Temmuz 2021 ayında Covid-19 salgınında “Kontrollü Normalleşme” dönemine geçmemiz sonucu Başkent Ankara’da sosyal, kültürel, ekonomik hayat canlanmaya başladı. Hipodrom’daki AKM alanının Millet Bahçesi olarak hizmete sunulması dolayısıyla (Açılış 28 Ekim 2021’de yapıldı) artık illerin tanıtım günleri; Aydınlıkevler semtindeki ABB’ye ait Altınpark Fuar Alanı/Expo Center’de düzenleniyor. Bu çerçevede; 11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında 3,5 gün Kastamonu tanıtım festivalini yaşadık. Ne mutlu bir tesadüf ki federasyon kurulmadan önce KASYÖ-DER ilk Kastamonu günlerini yine Altınpark’ta düzenlemişti. Son iki etkinlikte bu mekâna dönülmüş oldu.
Başkent’te Kastamonu Günleri/16’nın ev sahipliğini, Kastamonu Dernekler Federasyonu ve Kastamonu Merkez Belediye Başkanlığı yaptı. Kastamonu Valiliğinin desteği her zamanki gibi tamdı. Kastamonu Ticaret Odası, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı/KUZKA, ilçe kaymakamlık ve belediye başkanlıkları iş birliğiyle etkinlik başarıyla sonuçlandırıldı.
“Size en yakın 4 mevsim” sloganıyla/mottosuyla düzenlenen Başkent’te Kastamonu Günleri/16’nın açılış töreni 11 Kasım 2021 Perşembe günü saat 14.30’da Altınpark Fuar Alanı girişinde yapıldı. KTB THM Sanatçısı Sıtkı Akın’ın sunuculuğunu yaptığı törende saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’ndan sonra sırasıyla Hasan Şen (KASDERFED Başkanı), Op.Dr. Galip Vidinlioğlu (Kastamonu Belediye Başkanı), Metin Çelik (Kastamonu Milletvekili), Murat Başesgioğlu (Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri Bakanı), Avni Çakır (Kastamonu Valisi) ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu birer konuşma yaparak, etkinliğin önemini, Kastamonu’nun kültürel, turistik, ekonomik zenginliklerini vurguladılar ve etkinliğin başarılı, verimli olmasını dilediler. Açılış törenine; konuşmacıların yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Deva Partisi Başkanı Ali Babacan, İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu-Grup Başkan Vekili Yavuz Aliağıroğlu, KESK Başkanı Bendevi Palandöken, Mamak ve Keçiören Belediye Başkanları, Kastamonu AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, ilçe kaymakam ve belediye başkanları katıldılar. Kurdele kesildikten sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, protokolle birlikte stantları gezdi. Hasan Şen ve stant görevlilerinden bilgi aldı.
Fuardaki kapalı mekânda resmî ve özel kuruluşlarla, STK ve ilçe belediyelerinin ürettikleri gıda maddeleri, el sanatları, turistik değerleri sergileyen stantlar yer almıştı. Açık havada ise sıcak yiyecekler (etli ekmek, döner kebap, kuyukebabı, cırık tatlısı gibi) pişirilip pazarlanıyordu. Tanıtım günlerine kadar Kastamonu’nun 25 ürünü Türkiye Patent Kurumundan “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almıştı. Bu 25 ürün fuar binasının girişinde sergilendiği gibi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün düzenlediği Valilik standında da ayrı bir bölümde tanıtılmıştı.
Etkinliğin en güzel yönlerinden biri, Covid-19 salgını tedbirlerine sıkı sıkıya uyulmuş olmasıdır. Biz, havanın soğuk ve evimizin uzaklığı dolayısıyla (Çankaya Ayrancı Mah.) etkinliğe bir sonraki gün 12 Kasım 2021 Cuma günü 11.00-14.30 arasında katılabildik. Girişteki HES kodu kontrolünden geçtik. Alıcısı satıcısı herkes maskeliydi. Mesafeye de uyuluyordu. Önce güvenle alışverişimizi yaptık. Yaşımız gereği ancak 10 kg kadar taşıyabildiğimizden sınırlı gıda alabildik. Yoksa, stantlardaki her üründe gözümüz kaldı. Valilik standında İl Kültür ve Turizm Müdür V. Fahrettin Şenoğlu bizi karşıladı. Yeni yayınlardan verdi. Fahrettin Bey, yıllardır müdürlüğün bütün çalışmalarında mutfağın başında. Artık müdürlük yetkisini alma zamanı gelmiş, başarılarıyla bu görevi hak etmiştir. Valilik standı yanındaki Belediye Başkanlığının yazma kalıpları üretimi de bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.
Cuma günü üç buçuk saatlik gözlemlerimiz sırasında dikkatimizi çeken diğer hususlar şunlardır:
- Kastamonulu veya Kastamonu’da görevli şair, yazar ve araştırmacıların kitaplarıyla birlikte etkinlikte yer almaları çok önemlidir. Ata Erdoğdu dostumuz, her etkinlikte olduğu gibi eşiyle birlikte eserlerini önündeki masaya yaymıştı. Yeni çıkan Kastamonu Kültürü 5,6,7 her Kastamonulu araştırmacının, bilim insanının kitaplığında bulunmalı. Prof.Dr. Eyüp Akman’ın Araçlı meşhur şahsiyetlerle ilgili kitabı da Araç Belediyesi bölümündeydi. Serkan Kütan, Mehmet Çay ve Veda Beşgül yeni kitaplarını imzalayıp armağan ettiler. Her biri için bir köşe yazısı yazıp değerlendireceğimizi söyledik ve Türk Ceza Kanunu’nun 318 madde e fıkrasını tekrar hatırlattık: “Kastamonulu bir yazar, kitabını Nail Tan’a imzalayıp göndermezse 3 yıldan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılır.” Özellikle Veda Beşgül’ün bir kadın romancı olarak karşımıza çıkması sevincimizi artırmıştır.
- Giriş kapısının yanındaki Kastamonu Kalkınma Sağlık Çevre Eğitim ve Turizm Vakfı bölümünde Başkan Ekrem Ay ve Satılmış Tınık dostumuz bize iki sürpriz yaptı. Biri THM sanatçısı Araçlı hemşehrimiz Sıtkı Akın’ın Kastamonu Oyun Türküleri CD’si. Satış geliri Ankara’daki yüksek öğrenim gören Kastamonulu öğrencilere tahsis edilmiş. İkinci sürpriz dostum Gazi Ü. Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeki Gürel’in Kastamonu Şehrengizi adlı yeni kitabı (Ekim 2021 tarihli). 1995-1998 yıllarında Kastamonu Eğitim Fakültesinde görev yapan Zeki Gürel, kitabının 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi çerçevesinde yayımlanmasını çok arzu etmişti. Kısmet Net Kitaplığınaymış. CD ve kitap hakkında da birer köşe yazısı yazacağımız tabiidir.
- Satışa sunulan ürünlerin fiyatları normaldi. Sadece bizi üryani eriği şaşırttı. Çok az yerde vardı. Daday Balaban Ağa Çiftliği standında kilosu 100 tl idi. Ancak yarım kg. alabildik. İstanbul’daki dost Mehmet Reis’in bir kez daha kulağı çınlasın. Bir yazımızda kayısıdan fiyatının yüksek olduğunu yazmıştık (40 lira). Halt etmişiz. Hem coğrafi işaret belgesi al hem de ürünü yetiştirme! Böyle tezat olmaz. Coğrafi işaretli ürün Taşköprü sarımsağı 10-15 tl fiyatıyla yerlerde sürünüyordu.
- Gaziantep mutfağı standını yadırgamadık. Mutfak kültürünün zirvelerinden bu şehirden alacağımız dersler çok. Önce kalite. Firmalar arasında kalite uyumu şart. Hâlâ bunca pastırmacı arasında kalite farkı büyük. Ağız tadıyla sucuk yiyemiyoruz.
Başkent Ankara’daki Kastamonulular adına; etkinliği düzenleyen kuruluşlara, katılan kuruluş, ticari firmalara, her şeyden de çok gerek gıda gerekse el sanatı ürünlerini üreten çiftçimize, kadınlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Gelecek yıl yine bekliyoruz… Daha kalabalık, daha kaliteli ürünlerle…
NAİL TAN