktır. Dolayısıyla buna herkesin inanması, desteklemesi gerekir” dedi.
Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali düzenlenen törenle başladı. Tarihi Taşköprü yanındaki sarımsak heykelinin açılışının ardından, Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’nin açılış kurdelesi kesildi.
Festival kapsamında Pompeiopolis Tarım Orman Hayvancılık ve Tarımsal Gıda Fuarı’nın da açılışı gerçekleştirildi.
Festival açılışında konuşan Vali Avni Çakır, Taşköprü’nün sahip olduğu tarımsal değerlerle ön plana çıktığını söyledi. Taşköprü’nün sarımsağın anavatanı olduğunu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın bunu bildiğini belirten Çakır, “Bu sene de bereketli ve güzel bir sezonu geride bıraktık. 34 yıl önce sahip olduğu güzellikleri ülkemize göstermek için başladıkları festival bugün 34 yaşında. Bir festivali başlatmak kolay değildir ama daha zoru devam ettirmektir.” dedi.
Festivale katılan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ise kalkınmak için üretmenin önemine değindi. Kovid-19 salgınının ülkelerin üretimlerini önemli ölçüde etkilediğine işaret eden Karakaya, şöyle konuştu: “Dünyada stoksuz üretim teknolojisinin gelişmesiyle gelişmekte olan ülkeler, üretim sınırlaması getirdi. Dünya, stok seviyelerinin en düşük olduğu dönemde pandemiye yakalandı. Bu süreçte tüketim devam ederken üretim önemli ölçüde daraldı. Pandeminin ortadan kalkmasıyla normal hayata geçerken mevcut stoklar tükenmişti ve yeniden üretime geçmek bunu karşılamadı. Dünyadaki genel fiyat artışının sebebi budur. Elbette Türkiye de bundan nasibini aldı ama şunu ifade edelim; bu, Türkiye’nin bir yerde hayrına oldu. Uygulanan para politikalarıyla Türkiye, üretime ağırlık verdi.”
Türkiye’nin üretime yönelik ekonomiye geçtiğini anlatan Karakaya, “Birkaç aydır özelikle tarım alanındaki canlanma kendini hissettiriyor. Türkiye’de yeni uygulanan politikalar, ihracata, üretime dayalı politikalar. Bu işin önü açıktır. Dolayısıyla buna herkesin inanması, desteklemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ise ilçenin tarihi öneminden bahsederek, “Taşköprü Sarımsak Festivali, ilimizi ve ilçemizi tanıtmak amacıyla 34 yıldır yapılmaktadır. Bu festivalin asıl tarihi, Roma dönemine aittir. Yani diyebiliriz ki bu yıl 2 bin 34’üncüsünü kutluyoruz. Ülkemizi Avrupa Birliği’nde temsil eden yedi üründen biri, Taşköprü sarımsağıdır.” diye konuştu.
EV YEMEKLERİ YARIŞMASI
Festivalde bu yıl birincisi düzenlenen Sarımsaklı Ev Yemekleri Yarışması’na çeşitli yaşlarda 14 yarışmacı katıldı. Çoğunluğu ev hanımı olan yarışmacılar jüri üyelerine yaptıkları yemekleri sundular. Jüri üyeleri 14 yarışmacıdan bir bir yemekleri nasıl ve ne katarak yaptıklarını dinlediler. Yarışma 14 yarışmacının yemekleri sunmasıyla sonlandı. Bu yıl ilki düzenlenen Ulusal Sarımsaklı Ev Yemekleri Yarışmasında birinciliği “Sarımsaklı Yahni” yemeğiyle Asiye Nar kazandı, “Çerkez mantısı” ile Sevgi Şahin ikinci, “Meftune” isimli yemeğiyle de Gülsen Akdaş üçüncü oldu.
KONSERLER
Festival kapsamında düzenlenecek olan konserler binlerce vatandaşı Taşköprü’ye çekecek. Dün akşam genç sanatçı Ertunç ile Mustafa Yıldızdoğan sahne alırken, bu akşam ise Ekin Uzunlar ve Tuğba Yurt sahneye çıkacak. Festivalin kapanışında ise Elif Buse Doğan ve ünlü sanatçı Haluk Levent sahne alacak.
Festivalde bugün ayrıca Sarımsak Güzeli yarışması ve Paflagonya Antik Şehirleri Pompeiopolis buluşması gerçekleştirilecek.