- Devrekani’de kurulması için çalışmaların başladığı Besi OSB için Bakanlık yetkilileriyle değerlendirme toplantısı düzenlendi. Proje tamamlandığında 50-100-250-500 başlık 100 adet tesisin OSB’de yer alacağı ve ilk etapta 400 kişilik bir istihdamın oluşturulacağı belirtildi.
Devrekani ilçemizde kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi için ön inceleme toplantısı Devrekâni Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı.
Toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan, Devrekâni Kaymakamı Samet Serin, Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oktay Marşap, Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, KATSO Başkan Yardımcıları Hasan Gülşen ile Tezcan Biçicioğlu, Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sinan Çelebican,İGM üyeleri ile ilgili kamu kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Ayhan toplantıda katılımcılara OSB hakkında bilgilen verdi. Uğur Ayhan, “Proje tamamlandığında 50-100-250-500 başlık 100 adet tesisin yanı sıra karantina bölgesi, gübre bertaraf ve atık su arıtma tesisi (Biyogaz tesisi, sanayi tipi atık su arıtma tesisi), yem tesisi alanı, idari ve sosyal binalar, hayvan kliniği, acil kesim tesisi, yeşil alanlar olacak. Yaklaşık olarak ilk etapta 400 kişilik istihdam öngörülüyor” dedi.
Devrekâni’nin tarım ve hayvancılık alanında gelişmeye çok açık özellikleri olduğunu da ifade eden Ayhan, projenin uygulanacağı alanın sınırlarının belirlenmesi ile birlikte tesislerin kurulması aşamasına geçileceğini söyledi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T.Zafer Karahasan da “Her şeyden önce 200 yıllık Devrekânili bir ailenin evladı olarak ata yurdum, memleketime böylesi büyük bir projeyi kazandırmak için şahsım, kurumum adına tüm katkımızı sunmaya hazırız. Bu yatırımı coşku ve heyecanla sonuna kadar destekliyorum. Öyle projeler vardır ki yörenin özelliklerine en uygun şekilde hazırlanmıştır. Bu yatırımın da hızlıca bitirilmesi için sadece burada bulunan katılımcıların değil diğer tüm kişi ve kuruluşlarının da çalışmalara destek vermesi gerekiyor. Bu tesislerin hizmete girmesiyle tersine göçün getireceği katma değer, kaliteli ucuz etin, destekleyeceği yan sanayi ve hizmet sektörleriyle birlikte yöremize ekonomik anlamda büyük bir hareket getirecektir. Bilindiği gibi hem ilçemizin hem bölgemizin en büyük sorunlarından biri de yerinde istihdamdır. Bu projeyi kanayan yaramız olan göçü tersine çevirecek bir yatırım olarak görüyoruz. Ayrıca kırsal kesimdeki halkımızın emeğini değerlendirecek ve sadece ilçemizin değil tüm bölgenin kalkınmasına gelişmesine katkıda bulunacak en büyük yatırımlardan biri olacağını düşünüyorum” dedi.