Kış aylarının gelmesiyle birlikte şehrimizin birçok noktasında soba kurulumları da başladı. Bunun üzerine Kastamonu Belediyesi doğru soba kurulumu ve baca temizliğiyle ilgili vatandaşları uyaran bir bilgilendirme yayımladı.
Kastamonu Belediyesi tarafından yayımlanan bilgilendirmede doğru soba kurulumunun baca temizliği kadar önemli olduğu belirtildi. Olası yangınların ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için ise baca temizliğinin hayati öneme sahip olduğu hatırlatıldı. Kastamonu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri soba yakılırken, kimyasal yanıcı ve parlayıcı maddeler kullanımının da çok tehlikeli olduğunun altını çizdi. Ayrıca köylerde elektrik kontağından çıkan yangınlara da dikkat çekilen açıklamada köy evlerinin elektrik tesisatlarının mutlaka elden geçirilmesi ve eksikliklerinin giderilmesi gerektiği belirtildi.
İlimizde meydana gelen yangınlar ile ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise bina yangınlarının yüzde 20’sinin temizlenmeyen bacalardan kaynaklı olduğunu söyledi. Baca temizliğinin ihmal edilmeyecek kadar önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Vidinlioğlu, “Kastamonu Belediyesi olarak elimizden geldiğince hemşehrilerimize bu konularda yardımcı olacağız. Olası üzücü olayların önüne geçebilmek için tüm uyarılara dikkat edilmesini rica ediyorum.
2022 yılının ilk 10 ayında İtfaiye Müdürlüğümüz 108 yangına müdahale etti. Maalesef bu yangınlarda yaralanan vatandaşlarımız oldu ve yine maalesef on binlerce liralık maddi hasar oluştu. Bu yangınların yüzde 20’si temizlenmeyen bacalardan kaynaklandı. Bunu göz önüne aldığımızda baca temizliğinin önemini bir kez daha görüyoruz. Yangınlarda yaralanan, evlerinde hasar oluşan hemşerilerime tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun. El birliğiyle gerekli önlemleri alalım. Üzücü olaylar yaşamayalım.” diye konuştu.
Kastamonu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede ise yangınların ve zehirlenme olaylarının önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
– TSE belgeli sobalar kullanılmalı
-Soba duvardan/bacadan en az 1 metre en fazla 1.5 metre uzaklıkta olmalı
-Soba borusu baca içine 10 cm’den fazla sokulmamalı.
-Soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanılmamalı.
-Soba bacaları çatıdan en az bir metre yükseklikte olmalı.
-Soba bacaları temizletilmeli, tıkalı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli
-Sobada naylon, plastik, paçavra vs. yakılmamalı.
-Yatmadan önce sobalar söndürülmeli, zehirlenmelerin önüne geçmek için bu kurallara titizlikle uyulmalı.