Belediye, kadın kooperatiflerine destek olmak ve şehrin yöresel ürünlerini dünyaya açmak için kurduğu on-line satış sitesini tanıttı.
“kastamonudogal.com” adresli e-pazarın kanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Satışa sunulacakları; yöresel ürünlerimiz, hanımların el işleri ve ahşap ürünlerimiz olarak 3 kategoriye ayırdık. Kastamonu mührünü bunlara vurarak, ülkenin her tarafına pazarlamak ve bir tıkla insanların evine ulaşmasını istedik. Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmaların meyvelerini birlikte alacağız” dedi.
Vali Avni Çakır ise, kastamonudogal.com’un elektronik ticaretteki bireysel girişimleri bir çatı altında toplayacak olmasının önemine işaret etti ve “Bu sitenin yılda 500 bin- 1 milyon tıklanma aldığını düşündüğünüz zaman; bunun yüzde 1’i, binde 1’i siparişe dönüştüğü zaman oluşacak sipariş potansiyeline hepimiz şaşıracağız. Bu sitemizin geniş kitleye yayılması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Belediye, kooperatiflerine destek olmak ve şehrin yöresel ürünlerini dünyaya açmak için on-line satış sitesi kurdu. “kastamonudoğal.com” adresli e-pazarın tanıtımı dün dün Cem Sultan Bedesteni’nde gerçekleştirildi.
Mihriban Tüfekçi
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan S.S. Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, “Bugün burada bu programda bulunmaktan dolayı kooperatifimiz olarak çok mutluyum. Bu gündekastamonudoğal.com’unlansman toplantısının da hayırlı olmasını diliyorum. Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimizde biz kadınlar el ele verdik ve doğal ürünler üretmek için çaba gösteriyoruz. Kurucu ortağımız olan Belediyemiz kastamonudoğal.com sitesi ile bu ürünlerin satışı için destek veriyor. Belediye başkanımıza ve sitenin kurulması için çok emek veren personele kooperatifimiz adında sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.
Serpil Durgut
Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut ise, “Kadınların birleşerek ürettikleri ürünlere öncülük ederek üç yıldır kurulmuş bir kooperatif olarak 6 tane proje ile bugüne kadar geldik. 25 üyemiz, 40 üye olmayan kadına ve daha birçok kadına destek verdik. Sayın Belediye Başkanımız kastamonudoğal.com’da kooperatif ürünlerinin yer almasıyla birçok kadına dokunmuş oldu. Burada bugün gördüğümüz kısacık reklam filmimizin de birçok emeği var. Konağımızda da çekimleri yapıldı. Emeği geçen herkese, başta Belediye Başkanımız olmak üzere site kurucularına, belediyenin çok kıymetli personeline teşekkür ediyorum, İnşallah memleketimize de hayırlı uğurlu olsun. Çok güzel bir şekilde tanıtarak Türkiye’de, gerekirse dünyaya ve Kastamonu’ya tanıtmak istiyoruz. Bizlere burada ev sahipliği niteliği verdiği için yine ayrıca belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Galip Vidinlioğlu
Projenin mimarı Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Bir taraftan dünyanın herhangi bir yerinde olan olayı saniyeler sonrasında öğrendiğimiz için dünya o kadar küçüldü. Fakat bize ait dünyamızda o kadar büyüdü. Artık nerede ne oluyor, ne bitiyor izleyebiliyoruz. Bizim yaşadığımız mesafeleri çocuklarımız daha kolay kat ediyorlar. Biz eskiden ev ödevi yaparken kütüphaneye giderdik, şimdi Google’a bir yazıyorlar bütün her şey önlerine doküman olarak geliyor. Artık çağa ayak uydurmak lazım. Artık dünyada ülkelerin değil, bölgelerin değil, şehirlerin yarıştığı ve hatta ilçelerin yarıştığı bir dönemin içerisindeyiz. Tabii ticaret çok önemli. Özellikle son dönemde artan e-ticaret sitelerini hepimiz görüyoruz. Dünya kadar sipariş var. Özellikle yaklaşık 2,5 yıldır mücadele ettiğimiz pandemi döneminde internet alışverişin ne kadar önemli olduğunu hemen hemen hepimiz kavradık. Artık bir tıkla marketten sipariş veriyorsunuz, evinize geliyor. Fakat Kastamonu gibi kökü çok derinlerde olan ve binlerce yıllık mazisi olan bir şehrin, bu kadar çok potansiyeli var iken, bunu pozitife çevirememesi çok da kabul edilebilir değil. Kastamonu’ya ait olan hanımların yaptığı el işleri var. Belki yaşasın diye yapıyorlar ama sahiplenmeyi bekliyor. El Sanatları Merkezi’nin uğraşıp yaptığı ürünler var, hepsi elde bekliyor. Bir sürü coğrafi işaretli ürünümüz var, bir sürü müracaatımız var, ama bunları paraya çevirmemiz lazım. Çünkü ekonomik gücümüzün de güçlü olması lazım ki, Kastamonu varlığını her tarafta hissettirebilsin. Böyle bir şehrin her şeyin en iyisine, en güzeline layık olduğunu ve bütün dünyada böylesine güzel bir şehrin; insanıyla, doğasıyla, deniziyle; her şeyiyle en önde olan bir şehrin, huzurun başkentinin bütün dünyada ve bütün Türkiye’de tanınması gerekiyor. İşte bunun bir ayağı da ürettiklerimizi pazarlayabilmek, satabilmek.”
Pandemi döneminde ilimize gelen büyük bir firmanın 50 ton siyezi bir arada bulamadığı için başka bir şehre yönelmesi üzerine bu çalışmaya hız verdiklerini de ifade eden Başkan Vidinlioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim tarlalarımız çok büyük tarlalar değil. Hepsi küçük ölçekli. Tabii ki ürettikleri miktarda ondan dolayı az. Doğrudur hiçbir üretici 50 tonu bir arada üretemez. Onun için bir nevi kooperatifçilik bu. Satışa sunulacakları; yöresel ürünlerimiz, hanımların el işleri ve ahşap ürünlerimiz olarak 3 kategoriye ayırdık. Kastamonu mührünü bunlara vurarak, ülkenin her tarafına pazarlamak ve bir tıkla insanların evine ulaşmasını istedik. Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmaların meyvelerini birlikte alacağız. Biz kooperatiflerimizin her zaman yanındayız. Elimizden gelen destekleri vereceğiz. Sadece kooperatif olarak değil, Kastamonu’da kim, ne üretiyorsa, doğal ve organik olması şartıyla belediyemizin internet portalı üzerinden bunun satışını yapmaya hazırız. Toplu alım yapmak isteyenler olursa da, biz belediye olarak derleyip, toparlarız, belediye olarak teslim ederiz. Buradaki hazirunu bu internet portalını hızlı bir şekilde tüm Türkiye’ye yaymaya davet ediyorum. Ne kadar çok kişiye ulaşırsak, Kastamonu adını da o kadar çok kişiye duyurmuş olacağız. Bu, işin ilk etabı; bundan sonraki etapta yöresel ürünlerimizin satışını büyükşehirlerimizde kuracağımız showroomlarda yapmayı planlıyoruz. Kastamonu’yu tanıtmak her zaman boynumuzun borcu.”
Avni Çakır
Vali Avni Çakır ise kastamonudoğal.com sitesinin Kastamonu’ya çok yakıştığını ifade ederekbaşladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Kastamonu denilince ‘doğallığın başkenti, siyezin merkezi diyoruz.‘27 ürünü içincoğrafi işaret almış olan bir il’ diyoruz. İnşallah bunu çok daha yukarıya taşıyacağız. Tüm bu zenginliklerimizin hanelerimize doğrudan katkısı olması, özellikle kadınlarımıza, ticarete katkısı olması için de bunun bir şekilde insanların kullanıma sunulması gerekiyor. Bu konuda Kastamonu’da halihazırda kurulmuş 5 tane kadın kooperatifimizle yaklaşık 3 yıldır yoğun bir çaba içindeyiz. Bizde Kastamonu Valiliği olarak ürettikleri her projeye destek olmaya çalışıyoruz. Bu sene oluşturduğumuz ve sadece kadın kooperatiflerimizin ürünlerinin satıldığı Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’ndeki Yöresel Ürün Pazarımızla bu sezon sonunda güzel bir rakam elde etmeyi umuyoruz.”
Kastamonu’nun hem gıda, hem el sanatları hem de ahşap sektöründe zenginliğe sahip olduğunun altını çizen Vali Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm bunları pazarlara taşınmak, uzakları yakın etme, dünya piyasasına açılma adına güçlü bir şekilde dijital platforma taşımak zorundayız. Bununla alakalı ferdi bir şekilde kooperatiflerimizin çabaları vardı, ama bu sistem, bu çabaların hepsini bir çatı altında toplayacak. Herkesten daha iyi ürünler elde etmek zorundayız. Herkesten olandan daha farklı ürünler elde etmek zorundayız. Aynı zamanda da üretmiş olduğumuz ürünlerin kalitesini de tüm üreticilerde eşit standartta olmasını sağlamak zorundayız. Bu sektör çok acımasız; sizi birden yükseltir, ama o kaliteyi muhafaza edemezseniz sizi aşağıya çekebilir. Pandemi süreci gösterdi; belki 10 sene sonra ticaretin yüzde 70-80’i dijital ortamda olacak. Kaliteyi, lezzeti daha da arttırmamız gerekiyor. Zor olan kısmı başardık, ama almamız gereken daha çok yok var. O da sitemizin, başta Kastamonulu hemşerilerimiz olmak üzere -madem ‘gurbette 1 milyon Kastamonulu var’ diyoruz- kendi ihtiyaçları, dostlarının ihtiyaçları kadar bu siteye yönlendirmeleri gerekiyor. Bu sitenin yılda 500 bin- 1 milyon tıklanma aldığını düşündüğünüz zaman; bunun yüzde 1’i, binde 1’i siparişe dönüştüğü zaman oluşacak sipariş potansiyeline hepimiz şaşıracağız. Bu sitemizin geniş kitleye yayılması için elimizden geleni yapacağız.”
Tanıtım toplantısına Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vekili Mehmet Yurt, yardımcıları Hamdi Öz ve Resul Köprülü, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Aydın, Tosya Belediye Volkan kavaklıgil, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, Seydiler belediye Başkanı, Mehmet Erdoğan, Küre Belediye Başkanı Salih Turan, , Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA),Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Belediye Birim Müdürleri, Belediye Meclisi Üyeleri, S.S.Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut ve diğer davetliler katıldı.
Cengiz MUHZİROĞLU