Kastamonu Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında Grand Moni salonu hınca hınç doldu.
Kastamonulu sanatçı Arzu Akça’nın da sahne aldığı 8 Mart gecesine, Vali Yaşar Karadeniz, Milletvekili Hakkı Köylü ve eşi, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve eşi de katıldı. Kastamonu Belediyesi Kadın Sepetçioğlu ekibinin halkoyunları gösterisinin de yer aldığı gecede Milletvekili Hakkı Köylü de üç şarkı söyledi.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, gecede yaptığı konuşmada, “Biz Şerife Bacı ile destan yazdık. Şerife Bacı destanını yaşatan hanımlarımıza teşekkür ediyoruz. Kastamonu kadını bu ülkenin temel taşıdır. Çalışma hayatına katılmak isteyen çok kadınımız var. Hanımlarımızla beraber refah, mutlu ve özgürlük içerisinde nice günlere erişmemizi umuyorum. Türkiye’nin üzerinde çok büyük oyunlar var. Biz geçmişte bu oyunları nasıl yendiysek, gelecekte de yenmeye devam edeceğiz. Bizlerin refahı için şehit olan ninelerimizi rahmetle anıyoruz. Kastamonu’da hanımlarımız için projeler yapıyoruz. Bu çerçevede bir konağımızı kadınlarımıza verdik. Hüma Hatun Hanımlar Konağı aktivitesini sürdürüyor” dedi.
Milletvekili Hakkı Köylü ise “Türkiye Cumhuriyet’i devletinde kadın hakları geliştirildi ve her geçen gün kadınların yaşantısı ve çalışma şartlarının daha iyi hale gelmesi için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Aile reisi eskiden erkekti. Bugünkü haliyle aile reisliğini kadın-erkek birlikte yürütecektir. Evin reisi erkek değildir, başka bir deyişle kadına geçmiştir. Eskiden kadınlar işe girebilmek için eşinden izin almak zorundaydı. Artık bu zorunluluk ortandan kaldırıldı. Son yıllarda yaptığımız başka bir hüküm ise kadına karşı şiddetin önlenmesidir. Günümüzde ne yazık ki kadına karşı şiddet devam ediyor. Kadına karşı şiddet için çok ciddi kanunlar ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Ev işlerinde çalışan kadınlara sigorta hakkı getirilmiştir. Hamile kadınlara doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra da 8 hafta izin verilmesi uygun görülmüştür. Memurlar için de 24’üncü haftadan sonra ve doğumdan itibaren bir yıl içerisinde gece vardiyasında çalıştırılamaz ve gece nöbeti tutturulamaz, hükmü getirilmiştir. Erkekler, kadına her zaman muhtaçtır. Hakimiyet sahibi de kadınlardır”diye konuştu.
Gecede son konuşmayı Vali Yaşar Karadeniz gerçekleştirdi. Karadeniz, “Kadınlara kanunla tanınan haklar bir gerçeğin hukuken tescilidir. Çünkü tarihimizde kadınlar hep var olmuştur ve hep etkili olmuştur. Devlet yönetiminin içinde kadınlarımız vardır. İlk tarih dönemlerinden itibaren, sonraki dönemlerde de padişahımızın arkasında mutlaka bir sultan olmuştur. Erkeklerin en yakın danışmanları kadınlarımızdır. Her zaman yanımızda ve bizlere katkı sunan kadınlara çok şey borçluyuz. Kadınlarımızın katkılarını iş hayatında tescilli hale getirmeliyiz. Çünkü kadınıyla, erkeğiyle çalışan bir ülke ancak kalkınabilir. Şehir hayatına geçmeden önce kadınlarımız ve erkeklerimiz hep bir arada çalışıyordu. Kadının çalışması konusunda çekinceleri olan varsa Hz. Hatice anamıza bakması yeterlidir. Hz. Hatice, Mekke’nin en büyük tacirlerinden birisiydi. Kadınlarımız yönetimde, siyasette, sporda, ticarette hayatın her aşamasında bulunduğu takdirde ülke olarak daha ilerde ve daha gelişmiş ülkeler arasında yer alacağız. Kadınlar Günü de bunları hatırlamak içindir. Sene de bir gün kutlanıyor, ama biz bir yıl boyunca kadınlarımızı unutmamak şartıyla kutlamalıyız” dedi.