Satış için il dışına götürülen kurbanlıkların yüzde 20’si geri geldi… Kastamonulu besiciler bu yıl 24 bin civarında kurbanlık satışı gerçekleştirdi. Bu satışlardan üreticilerin cebine giren para 140 milyon lirayı buldu.
İl genelinde ve il dışına götürülen kurbanlıklarda bu yıl da tüberkülozlu olanların çıkması, hayvancılıkla ilgili ciddi sorunun sürmekte olduğunu gösterdi.
Devrekani Belediye Başkanı Veteriner Hekim Engin Altıkulaç, “Tüberküloz hastalığının ilçemiz ve ülkemiz hayvancılığının başına bela olduğunu bir kere daha gözlemledik” dedi ve yetiştiricilerin hayvan alırken veteriner hekime danışmasının büyük önem taşıdığı uyarısında bulundu.
Kurbanlık satışları bu yıl il dışına giden besicilerin yüzünü güldürmedi. Kastamonulu besicilerin il içi ve il dışında satışını gerçekleştirdiği kurbanlık sayısının 24 bin civarında olduğu ve bunların satışından elde edilen gelirin 140 milyon lirayı bulduğu bildirildi.
İstanbul’a sevk edilen kurbanlıkların büyük bölümü her yıl olduğu gibi bu yılda Devrekani ilçemizden gitti. Devrekani’den 2 bin 344 ve diğer ilçelerden de 2 bin 91 olmak üzere 4 bin 435 kurbanlık satış için İstanbul’un Avrupa yakasına taşındı.
Şaptan âri Avrupa Yakasına sevki gerçekleşen 4 bin 435 kurbanlıktan yaklaşık 850’si satılamayıp geri getirildi.
İl dışına giden üreticilerarife ve ilk gün kurbanlıklarını belirledikleri fiyattan satarken, sonrasında ise talepteki azalmayla birlikte fiyatlar düştü, buna rağmen satışa sunulan kurbanlıkların yaklaşık yüzde 20’si elde kaldı.
Satışların istenilen gibi gitmemesinde pandemi süreci ve buna bağlı ekonomik daralma da etkili oldu.
Geçen yıl il dışına 5 bin 457 büyükbaş ve 784 küçükbaş kurbanlık sevk edilirken, il dışına giden kurbanlıkların tamamına yakını da satılmıştı.
İL İÇİNDEKİ DEKİ SATIŞLAR
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Canlı Hayvan Pazarına getirilen kurbanlık sayısı geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya düştü.
Geçen yılın bayram arifesinde pazara bin 700 hayvan girişi yapılırken bu yıl sayı 850 civarında kaldı. Pazara getirilenve 7 ila 15 bin lira arası satılan büyükbaş kurbanlıklar kısa sürede satıldı.
Pandemi nedeniyle pazara gelenalıcı sayısı da geçen yıla göre düşük kaldı. Pazara gelmeyen vatandaşlar kurbanlıklarını yoğunluğun az olduğu ilçe pazarlarından ve köylerden temin etme yoluna gitti.
Kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 20 civarında artış oldu. Küçükbaş kurbanlıklar bin ile 3 bin lira arasında, büyükbaş kurbanlıklarda 6 ila 30 bin lira arasında satıldı. Kurbanlık satışları bayramın son gününe kadar devam etti. Arife ve ilk gün sonrasında kurbanlık fiyatlarında düşüş yaşandı.
TÜBERKÜLOZ OLUMSUZLUĞU
Devrekani’de 10 civarında tüberkülozlu kurbanlık çıkarken, il merkezinde ve diğer ilçelerde de tüberkülozlu kurbanlıklara rast gelindi. İl dışına götürülen kurbanlıklarda da az sayıda tüberkülozlu hayvana çıktı. Tüberkülozlu çıkan kurbanlıklar görevliler tarafından toprağa gömüldü.
BAŞKAN ALTIKULAÇ
Devrekani Belediye Başkanı Veteriner Hekim Engin Altıkılaç, kurbanlık satışı ve bayram konusunda yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“İlçemizden İstanbul’a kurbanlıklarını sevk eden hemşerilerimizi ziyaret ettik. İstanbul’da toplam 7 pazar olan Trakya Bölgesi’nde Sultangazi, Kağıthane, Alibeyköy, Sefaköy, Bahçeşehir ve Bayrampaşa Uzel ile Anadolu Yakası’ndaki Tuzla pazarımızı gezdik, yetiştiricilerimizle buluştuk, onlarla sohebt etme fırsatı bulduk. Buradaki izlenimlerimiz ve gördüklerimiz de şöyle:
Yetiştiricilerimiz başta kurbanlıklarını gayet değerinde satmışlar.Ama kurban bayramına yakın dönemde satışların biraz düşük olduğu tarafımızca tespit edildi. Netice itibariyle aldığım bilgiler doğrultusunda ilçemizden giden kurbanlıkların yüzde 20’sinin geri geldiğini öğrendik. Bu arada İstanbul’daki kurban pazarlarımızda altyapının düzgün olmaması da kurban satıcılarımızın satışlarını olumsuz etkiledi. Örneğin ağırlıklı olarak kurbanlıkları sevk ettiğimiz Sultangazi Pazarı’nda kesimhane kurulmaması oradaki satışların ciddi manada düşmesine sebep oldu. Bu yıl gözlemlediğim diğer bir husus da özellikle Devrekanili hemşerilerimiz Avrupa Yakası’nda kurbanlık satmak istiyorlar ve oraya gitmek istiyorlardı ama bu sene Anadolu Yakası’nı tercih eden üreticilerimizin işlerinin biraz daha iyi olduğu, biraz daha kurbanlıklarını iyi sattıklarını gözlemledik.
Kurban Bayramı’nın ilk gününden itibaren ilçemizdeki belediye mezbahanemizde kurban kesimi gerçekleştirildi. Bu arada ilçemiz halkı münferit olarak kendi bahçelerinde de kurbanlıklarını kestiler. İlçemizde gözlemlediğimiz şu ana kadar tespit edilen tüberküloz hastalığının ilçemiz ve ülkemiz hayvancılığının başına bela olduğunu bir kere daha gözlemledik. 10 civarında kurbanlıktatüberküloz tespit edildi. İstanbul‘a sevk edilen kurbanlıkların arasında da tüberkülozlu hayvan çıktığı ifade edildi. Onun için yetiştiricilerimizin canlı materyal alırken hayvanların sağlıklı olmaları konusunda bir veteriner hekime danışarakadım atmaları ciddi manada önem arz ediyor. Bu hususun ülkemiz hayvancılığı için de önemli olduğunu söylemek istiyorum.
Bu vesile ile tüm kurban üreticilerimizin, ilçemiz halkının, Kastamonu halkının, tüm ülke halkının ve İslam aleminin KurbanBayramını en içten dileklerim ile kutluyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bol ve bereketli kazançlar elde ederler.
Bu arada özellikle İstanbul’dan memleketimize gelen vatandaşlarımızın geriye dönerken can güvenliklerinin sağlıklı olabilmesi için trafik kurallarına uygun hareket etmelerini özellikle istirham ediyorum.”
Cengiz MUHZİROĞLU