“Simit Arabam, Engel Tanımam”
Kastamonu konaklarından çizgiler taşıyan simit arabaları, istihdamlarını sağlamak amacıyla 10 engelliye teslim edildi.
Belediye Başkanı Babaş, “Simit Arabam Engel Tanımam” ve “Sokak Hayvanları İçin Beslenme Noktaları” projelerini benzer duyarlılaklardan yola çıkarak hazırlanmış yenilerinin izleyeceğini açıkladı.
Kastamonu Belediyesi, iki projesinin tanıtımını dün Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği programla yaptı.
Engellilere istihdam sağlama amaçlı “Simit Arabam, Engel Tanımam Projesi” kapsamında yaptırılan simit arabaları belirlenen sahiplerine teslim edildi.
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, projenin, engellilerin istihdamı, kentte seyyar satıcılık sisteminin düzene sokulması ve yöresel ürünlerin tanıtılmasının amaçlandığı kapsamlı bir çalışma olduğunu söyledi.
Herkesin bir engelli adayı olduğunu hatırlatan Babaş, “Engelli kardeşlerimizle bugüne kadar her projede çalışmaya gayret gösterdik. Arabada hem Kastamonu simidi hem susamlı simit, üst kısmında da Kastamonu helvası var. Helva, simit alana ücretsiz. Bu, hem engelli kardeşlerimize yardımcı olmak hem kentimizin yöresel ürünlerini tanıtmak, turizme katkı sağlamak için kapsamlı bir sosyal proje. Kastamonu halkından bu projeye destek vermelerini istiyorum” ” dedi.
Babaş, şehrin belli noktalarına yerleştirilecek simit arabalarında 10 engellinin satış yapacağını dile getirdi.
Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu da kentteki engelliler olarak kendilerini şanslı hissettiklerini belirtti.
Babaş, daha sonra engellilere Kastamonu konaklarından çizgiler taşıyarak tasarlanan arabaları teslim etti ve törene gelenlere simit dağıttı.
Söz konusu simit arabaları Cumhuriyet Meydanı, Müftülük Önü, Olukbaşı, Kırkçeşme, Eğitim Fakültesi Önü, Salı Pazarı Girişi, Kuzeykent İş Merkezi Önü, Barutçuoğlu AVM Önü, İsfendiyarbey İlköğretim Okulu Önü’nde hizmet verecek.
SOKAK HAYVANLARI İÇİN BESLENME NOKTALARI
Başkan Babaş, sokak hayvanları için de bir projeleri bulunduğunu da belirttikten sonra, bu projenin tanıtımıyla ilgili de şunları söyledi:
“Özellikle sokak hayvanların beslenmesi, yaşaması bizim için çok önemli bir hale geldi. Türkiye’de bunu en iyi yapan belediyelerden biriyiz. Gönüllü hayvanseverlerimizi de çok teşekkür ediyorum. Kastamonu’da daha önce yaptığımız ankette en büyük problemlerden ikincisi sokak hayvanları çıkmıştı. Şu anda öyle bir sorunumuz yok. Sokak hayvanlarında yaşamaya hakkı var. Onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz. Her türlü canlıya saygı gösteriyoruz. Onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Bundan sonrada bu tür projelerini devam edeceğini belirten Başkan Babaş, mısır ve kestane arabalarını yapılmakta olduğunu söyledi.
YENİ PROJELER
Babaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni projenin talimatını da verdik. Kurşunlu Han’ın yanında bulunan seyyar satıcılar için de güzel araçlar yapıp, onlarında soğuklardan bir nebze olsun korunmalarını sağlayacağız. Tarihi ve kültürel kimliğe uygun olmalarını sağlayacağız. Taksi duraklarından 3 tanesi tarihi dokusuna uygun yaptık. Diğerlerini tamamlayacağız. Ayrıca büfeler için de talimat verdik. Aynı uygulamayı büfelerde de yapacağız. İlk talimatı Kız Meslek Lisesi yanındaki büfe için verdik. Proje hazırlanıyor. Tarihi dokuyu uygun bir şekilde yapacağız” dedi.
İsteyeni hayvan sahibi yapıyoruz
Sokak hayvanları için yeni tasarlanan beslenme odaklarını da tanıtan Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Otomatik beslenme odaklarımız vardı. Biz daha kapsamlı olması için yenilerini yaptık. Sokak hayvanlarımızın beslenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Çok güzel bir geçici bir hayvan bakım merkezimiz var. Şehircilik adına ne yapılması gerekiyorsa, layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Biz kültür ve aile olarak da evimizde hayvan besledik. Bu kültürden gelen insanlarıyız. Veteriner Müdürlüğü’müz 24 saat hizmetinizde. Hayvanların her türlü bakımını yapıyoruz. Halkımızın da bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Bizim sokak hayvanlarında yapmamız gereken en önemli şey fazla çoğalmalarını önlemek. Bunun içinde kısırlaştırma ünitelerimiz var. Buradaki işlemlerimizde veterinerler tarafından yapılıyor. İsteyen olursa da sahiplendiriyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanı’mız Veysel Eroğlu’da ilimize geldiğinde, yapılan çalışmaları yerinde gördü ve burayı pilot il olmasına karar verdi. Umarım önümüzdeki günlerde daha büyük bir tesisle Türkiye’nin gündemine otururuz” diyerek, Nasrullah Meydanı’nda kuşların yerden yem yememesi için tarihi dokuya uygun yem ünitelerini yapılması için talimat verdi.
Kutkan, Sokaktaki hayvanlara değer vermek sosyal bir olgu
Ankara Çayyolu Doğal Hayatı Koruma ve Sokak Hayvanlarını Barındırma Derneği Kastamonu Temsilcisi ve Akademisyen Dr. Özlem Kutkan ise yaptığı çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a teşekkür ederek; “Bu sosyal bir olgu. Eğer milli ve manevi değerlere sahip isek, biraz vicdan diyorum” dedi.
Düzenlenen programa Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, AK Parti İl Başkanı Halil Uluay ve Yönetimi, AK Parti Kadın Koları Başkanı Yüksel Özbay ve Yönetimi, Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, bazı