Dijitürk beIN Gurme kanalında cumartesi akşamları ekrana gelen ve lezzet tutukunlarının ilgiyle izlediği “Görevimiz Yemek” programının yapımcısı iki ünlü gurme dün Kastamonu’daydı.
Nail Altınöz’ün dönerinden başladıkları çekimlerini Daday’da etliekmek, Taşköprü’de kuyu kebabı çekimi ile sürdüreceklerini söyleyen Mehmet Yaşin’le kısa bir lezzet sohbeti yaptık.
– Sayın Yaşin, Kastamonu’ya olan sevginizi yazdığınız yazılarla yansıtıyorsunuz. Kastamonu sevdanız nereden geliyor?
YAŞİN: Kastamonu aşkı diyelim. Kastamonu da herşey tat ve lezzet. Kentin ayrı bir doğal çekiciliği de var. İsviçrenin yeşil alplerine benzetiyorum doğasını. Kanakları kadar, lezzetinin etkiside var. Katıldığım lezzet panellerinde en lezzetli kent sorulur. Kastamonu dediğimde hayret ederler.
– Gaziantep lezzet liginde hep önde gösteriliyor Kastamonu bir Gaziantep gibi neden önlere çıkamıyor. Ne dersiniz?
YAŞİN: Gaziantepliler yediden yetmişe lezzetlerini tanıtmak için çok çalışıyorlar. Kastamonulular’da lezzet turiziminde öne çıkmak için karşılığını alabilecek tanıtımlar yapmalılar.
– Tanıtım adına bir farklılık görüyor musunuz?
YAŞİN: Son yıllarda cılızda olsa sesini duyurmaya çalışıyor. Buraya uçakla gelirken, 10 kişilik bir doktor grubu Kastamonu’ya yemek yemeye geldiklerini söylediler. Buna çok sevindim. Yemeğe gelenler, damak çatlatan lezzetlerini tattıktan sonra, hediyelik eşya alır, pastırma, helva alır siyez bulguru alır, taksiye biner, esnafına para bırakır. Kastamonu vakit kaybetmeden hızla iyi bir tanıtım faliyetine girmesi lazım. Tünelin açılmasıyla Ankaralı buraya çok sık gelmeye başlar. Türk Dünyası Kültür Başkenti olması kent adına iyi bir fırsat. Bu iyi fırsatı sizde çok iyi değerlendirmelisiniz…
Eklemek istediğiniz son bir şey varsa?
YAŞİN: Kastamonu’ya beşinci kez gelişim. Çok fazla değişen bir şey yok. Kendini iyi koruyor. Bu gelişimde betonlaşmanın fazlalaştığını gördüm. Dönerci Nail Ustanın muhteşem dönerini tatık. Damağımız lezzetten çatladı. Daday Etli Ekmek ve Taşköprü Kuyu Kebabını tatacağız. Yarın da Kastamonu’dan ayrılacağız. Her gelişimizi heber yapıyorsunuz. Size ve gazetenize ayrıca teşekkür ediyoruz.
•••
İki ustanın ilimizde yaptıkları lezzet çekimlerini bizde merakla izleyeceğimizi ayrıca tanıtım katkılarına teşekkür ederek iki ustanın yanından bu edindiğim bilgilerle ayrılıyorum.
MEHMET YAŞİN
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu’nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap’ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda ‘Yol Üstü Lezzet Durakları’ programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.
TEOMAN HÜNAL
1955 İstanbul doğumlu olan Teoman Hünal, Alman Lisesi’nden sonra İngiltere ve Amerika’da iç mimari okudu. 1990 yılında The North Shield Pub’ı kurdu, halen çoğu franchise 18 şubesi Türkiye’nin en büyük pub zinciri…
Malt viskinin Türkiye’de tanınması için emekleri için İskoçya’da “Keeper of the Quaich” madalyası ile ödüllendirildi.
Yeni Binyıl, Sabah gazeteleri ve çeşitli dergilerde 20 yıldır yeme-içme ve seyahat yazıları yazdı, halen her pazar Vatan gazetesinde seyahat yazıları yazıyor.
TURGUT YILMAZ