Kastamonu Belediyesi’nin 2015-2019 dönemini kapsayan Stratejik Planı’nı okudum, bir kısmı bitirilmiş projeler yanı sıra mutlu sona ulaşmayı bekleyen de bir hayli proje var…
Gece gündüz çalışılsa yeri.
Belediye Başkanı Babaş öyle görünüyor ki, birkaç döneme sığacak proje yükünün altına girmiş…
Allah yardımcısı olsun.
Misal…
Şeyh Şaban’ı Veli caddesinin cephe iyileştirmeyi içeren sokak sağlıklaştırmasının ne uzun bir süreçten sonra nihayete ulaştığı malumken, Belediye Başkanı Babaş bu alandaki hedeflerini derya deniz tutmaktan hiç çekinmemiş. “Atabey Sokak, İbni Neccar Sokak, Taş Çeşme Sokak, Aşağı İmaret Caddesi, Belediye Caddesi”.
Yukarıdaki listenin selamete ermesi için topu topu bir buçuk yıl kaldı, mesai saati uygulamasına vurduğumuzda 24 saat çalışılsa 4.5 yıl eder…
Allah kolaylık versin.
Sokak sağlıklaştırması alanında Bakırcılar Çarşısı ile Kasaplar Hali projeleri var…
Kasaplar Hali projesi iptal, Bakırcılar Çarşısı’nın başlayacağı ifade ediliyor.
Bir diğer vizyon proje Kuzeykent Gölpark…
İçinde sandalların yüzeceği, rekreasyon alanlarının olacağı, sosyal donatılarla kaplı bu projenin 2019’da biteceği okunuyor Stratejik Plan’da.
Stratejik Plan’da “yeşil alan” konusuna da yer verilmiş…
“Kişi başı aktif yeşil alanların artırılması, fonksiyonel kullanımın temini, geliştirilmesi ve korunması” başlığı altında verilen hedefe göre 5 yıl içinde kişi başına yeşil alanın yüzde 5 oranında artırılması öngörülüyor.
Geçen 3 küsur yılda kişi başı yeşil alan oranında nereden nereye geldiğimizi merak ediyorum açıkçası…
Arttı mı eksildi mi?
(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine göre şehirde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı en az 15 metrekare olmak zorunda. Dünya Sağlık Örgütü daha “insaflı” davranıp “aktif yeşil alan” oranını kişi başına en az 9 metrekare olarak belirlemiş…
Ülkemizde kişi başına yeşil alan ortalaması 6.2 metrekare.
Şehrimizde bu oran ne?…
Stratejik Plan’da her ne kadar kişi başı yeşil alan oranı “yeterli” olarak ifade edilmiş olsa da, vatandaş olarak yine de merak ediyorum.
Dağları tepeleri değil illa ki…
“Aktif yeşil alan” oranını.)
Kastamonu Belediyesi’nin “tehdit” olarak gördüğü gelişme ve konular da var haliyle Stratejik Plan’da…
“Diğer ilçe ve köylerden şehir merkezine göç, il nüfusunun genel olarak eğitim ve gelir seviyesinin düşük olması, kurumlar arası koordinasyonun sistemli olmaması, kamuya ait sağlık kuruluşlarının yetersiz oluşu, üniversiteye öğrenci yerleştirme oranının düşük olması, doğal afetlerin tahribatlarını en aza indirici tedbirlerin alınmamış olması, çarpık kentleşmenin imar aflarıyla desteklenmiş olması” misali.
Göç olgusu her ne kadar Plan’ın “Fırsatlar” kısmında da geçmiş olsa da bir tezat olarak…
İlk defa şehrimiz namına bir sıkıntı olarak değerlendirildiği için övgüyü hak ediyor.
Belediye Başkanı Babaş’ın hedefleri uçsuz bucaksız…
Umarım süre sıkıntısı yaşamaz.